szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A brownie veszélyes sütemény. Amikor egy egész tepsivel néz szembe valaki, nehéz eldönteni, hogy ki mit, azaz mi kit is készül bekebelezni.

Mindez abból ered, hogy ebben a klasszikus amerikai süteményben rengeteg - jó esetben magas kakaótartalmú - csokoládé van, megspékelve némi durvára vágott mogyoróval, mostanság akár cseresznyével, meggyel is.

Ideálisan a brownie kívül ropogós, de csak vékony rétegben, belül pedig, nincs jobb szó rá, ragacsos. Mégis, nem kell órákig csócsálni, mert szinte elolvad az ember szájában.

Csokis finomság. Kezdőknek is
Alacsony hőmérsékleten ajánlatos sütni, 175 fok már bőven elég. Gyorsan megsül. Hogy honnan tudjuk, jó-e már? A klasszikus próbát végezzük el: fogpiszkálót szúrunk a közepébe. Ha még nyers a tészta, ráragad, ha pont jó, akkor pár morzsát találunk rajta, ha pedig minden külső nyom nélkül távozik belőle, akkor bizony túlsütöttük.

Brownie

Hozzávalók: 4 nagy tojás, 250 g minimum 50 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé, 250 g jó minőségű vaj, 250 g kristálycukor, 200 g puha barnacukor, 150 g liszt, 1 evőkanál vaníliaesszencia, 1 1/2 bögre durvára vágott mogyoró.

Tipp: A mogyorót helyettesíthetjük dióval, vagy kimagozott, alaposan lecsöpögtetett cseresznyével, meggyel. De keverhetjük is a gyümölcsöt ½ - ½ arányban a csonthéjassal. Ha biztosra akarunk menni, és semmiképpen sem eláztatni a tésztánkat az ízes idénybogyósokkal, akkor leheletnyi lisztbe hempergessük meg őket, mielőtt a csupa csokisunkba kerülnek.

Egy kisebb lábosban kétujjnyi vizet forralunk, és egy másik lábost teszünk rá, hogy a gőzön felolvaszthassuk a csokoládét. Először a nagyobb darabokra vágott vaj kerül az edénybe, közvetlenül utána a kis darabokra tört csokoládé. Folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk.

Lehúzzuk a tűzről. Ezután belekeverjük a kétféle cukrot, az enyhén felvert tojásokat, a vaníliát, végül a lisztet, és hozzáadjuk a mogyorót vagy egyebet. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítve sütjük, 170 fokon, körülbelül 20 percig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!