szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pándi meggytorta, a borkirály torta és a mákosguba torta verseng idén az Ország Tortája címért, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Kossuth téren, Budapesten.

Immár harmadik éve hagyományosan augusztus 20-án mutatják be a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját, s az ország több száz cukrászdájában az ünnep napján kezdik el árusítani.
 
Az idén 15 torta pályázott a címre: a szakmai zsűri az előválogatáson a tavalyi győztes Zila kávéház pándi meggytortáját, a balassagyarmati Orchidea cukrászda borkirályát, valamint a Budakeszi Gina cukrászda mákosguba tortáját választotta - közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

Szatmári szilvás. A tavalyi befutó
© MTI
A Fagylaltverseny zsűritagjaiból és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagjaiból álló szakmai zsűri szigorú szempontok alapján már megvizsgálta a versenyben lévő tortákat. Külön pontozzák az ízek harmóniáját, a desszert küllemét, a desszertben rejlő innovációt és praktikumot, emellett fontos szempont, hogy a desszert maximálisan illeszkedjen az ünnep szellemiségéhez, s lehetőleg hungarikumnak számító alapanyagok felhasználásával készüljön.  A zsűri arra is figyel, hogy a torta alapanyagai ne tartalmazzanak mesterséges, egészségre ártalmas alapanyagot és a desszertkülönlegességek megfeleljenek a legszigorúbb minőségi követelményeknek is. 
 
A borkirály torta krémjéhez tokaji aszút, muskotályt és szamorodnit használnak fel. Kevés bort, cukrot, tojássárgáját, keményítőből főtt krémet készítenek, amelyet kihűlve a sűrített aszúval kevernek össze.

A mákos guba torta linzeres alapból készül, amely a tortaforma aljára kerül: ezt kikevert mákos gubával töltik meg, a tetejére tojásfehérje kerül, amelyet mákkal szórnak meg.

A pándi meggytorta különleges krémje cukrot, tojássárgáját, tejet, vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét tartalmaz. A meggypépet fahéjrúddal, szegfűszeggel, citromlével és annak héjával fűszerezik, amelyet pudinggal sűrítenek. Az elmúlt évben a szatmári szilvatorta, 2007-ben a madártej torta nyerte el a megtisztelő címet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!