szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Méltó fogadtatásban részesült Ferran Adriá, a katalán szakácskirály a minap az osztrák fővárosban, ahol kiemelkedő elismerést kapott.

Az idei esztendőt a gasztronómia világbirodalmában lassan Ferran Adriá évének tekinthetjük. Mint arról hírt adtunk, New Yorkban a kitüntető Augie-díjjal járó Chef of the Year, az Év Séfje címet vette át március végén, előtte pedig a Dominikai Köztársaságban az El Cosinero más Influyente del Mundo, a Világ Legtekintélyesebb Szakácsa díjat kapta. Áprilisban pedig El Bulli, vagyis a Kis Buldog nevű éttermét a brit Restaurant Magazine reprezentatív listáján ötödik alkalommal választották a világ legjobb éttermének. Már csak hab volt a tortán, hogy angol barátai - Richard Hamilton, a pop-art atyja és Vicente Todolí, a londoni Tate Modern galéria igazgatója - által írt és szerkesztett könyv négy nyelven (spanyol, katalán, angol, német) jelent meg róla szintén áprilisban.

Középen a mester. Minden díjat besöpör
Májusban is folytatódott a „konyha alkimistájának” sikersorozata, ezúttal a velünk szomszédos Bécsbe várták. Május 28-án az egykori császári palotában, a Hofburgban rendeztek díszvacsorát, amelyen az osztrák gasztronómiai magazin, az A la Carte díjait adták át a szakma legjobb művelőinek több kategóriában is. A legrangosabbnak számító Trophée Gourmet díjat Ferran Adriá vehette át Bécs polgármesterétől, Michael Häupltól, aki nagy ínyenc hírében áll. Az osztrák „szakács Oscart” a katalán mesternek kiemelkedő pályafutásáért ítélték oda. Az eseménynek megadták a módját, 700 prominens vendéget hívtak meg a hofburgi fogadásra. Adriá meghatódva köszönte meg, hogy a világ sok ezer szakácsa közül az osztrákok is mellette döntöttek, és nemes gesztussal ajánlotta fel, mint minden díját, szülőhazája séfjeinek.

Csak mellesleg jegyezzük meg, az éttermek és kulináris mesterek tekintetében Spanyolország világszínvonalat képvisel, ugyanis a mértékadó Restaurant Magazine első öt legjobb étterme közül három itt van. A listavezető El Bulli mellett a negyedik helyre a baszkföldi Mugaritz éttermet, míg az ötödikre a gironai (Katalónia) El Celler de Can Rocát rangsorolták. S ezek után már az sem meglepő, hogy a bécsi A la Carte Trophée Gourmet díját tavaly is a spanyol korona kitűnő séfje, Juan Mari Arzak, egyben a San Sebastián-i Arzak étterem tulajdonosa kapta meg (az Arzak jelenleg a világ nyolcadik legjobb étterme).

Aktuális hírt is szeretnénk megosztani Ferran Adriá El Bulli éttermének magyar rajongóival. Eddig a Földközi-tengeri idegenforgalomhoz is igazodva, idényjelleggel, mindössze négy hónapot tartott nyitva Roses-ban a  „kulináris szentély”. A korábbi esztendőktől eltérően az idén június 16-tól december 20-ig üzemel. A mesterséf barcelonai laboratóriumában az eddig bevált receptjei mellé új fogásokat is összeállított a 2009-es idényre, szezonális vadételek és szarvasgomba is beépül a választékba. A szervizkészletek pedig Barcelona legjobb kézműves műhelyeiből és egyebek mellett Japánból kerülnek az asztalokra.        
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

El Bulli: amiből csak egy van a világon

Az északkelet-spanyolországi Roses mellett, egy eldugott kis öbölben található a világ egyik legjobb étterme: a három Michelin-csillagos El Bulli. Amit a világ egyik leginnovatívabb séfjeként, a molekuláris konyha nagymestereként számon tartott Ferran Adria neve fémjelez.