szerző:
hvg.hu

A bejgli megítélése szélsőséges skálán mozog. Egyesek rajonganak érte, azt se bánják, ha más ünnepeken is az asztalra kerül. Mások megvetik, nekik minimum a zserbónál kezdődik valami ehető. Az eretnekek az elnyomott riválist, a diós kalácsot részesítik előnyben.

Recept (4 rúd)

Hozzávalók:

Tészta:
62 dkg liszt
60 g porcukor
2 csipet só
190 g vaj
120 g libazsír
4 db tojássárgája
10 g élesztő
1,2 dl tej

Diós töltelék:
30 dkg méz
30 dkg darált dió
2 ek tejföl
1 tk kakaó
3 dkg vaj
1 tk vaníliás cukor

Mákos töltelék:
30 dkg méz
30 dkg mák
2 ek tejföl
3 dkg vaj
2 ek tej
1 reszelt alma

Elkészítés:

A töltelékek hozzávalóit alacsony lángon összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a vajat, valamint a zsírt gyorsan összedolgozzuk, fontos a sietség, mert a zsiradékoknak nem szabad túlságosan megolvadniuk, felmelegedniük. A maradék három összetevőt alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az előbbiekhez. A tésztát összegyúrjuk, és amint összeállt, elkészültünk vele. A tésztát 4 részre osztjuk (egyenként 295 g), majd gömböt formázunk belőle, lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ezt követően liszt nélkül kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, a szélein behajtjuk a tésztát és feltekerjük. Lekenjük előbb tojássárgájával, majd fehérjével, mindkétszer hagyjuk megszáradni. A tetején végig hosszában megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben előbb 190 fokon 15, majd 175 fokon még 10 percig sütjük.

Tény: nehéz jó bejglit készíteni, sok lépésnél el lehet csúszni. A kérdésre, hogy miért vágnak bele oly sokan a nagy küzdelembe évről évre, egyszerű a válasz: a jó bejgliért megéri. Jó bejgli viszont kevés háztartásban születik. Receptek százai keringenek szakácskönyvekben, papírfecniken, nagymama hagyatékában, gasztroblogokon, mestercukrászok tankönyveiben és egyéb különös helyeken. A fellelhető receptek között hatalmas eltérések nincsenek. Három komponenst kell előkészíteni: a tészta mellett a kétféle alaptölteléket.

A tészta elkészítése egyszerű. A száraz összetevőket összemorzsoljuk a zsiradékokkal. A tojást és a tejet pedig elkeverjük az élesztővel. A két csapatot összedolgozzuk. A jó bejglihez használatos kétféle zsiradék a vaj és a libazsír. Erre a kettőre viszont feltétlenül szükség van. A margarin használata kerülendő a tésztában, persze vannak, akik arra esküsznek, szerintük ezzel könnyebb dolgozni. Másik kiemelendő apróság, hogy az élesztőt nem kell tejben felfuttatni, csak hidegen kell összedolgozni vele. Az összedolgozott tésztát bejglinyi adagokra szedjük, és gömböt formázunk belőlük. Lefóliázva 1,5-2 órát pihentetjük a hűtőben. Az ideális bejgli körülbelül fél kilós, amelynek felét teszi ki a tészta és felét a töltelék. Természetesen a sütés folyamán veszít a nedvességtartalmából, így csökken valamelyest a tömege, de ugyanakkor szépen meg is kel. Az említett mennyiségeknél maradva viszont a 250 g-os tésztamennyiség bejglinként kevésnek bizonyulhat, főleg ha kicsit lazább töltelékeket készítünk. Ez előfordulhat, ha például reszelt almát teszünk a mákos töltelékbe, amitől nagyon finom lesz, tehát érdemes. A célunk, hogy sok töltelék legyen, és kevés de omlós tészta. Az ideális eredményhez érdemes inkább 300 g körüli tésztát számolni 1 bejglire, így elkerülhetjük a kirepedés veszélyeit.

A töltelék elkészítése nem nagy ördöngösség. A legnagyobb veszély az, hogy a kotnyeleskedő családtagok vagy barátok megeszik, mielőtt a kiszemelt helyére kerül. Érdemes átgondolni, hogy milyen adalékokkal tehetjük harmonikusabbá a töltelék ízét. A töltelékbe tett aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk minél apróbbra, mert ha nagyok a darabok, felvágáskor széteshetnek a szeletek.

A pihentetett tésztát liszt nélkül nyújtjuk ki. A tölteléket valamivel kisebb téglalapnyi méretben juttatjuk rá. Lehet két fólia közt kinyújtani, és óvatosan ráborítani, de kis odafigyeléssel ez fölösleges manőverré válhat. Tökéletes, ha óvatosan szétterítjük rajta. A feltekerésnél a tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd szépen felcsavarjuk. A kész rudak ezután hűvös helyre kerülnek. Első körben lekenjük őket tojássárgájával, hagyjuk rászáradni, majd megismételjük tojásfehérjével is, és ezt is hagyjuk megszáradni.

A sütésnél nem lehet egzakt módon hőfokokat és időtartamokat megadni. Minden sütő más, még az azonos típusúak teljesítménye is változó, élettartam és használat függvényében. Figyeljünk a bejglinkre, és ha jelzi, hogy változtatni kell, akkor igazítsuk hozzá a sütés paramétereit. A sütőt előmelegítjük 200, légkeveréses esetében 190 fokra. Körülbelül 15-20 perc, míg egy sütő bemelegszik. A legjobb, ha alul és felül is van fűtőszál a szerkezetben. Ez esetben csak az alsó szál melegítsen, és menjen a légkeverés. A sütőpapírral bélelt tepsibe tett rudakat behelyezzük a sütőbe, a legalsó pozícióba tett rácsra. E módon 15 percig sütjük, ha egyenetlenül sül, féltávnál megfordítjuk. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet 10-15 fokkal, majd kinyitjuk pár másodpercre a sütő ajtaját, hogy távozzon a hő egy része. További 10 percig sütjük a bejgliket, úgy, hogy 6-8 perccel a vége előtt bekapcsoljuk a felső fűtőszálat is, hogy szépen megpirítsa a rudak tetejét. Több tepsit nem teszünk egyszerre a sütőbe.

Amikor elkészült, kiszedjük a sütőből a tepsit. Amennyiben több bejglink van a tepsiben, szorosan összetoljuk őket, de nem nyomkodjuk agyon. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig egyesével, szorosan lefóliázzuk, és hűtőben tároljuk.

Várkonyi Ádám

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gasztro

Ízes olvasmányok karácsonyra

A téli könyvvásár újdonságai között számos nekünk valóra leltünk, ezekből válogattunk a karácsonyfa alá.

Gasztro

A legjobb karácsonyi sütik - receptek

Az ember mindig ugyanazzal a dilemmával szembesül. Közelednek az ünnepek, jókat kell főzni, finomakat kell sütni. Sokat kell enni. A kérdés: mit? Öt fantasztikus recepttel segítünk eligazodni.

Gőgh Csilla Gasztro

Provence: tizenhárom karácsonyi desszert

Egy francia mondás szerint Provence megy a maga feje után. Nem csoda hát, hogy errefelé a karácsonyi asztalra is más kerül, mint frank hon többi vidékén. A vacsoramenü bőséges, ám hús nélküli, szerény fogásokból áll. Viszont a híres tizenhárom desszerttel zárul.

Várkonyi Ádám Gasztro

Új köretek a karácsonyi menühöz

Sokan idegenkednek attól, hogy a jól bevált köretekhez hozzányúljanak. Amennyiben népszavazási kezdeményezésként születne újjá ez a cikk, és a köretek megreformálását, vagy legalább a skála szélesítését célozná meg, minden bizonnyal csúfos kudarcot vallana. Nem is megyünk fejjel a falnak, illetve a lábosnak, csak kínálunk néhány ízletes alternatívát.

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra