szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál megújult gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. A szervezők arra törekedtek, hogy a magyar hagyományokat megőrizve mutassák be múltunk méltán híres-ízes ételeit, alkalmazkodva ugyanakkor a mai kor és a fesztivál nemzetközi közönségének elvárásaihoz.

A sokszínű gasztronómiai palettán ott a helye a jó zalai lepényeknek, a cicegének és a kukoricaprószának. Persze nem maradhat el minden idők kedvenc kenyérlángosa, a töki pompos sem. Nagybaracskáról halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű érkezik, és tányérba kerül a délvidéki népek csevapcsicsája, pleskavicája is. Sütemény nagyanyáink konyhájából: kézzel nyújtott, lepedőnyi, hajszálvékony tésztából hajtogatott, ínycsiklandó tökös-mákos, barackos, túrós, vörösboros-szilvás és káposztás rétesek.

Caponata, a szicíliai lecsó.
© experienceplus.com
A békési ízeket mi más is képviselné,mint csabai sült kolbász vagy a csont nélkül pácolt, roston ropogósra sült, belül omlós csülök. No meg olyan hungaricumok, mint a vargányás mangalica ragu, a szaftos mangalica pecsenye. Ezekhez persze ugyancsak igényeltetik a káposztával töltött, savanyított paprika és a jegelt, házi kovászos uborka. Külön Csülök csárda várja azokat, akik ragaszkodnak a hagyományos, zamatos főtt, füstölt csülökhöz mustárral, reszelt tormával, friss kenyérrel. Vagy pláne az olyan emberes étkekhez, mint a csülkös pacal, a füstölt csülkös, kolbászos bableves.

A mediterrán vonulatot képviselik a vendégrégió, Szicília konyhájának jellegzetességei. A boraikhoz válogatott hideg húsos, pástétomos falatkák, sajtok, lekvárok. A Baricotto, azaz a Hordócska szicíliai kisvendéglő hagyományos dél-olasz szendvicseket, frissen készített tésztákat, rizottókat, valamint caponata-t, azaz paradicsomos, olajbogyós padlizsán ragut, az ottani „lecsót” kínálja.

A panoráma teraszon, a Fesztivál Kávéházban a szomszédos Tokaji udvar borválasztékára komponálják a könnyedebb, modern konyhát képviselő menüsort. Például izgalmas tányérkaland lehet egy kései szüretelésű hárslevelű mellé birsalmás pulykagalantint és narancs chips-szet falatozni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!