szerző:
Bőhm Kornél
Tetszett a cikk?

Már romantikus, dallamos, játékos neve is elbűvöl: Amaretto. A szerelmesek itala. A legendás mandulalikőr. Ami nem is mandulából készül. Csupa rejtély.

Mély, már-már vörösbe hajló borostyán szín, bódító illatfelhő, keserédes íz. Ez az amaretto, a világ egyik legismertebb, és talán legsokoldalúbb likőrje. Az eredeti és mindmáig legnépszerűbb mandulalikőr az „Amaretto Di Saronno”, vagyis a Saronno-ból származó amaretto. Az ital története annyira egybefonódott a Milánótól északnyugatra található olasz kisvároséval, hogy a nagy klasszikus már el is hagyta nevéből az amaretto jelzőt, és manapság csak Disaronno néven kerül a boltokba. Hogy pontosabbak legyünk, az olasz cég a Disaronno név alá még szerényen odabiggyesztette az originale- megjegyzést is.

A világban még számos amaretto készül. A név egyben gyűjtőfogalom is lett, hiszen ezzel illetik valamennyi mandulalikőrt. Az ízében leginkább keserűmandulára emlékeztető, sárgabarackmag-olajból készülő Disaronnoból viszont csak egyféle van. Egy és utánozhatatlan.

Az ital története egybefonódott a romantikával, a szerelemmel. A legenda szerint Leonardo da Vinci egyik tanítványa, nevezetesen Bernardino Luini festőművész felkérést kapott Saronno városától, hogy készítsen egy Szűz Máriát ábrázoló freskót a háború pusztította templom számára. Luini keresztül kasul kutatta a várost, hogy meglelje a megfelelő modellt a képhez, akit meg is talált egy hamvas fiatal leány személyében. Ahogy az lenni szokott, a heteken át tartó közös munkálódás szenvedélyes szerelemmé érett kettejük között. Az ifjú hölgy pedig örök szerelme zálogául a művésznek adott egy flaskányit a saját maga által készített italból, amelyet L'Amaretto-nak nevezett el. Az amaretto mindmáig sokak szemében a szerelem szimbóluma. A festmény pedig ma is megcsodálható Saronno templomában.

Az ital receptje viszont csak a 17. század fordulóján vált véglegessé, egy Giovanni Reina nevű fűszeresnek köszönhetően, és azóta is a Reina dinasztia birtokolja . A természetesen szupertitkos recept sok száz éve apáról fiúra száll. A likőrt az 1900-as években kezdték kereskedelmi forgalomba hozni Olaszországban, 1938-ban pedig megkezdődött a termék palackozott változatának kifuttatása. A ’60-as ’70-es években egész Európát, majd valamivel később az Egyesült Államokat is elbűvölte. Jelenleg nem kevesebb, mint százötven országban forgalmazzák.

Szintén klasszikussá lett a Disaronno legendás, négyszögletes palackja, amely sejtelmesen láttatni engedi a likőr mély aranysárga színét. Egy muranoi üvegművész tervezte és ma már elválaszthatatlan a likőr imázsától. Az elegáns, súlyos, méltóságteljes palack minden bizonnyal hozzájárult az ital mindent elsöprő népszerűségéhez. Szintén jellegzetes az üveg négyszögletes, fekete, kissé aránytalan kupakja, amelybe az ital rajongói egyenesen a hagyományos olasz egyetemi sapkát, vagyis a nagydoktori címet vizionálják bele.   

Az ital pontos összetétele nem ismert, mint ahogy magától értetődően titokban tartják a készítési eljárást is. Csak annyi tudható, hogy kizárólag kikezdhetetlen minőségű, természetes alapanyagokat tartalmaz. A likőr alkotórésze a tiszta szesz, az égetett cukor, és tizenhétféle gyógy- és fűszernövény kivonata, amelyeket előzőleg - gondos válogatás után - barackmag-olajban fürdetnek meg. A végeredmény pedig egy tökéletesen letisztult, mély borostyánszínű, 28 százalékos alkoholtartalmú áttetsző ital. Illatában és ízében a keserűmandula jellegzetességeit hordozza. Édes és gyümölcsös, de egyszerre enyhén fűszeres. A sárgabarack és a mandula lágy és kifinomult aromái fedezhetőek fel a kóstoláskor, majd enyhén kesernyés utóízzel búcsúznak el a kortyok. Számos italgyártó próbálta már leutánozni a Disaronno-t, de valamennyi elvetélt kísérlet volt. Mindazonáltal a cég nyilván büszke rá, hogy egy teljes italkategória, a mandulalikőrök világa kölcsönözte tőle az amaretto nevet.

Az amaretto rendkívül sokarcú, változatosan felhasználható likőrféleség. A legnagyobb hívei szobahőmérsékleten, tisztán, esetleg sok jéggel, önmagában fogyasztják. Alkalmanként csak a poharat hűtik le, az ital pedig már szobahőmérsékleten kerül bele. Akinek túl édes lenne önmagában, fogyaszthatja valami keserűbb itallal, például bitter lemonnal együtt is. De karakteres íze miatt nemes kiegészítője számos finomságnak. Új dimenzióba képes emelni a legkülönfélébb kávés különlegességeket: elég csupán néhány csepp a kávé tetejére, vagy a csésze aljára. Meg kell említeni, hogy hasonló hatás váltható ki, hogyha az amarettot fagylaltra, turmixokra csepegtetjük, vagy esetleg desszerteket, tortaszeleteket lényegítünk át aromájával. Akadnak,akik még a teájukat is felturbózzák néhány csepp amarettoval. S vannak, akik a kólájukat is megtisztelik egy kevés amarettoval. Az igazi ínyencek pedig a pohárka amarettoba kekszet vagy csokoládét mártogatnak .

Sokan nem tudják, de ez az italféleség még digestívként, nagy falatozások utáni gyomornyugtatóként, emésztést segítő italként is megállja a helyét.  S akkor még nem is beszéltünk a koktélokról. A kevert italok világában önálló fejezetet lehet nyitni az amaretto alapú különlegességeknek.

Koktéltippek (Oldaltörés)

Quiet Sunday

© flickr.com
1,5 cl  amaretto, 3 cl  vodka, 12 cl narancslé, néhány csepp grenadine

A grenadine kivételével shakerben összerázzuk és jéggel töltött highball pohárba szűrjük a hozzávalókat. A néhány csepp grenadine a tetejére kerül.

Armored Car

3 cl Disaronno, 3 cl tequila, 1 szelet lime

Összerázzuk a hozzávalókat, jégkockákkal töltött pohárba öntjük, lime szelettel díszítve kínáljuk.
    
Bocce Ball

3 cl Disarrono, 3cl vodka, 18 cl hideg narancslé, szóda

A vodkát és a Disaronno-t összerázzuk, jéggel töltött pohárba öntjük, rátöltjük a narancslevet. Megkeverjük, majd hozzáspriccelünk egy kevés szódát. Lime szelettel díszítve tálaljuk.

Disaronno Breeze

3 cl Disaronno, 3 cl Malibu, 9 cl ananászlé, 9 cl áfonyalé

A hozzávalókat shakerben összerázzuk és jéggel töltött pohárban szervírozzuk. A Disaronno Breeze-t sokan még tejszínnel, cukorral is kiegészítve készítik.

Amaretto Capuccino

1,5 cl amaretto, 1 csésze olasz kapucsinó, fahéj, esetleg darált mogyoró
 
Az amarettot a csésze aljára, de a kávé tetejére is önthetjük. Cukor hozzáadása már nem is szükséges. A kapucsinó tetejét tetszés szerint megszórhatjuk fahéjjal, mogyoróval.

Elixir of Love

5 cl Disaronno, 5 cl crème de cacao (csokoládélikőr), 3 cl Bacardi, 5 cl tejszín

A hozzávalókat összerázzuk, és tört jéggel töltött pohárba töltjük, mindenképpen szívószállal adjuk

Godfather

5 cl skót whisky, 2,5 cl amaretto

Az összetevőket whisky-s (old-fashioned) pohárban, jéggel tálaljuk. Az eredeti recept Bourbon whiskyvel készül, de skót whisky-t alkalmazva még karakteresebb, férfiasabb italt kapunk.

A szerző blogja itt elérhető.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!