Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a2223327-25c0-42c5-8108-f85782aeafc3","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az egyetem arra is reagált, hogy a disszertációban hivatkozás nélküli részek lehetnek.","shortLead":"Az egyetem arra is reagált, hogy a disszertációban hivatkozás nélküli részek lehetnek.","id":"20241129_elte-orban-balazs-doktori-vedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a2223327-25c0-42c5-8108-f85782aeafc3.jpg","index":0,"item":"6b5cd745-4328-45a4-b7a2-145e06d0a814","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_elte-orban-balazs-doktori-vedes","timestamp":"2024. november. 29. 10:55","title":"ELTE: Megtartják Orbán Balázs doktori védését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert, amellyel állításuk szerint a hagyományos módoknál hamarabb elérhetjük a célt.","shortLead":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert...","id":"20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68.jpg","index":0,"item":"01f8d3a4-8291-4a2b-9546-37bedd60146e","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","timestamp":"2024. november. 30. 20:03","title":"Mutatunk egy egyszerű trükköt az új dolgok megtanulásához","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4dedf293-c324-4742-b326-224d7a7fb191","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A pénzügyminiszter nyilvánosan is elfogadta új megbízatását.","shortLead":"A pénzügyminiszter nyilvánosan is elfogadta új megbízatását.","id":"20241129_Varga-Mihaly-a-Facebookon-reagalt-Orban-radios-bejelentesere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4dedf293-c324-4742-b326-224d7a7fb191.jpg","index":0,"item":"99e529f2-8662-4f5a-829e-653a38ec74a0","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Varga-Mihaly-a-Facebookon-reagalt-Orban-radios-bejelentesere","timestamp":"2024. november. 29. 08:46","title":"Varga Mihály a Facebookon reagált Orbán rádiós bejelentésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d172bfee-4bf1-475b-b29a-df2790f3553e","c_author":"Bosch Rexroth ","category":"brandchannel","description":"Az, hogy az adatok megszerzése, azok elemzése és folyamatos monitorozása elkerülhetetlen, már sokak számára világos: ha jól használjuk őket, akkor hozzájárulhatnak a gyártási folyamatok rejtett tartalékainak kiaknázásához. A Bosch Rexroth Kft. Kassow Robots Open Day rendezvényén jártunk, ahol Dr. Sas Zoltánnal beszélgettünk a digitalizációról, arról, hogy a folyamatos fejlődés hogyan járulhat hozzá a versenyképesség megőrzéséhez és növeléséhez. Valamint arról is, hogy a hazai cégek mennyire nyitottak az innovációra.","shortLead":"Az, hogy az adatok megszerzése, azok elemzése és folyamatos monitorozása elkerülhetetlen, már sokak számára világos: ha...","id":"20241028_Bosch-Rexroth-cube-kassow-napok-digitalizacio-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d172bfee-4bf1-475b-b29a-df2790f3553e.jpg","index":0,"item":"7e324615-0b2f-4e09-8f18-116a0d5ed3c3","keywords":null,"link":"/brandchannel/20241028_Bosch-Rexroth-cube-kassow-napok-digitalizacio-video","timestamp":"2024. november. 30. 15:30","title":"Ilyen kávéfőzőt még nem látott!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Bosch Rexroth Kft.","c_partnerlogo":"5e864c9e-2fbb-4faa-be3d-48cc625fba56","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"537e2463-9595-4676-9610-b1b61db7a4da","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.ingatlan","description":"A megnyitó ünnepségre hírességeket és politikusokat várnak. A nagyközönség ezt követően látogathatja majd újra az épületet.","shortLead":"A megnyitó ünnepségre hírességeket és politikusokat várnak. A nagyközönség ezt követően látogathatja majd újra...","id":"20241129_notre-dame-megnyito-vendegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/537e2463-9595-4676-9610-b1b61db7a4da.jpg","index":0,"item":"e3d662d5-eb71-42ef-bdac-ce9838f45055","keywords":null,"link":"/ingatlan/20241129_notre-dame-megnyito-vendegek","timestamp":"2024. november. 29. 13:05","title":"Sztárparádé várható a Notre-Dame ünnepélyes megnyitóján","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bcfc951d-6271-4fae-becf-90945a6eccea","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Egy korszak véget ért.","shortLead":"Egy korszak véget ért.","id":"20241130_Piaggio-Toszkana-India-Ape-Porter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bcfc951d-6271-4fae-becf-90945a6eccea.jpg","index":0,"item":"26e00806-e659-4c58-a2bd-b062eec36b87","keywords":null,"link":"/kkv/20241130_Piaggio-Toszkana-India-Ape-Porter","timestamp":"2024. november. 30. 16:57","title":"Itt a vége, a Piaggio elviszi Indiába a legendás háromkerekűjének a gyártását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58fe4b7b-5a92-4c05-a207-3882ac0921ba","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A munkanélküliség 4,6 százalékra nőtt.","shortLead":"A munkanélküliség 4,6 százalékra nőtt.","id":"20241129_Nott-a-munkanelkuliseg-csokkent-a-foglalkoztatottsag-a-KSH-a-bazisra-mutogat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58fe4b7b-5a92-4c05-a207-3882ac0921ba.jpg","index":0,"item":"fd51d67e-5be0-4899-99b4-93924cab3ac3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Nott-a-munkanelkuliseg-csokkent-a-foglalkoztatottsag-a-KSH-a-bazisra-mutogat","timestamp":"2024. november. 29. 08:37","title":"Nőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatottság, a KSH a bázisra mutogat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a9341c38-73e7-4619-97c6-471fb246a328","c_author":"Medvegy Gábor","category":"360","description":"Harcolhattak volna robotzsaruval Horthy Miklós merénylői ellen száz évvel ezelőtt? A válasz meglepő módon majdnem igen, de ez még semmi. Az 1924 novemberében megjelent lapok meghökkentő híreiből válogattunk, amelyekből kiderül, hogy a vasútra mindig lehetett panaszkodni, a parlamenti zsidózás pedig nem sértett illemet akkoriban. A templomba járó nők kivágott, áttetsző ruhái ellenben igen.","shortLead":"Harcolhattak volna robotzsaruval Horthy Miklós merénylői ellen száz évvel ezelőtt? A válasz meglepő módon majdnem igen...","id":"20241130_100-eves-ujsag-horthy-merenyloi-harcolhattak-volna-robotzsaruval","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a9341c38-73e7-4619-97c6-471fb246a328.jpg","index":0,"item":"7360c359-1ec0-4ba8-8f5c-d9c6b5c5c1ef","keywords":null,"link":"/360/20241130_100-eves-ujsag-horthy-merenyloi-harcolhattak-volna-robotzsaruval","timestamp":"2024. november. 30. 15:00","title":"Egy vérző ország minden gondja a lelkében – a mai propagandisták is megirigyelhetik, ahogy anno a magyar kormányfőről írtak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vajon miért öltözik furcsa álruhákba egy tiszteletreméltó újságíró és családanya, amikor étterembe megy? Miért fontos, hogy ne ismerjék fel, és ha mégis, akkor az miért baj?
Az étteremkritikus munkájáról az olvasók nagy részében az a kép él, hogy ennél könnyebb és kellemesebb feladat a világon nem létezhet. Hiszen az a dolga, hogy egyen, kiszolgáltassa magát a világ legdrágább éttermeiben. Mindegyikről ír néhány sort, és máris újrakezdheti az élvezeteket egy újabb luxusetetőben. Hiszen az étteremkritikusnak hatalma van, a poziciójából adódóan tévedhetetlen, mindig igaza van és felette áll mindennek. Nyilván akad olyan étteremkritikus, aki így vagy hasonlóan éli meg és értékeli a munkáját, de Ruth Reichl egészen biztosan nem tartozik közéjük.
Az Egy álruhás étteremkritikus titkos élete című könyv már az első lapokon heves parázással kezdődik Reichl részéről. Vajon elég jó ő ahhoz, hogy a New York Times-nak dolgozzon és egyetlen csillag megvonásával a csődbe taszítson vendéglőket? A lap vezetősége mindenesetre megfelelőnek gondolja és alkalmazza. Aztán, megdöbbentő módon, Reichl hat éves new yorki uralkodása alatt sem száll el magától, képes megmaradni kétkedőnek, nem csak az éttermekkel, de saját személyével kapcsolatban is. Ez az őszinteség, az állandó kérdezés és kutatás az, ami igazán hitelessé teszi a szerzőt és mondandóját. Ettől még persze lehetne akár rossz,unalmas is a könyv, de nem az.
Mert Reichl nem csak szenvedélyesen rajong az étel szinte minden formájáért, de képes arra is, hogy ez az imádatot szórakoztató szövegbe öntse és átadja az olvasónak. Néha már szinte szentimentálisan szerelmes leírásokon keresztül tapasztalhatjuk meg az amerikai metropolisz legjobb, vagy annak tartott, éttermeinek különlegességeit. Bár hamar visszarángat a földre a legsötétebb kétségek, a munkahelyi intrikák és a magánéleti problémák bemutatása. A történet rendelkezik egyfajta, nem kis izgalmi tényezővel is, hiszen az álruhák váltogatása, az újabb és újabb hamis személyiségek felépítése krimibe illő. De végül csak az igazi Ruth Reichl-re emlékezünk majd.
A sokféle összetevő ellenére Reichl szövege képes kellemes egészet alkotni. Számunkra csak a receptek tűntek kakukktojásnak, bár nyilván sokan üdvözlik majd egynémely fogás házi elkészítésének lehetőséget. Amikor a gasztronómiáról már szinte vallásos áhitattal beszélünk, valahogy furcsán hat a prózai és hétköznapi “végy három tojást”.
Jó lenne valamit kiemelni az Egy álruhás étteremkritikus titkos életéből, amitől igazán vonzóvá válhatna minden olvasónak, de lehetetlenség, annyira egyenleteses elbűvölő és magával ragadó. Talán az előbbi videóból, amelyben Ruth Reichl, aki jelenleg a népszerű Gourmet magazin főszerkesztője, a parmezán csodáiról magyaráz, átjön, mire gondoltunk.