szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Könyvhétre jelent meg a Maláta-antológia. Ennek apropóján faggattuk a könyv szerkesztőjét, rovatunk szerzőjét, Kovács Gábort a sör irodalmáról.

hvg.hu: Az immáron antológiává tekintélyesedett Maláta története mikor kezdődött?

Kovács Gábor: 1993-ban, amikor útnak indítottuk a folyóiratot, gyakorlatilag semmiféle sajtója nem volt a sörnek. A szakkönyveken kívül jószerivel csak Emil Ulischberger Sörivóknak való című könyve, valamint Polgár László Prágai sörkalauza volt hozzáférhető a témában. Úgy gondoltuk, hogy a sörirodalom és a kocsmakultúra - ez volt a lap alcíme - ennél sokkal többet érdemel. Ennek megfelelően Vétek Györggyel (szintén a hvg.hu gasztronómiai rovatának állandó munkatársa) közösen szerkesztett lap a kilenc év alatt mindig is a sör és a vendéglátás témája köré szerveződött. Szándékunk szerint szórakoztató, ismeretterjesztő és nem utolsósorban irodalmi lapot szerettünk volna. Úgy érzem, ezt többé-kevésbé sikerült is megvalósítanunk.

hvg.hu: Miért pont idén, tizenhat évvel az első és nyolc évvel az utolsó Maláta megjelenése után jött ki az antológia?

Három szerző. Kovács Gábor, Merza Gábor, Para-Kovács Imre
K. G.: A karácsonyi könyvvásárra megjelent, szintén Vétek Györggyel közösen írt, Sörtéka című könyvünk kapcsán tartott bemutatókon, találkozókon nagyon sokan felemlegették a Malátát. Úgy éreztem, hogy addig kell ezt a válogatást megjelentetni, amíg sokakban elevenen él a folyóirat emléke.

hvg.hu: Milyen szempontok szerint válogattad össze a kötetbe kerülő írásokat?

K. G.: A mostani válogatás tulajdonképpen folytatása lehetne az első Maláta könyvnek, az 1998-ban megjelent, Az élet habos oldalának. A különbség az, hogy az új kötetben nem ragaszkodtam ahhoz, hogy csak szépírások kerüljenek a válogatásba. Sokkal inkább az vezérelt, hogy reprezentálja a Maláta szellemiségét. Ennek megfelelően vannak benne szépirodalmi írások, de sok olyan is, amit inkább publicisztikának, netán esszének neveznék. Egy kivételével csak magyar szerzők kerültek a könyvbe, szám szerint harmincan. Vannak irodalmáraink, mint Kálnay Adél vagy Temesi Ferenc, publicistáink, mint Para-Kovács Imre vagy Váncsa István, újságíróink, mint Ludwig Emil, vagy éppenséggel Vétek Gyuri. Nem szólva az olyan irodalmi vénájú gasztrotörténészekről, mint Saly Noémi vagy Szántó András.

hvg.hu: Említetted az első Maláta könyvet. Ezek szerint több kiadvány is volt?

K. G.: A folyóirattal párhuzamosan adtunk ki könyveket is. A Habkönnyű antológia, azaz a kocsma humora 1999-ben, a Folyékony sziget című, az ír sörökről és kocsmákról szóló, illetve a Sörkalendárium 2000-ben jelent meg. Az eddigi utolsó Maláta könyv a dohányzás szenvedélyéről 2001-ben, Hamvadó idő címmel jött ki.

hvg.hu: Legutóbb a Cseh Sörfesztiválon, a Városháza parkban találkoztunk, amikor Vétek Györggyel együtt könyvbemutatót tartottatok. Benneteket mindenki, akit érdekel a sörirodalom, csak úgy emleget, hogy a „sörös fiúk”. Ti mindig mindent együtt csináltok?

K. G.: Természetesen nem mindig és nem mindent, de nagyon sok közös dolgunk van, olykor más-más aspektusból. Például, hogy „hazabeszéljek”, a 2003-as HVG A la carte étteremkalauzban megjelent sörlexikont Gyuri állította össze, a tesztelők között viszont inkognitóban én is ott voltam.

A mostani Cseh Sörfesztiválon a Sörmentén című könyvsorozat születéséről meséltünk a közönségnek. Ebben a sorozatban eddig négy kötet jelent meg, Prága, Budapest, Bécs és Csehország – olyan útikönyvek, melyek bár nem feledkeznek meg a klasszikus turistalátványosságokról, elsősorban a helyi sörökről, sörözőkről és konyhákról szólnak.

hvg.hu: Jelenik meg egyáltalán Magyarországon olyan sörös könyv is, amelyikhez neked vagy Vétek Györgynek nincs köze?

K. G.: Persze, bár ezek többsége fordítás. A nagyközönségnek tetszenek ezek, a többnyire látványos kiadványok, legfeljebb nekünk fáj picit titokban a  gyakran szakszerűtlen fordítás. S bár kétségtelenül látványosak, a magyar sörről jellemzően említést sem tesznek. Eredeti, korrekt kiadvány az 1995-ben megjelent Sörlexikon-Sörenciklopédia, amely Szigeti Andor és Szabó Ernő munkája, vagy a későbbiek közül Hagymásy András Prágai kocsmakaluza. És vannak még fehér foltok, melyek csak a vállalkozó szellemű, jó szemű és ízlésű szerzőkre várnak. Azért reméljük, még nekünk is megadatik „sörmentén” a folytatás.

Sörleves (4 személyre)

„A sör újra elfoglalta helyét a legjobb konyhákban” - idézte a bécsi Krone kulináris mellékletéből egy 1998-as írásban a Maláta. Mindjárt mellékelve is Herr Gerer, az osztrák főváros Korsó étterme főszakácsának receptjét.

Fél liter jó világos sört ugyanennyi marha- vagy tyúkhúslevessel, 5 db szegfűszeggel, kis darab fahéjjal és evőkanálnyi cukorral egybefőzünk. A keletkező habot leszedjük. Majd 2 dl tejszínt három tojássárgájával, kevés reszelt citromhéjjal alaposan kikeverünk, és a tűzről lehúzott leveshez adjuk. Simára elegyítjük, kicsi sóval ízesítjük és előmelegített tányérokba mérjük.
 VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0