szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Üzleteiket saját védjeggyel, a bejglit és a dobos tortát pedig az élelmiszerkönyvben rögzített előírásokkal védenék meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai.

A még mindig nemzeti iparnak számító, vagyis többnyire külföldi résztvevők nélkül működő hazai cukrászipar legnagyobb konkurensei a nagy áruházláncok. A magas színvonal megőrzése és a valódi cukrászkészítmények védelme érdekében - a sokszor "takarmányszint közeli minőségű" áruházi termékek ellenében - idén védjeggyel látják el a szakmai testület tagjainak üzleteit - mondta Pataki János elnök a testülelet zalakarosi éves közgyűlésén. 
   
A több mint 400 tagot számláló érdekvédelmi szervezet a karácsonyi szezonra a bejgli, valamint a jövőre 125 éves dobos torta minőségi védelmét is célul tűzte ki. Az élelmiszerkönyvben kívánják rögzíteni az elkészítésükhöz szükséges összetevőket és elvárásokat, így elkerülhetők lennének, hogy "bejgli nevű pótsütemények" kerüljenek forgalomba a tartalmas és minőségi készítmények helyett.
   
Pataki János szerint a gazdasági válságot a cukrász szakmában egyelőre nem lehet számokkal kifejezni, de érzik a fogyasztás szűkülését, ezért keresik azokat a technikákat, amelyekkel ezt meg lehet állítani. Elbocsátásokkal, üzletbezárásokkal nem oldódik meg a helyzet, de ha valaki képes innovációra, megújulásra, új piacok keresésére és új termékek bevezetésére, be tudja hozni a vendégeket az üzletbe, vagy legalább meg tudja tartani eddigi vásárlóit.
   
Nagy problémának tartja ugyanakkor, hogy nincs egyetlen adatuk sem arról, valójában hány cukrász dolgozik Magyarországon. Sem a szakmai statisztikák, sem a hatóságok nem rendelkeznek információkkal, ezért azt tervezik, hogy felmérést készítenek a szakmai adatokról.
   
A szakoktatás terén is változásokat szorgalmaznak, a cukrászmester például a jelenleg az országban működő mintegy 80 cukrászképző hely felét bezáratná, mert számos helyen nagyon alacsony szintű az oktatás színvonala és az oktatók képzettsége. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Mákos-diós talány: a bejgli – recept és elkészítés

A bejgli megítélése szélsőséges skálán mozog. Egyesek rajonganak érte, azt se bánják, ha más ünnepeken is az asztalra kerül. Mások megvetik, nekik minimum a zserbónál kezdődik valami ehető. Az eretnekek az elnyomott riválist, a diós kalácsot részesítik előnyben.

Gasztro

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?