szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A sörfőzők szorgoskodását kevesebb látványos felhajtás kíséri, mint a borászokét. Sörértőkről különösen alig hallani.

Nem csoda, ha némi irigykedéssel nyugtázzák a borlovagrendekről, lépten-nyomon nyíló fesztiválokról, ilyen-olyan kóstolásokról, versenyekről és tucatjával osztogatott érmekről szóló tudósítások özönét. A sörök körül nincs ekkora fakszni, holott a sörök főzése is óriási odafigyelést és felelősséget igényel; egy-egy receptúra kialakítása, finomítása sokszor évek munkája, és hordozza a sörfőzés ötezer éves története során felhalmozódott tapasztalatokat. Az utóbbi években itthon és külföldön egyre többször és több oldalról igyekeznek magukat megmutatni a sörgyártók. Nemcsak kisebb-nagyobb fesztiválok keretében, de vezetett sörtúrákon, gyárlátogatásokon is.

Folyékony kenyér. A végeredmény
© deluxe.hu
A sörkóstolás valamennyi sörgyárban napi gyakorlat, célja – amellett, hogy kiszűrjék az esetleges hibákat – annak az állandó íznek az ellenőrzése és biztosítása, amely miatt az adott sört fogyasztói megszerették. Ezt a tudományt is igyekszenek – alapfokon – egyes nagyobb cégeknél a gyárlátogatások során megosztani az érdeklődőkkel.

Némi gyakorlással, az ízekre való koncentrációval bármelyikünkből lehet értő sörkóstoló, már ha van hozzá némi affinitásunk. Karakterük alapján a jellegzetes sörök épp úgy felismerhetők, mint a borok. Bár egy alapvető akadályt le kell küzdenünk, méghozzá a hazai sörfogyasztásban-kínálásban megrögzött gyakorlatot: a sörök túlhűtését. Jó tudni, hogy 8 C fok alatt a sör ízelemei egyre kevésbé érvényesülnek, így nem tudja teljességében megmutatni aromáját, ízeinek harmóniáját. 6 fok alatt pedig már szó sincs semmiféle zamatról, csak egy dermedtre döglesztett szomjoltóról.

Ugyancsak lényeges, hogy mindig tiszta pohárból igyuk a sört. Ez esztétikailag, higiéniailag is nagyon fontos, de a pohár falán esetlegesen megmaradt szennyeződések hatására nemcsak a sör habja omlik össze hamar, hanem ízei is sérülhetnek.

Lássuk tehát a sörkóstolás hat lépését:

1. Először a sör színét vegyük szemügyre. Ez a világossárgától a borostyánszínen át a feketéig terjedhet. Nagyon fontos látványelem a sör habja is, teltsége, keménysége már információt ad a sör minőségéről.

2. Tartsuk a fény felé a sörrel teli poharat, és figyeljük meg, hogy tiszta vagy zavaros-e. A szűrt világos és félbarna sörök tükrös tisztaságúak. Vannak azonban szűretlen sörök is, melyek a bennük tudatosan meghagyott élesztő- és fehérjeanyagoktól kissé zavarosak.

3. Húzzuk el a poharat néhányszor az orrunk előtt. Ekkor megérezzük a sör illatát, majd körkörös mozdulatokkal szabadítsuk fel a benne rejlő illóanyagokat, és próbáljunk különböző aromákat azonosítani a sörben: amit érzünk, édeskés, malátás vagy inkább kesernyés, komlós, esetleg virágos vagy alkoholos? Ezek felismerése segíti az egyes márkák jellegzetességeinek beazonosítását.

4. A sört kis kortyokban ízleljük meg, majd a szánkban körbeforgatva figyeljünk a nedű testességére, az ízek arányaira és harmóniájára. Próbáljuk beazonosítani a különböző aromákat, mi a jellemző az adott sörre: a komlós fanyarság, a karamelles keserűség vagy malátás édesség. Figyeljünk a sör testességére is: vannak egészen könnyű, vékony sörök ezek kellemes szomjoltók, és vannak sűrű, testesek is, főleg a sötét sörök között.

5. A sör egyik fontos jellemzője keserűsége. Mivel a keserű ízt a garatban érezzük, hogy ezt értékelni tudjuk, a sört a kóstoláskor le kell nyelni; csak ezután figyelhető meg az utóíze, mely lehet határozottan komlós, de gyümölcsös, édeskés is.

6. Ezek után leszűrhetjük a tapasztalatokat. Abszolút értelemben – ha nem romlott – nincs jó vagy rossz sör, kinek-kinek saját ízlése szerint kell rátalálnia a neki legjobban ízlő sörre, az illatok, az ízek, az aromák, a testesség alapján. Szerencsére bőséges a választék, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Egyszerre azonban ne kóstoljunk túl sokat, mert ízérzékelésünk a harmadik-negyedik sör után fárad, és ez félrevezető eredményt hozhat.

Azt sem szabad feledni, hogy akár a legalacsonyabb alkoholtartalmú sör is még alkoholos ital, ezért nem feltétlen szükséges, hogy a kóstolópohár minden alkalommal tele legyen. A kóstoláshoz, teszteléshez bőven elég 1-1 deci sör is. Ha már kellően kitapasztaltuk a sörök ízvilágát, elkezdhetünk válogatni, hogy az asztalunkra kerülő fogások közül melyikhez milyen sör illik. Vagy fordítva, hiszen ismerünk nem egy olyan borszakértőt, aki nem az ételhez választja bort, hanem a borhoz az ételt. Egyes „sörpölők” szerint a habzó ital jolly jokere a búzasör. A leghelyesebben akkor járunk el, ha nem márkákhoz, konkrétan nevesített sörökhöz passzítjuk az ételt, hanem a sörtípusok szerint párosítunk.

Pilsner típus - gombás és világos mártással készült ételek
Porter típus - fehér húsok
Kolostori és trappista sörök - sajtok, sajtos ételek, levesek
Lambicok - grillételek, desszertek
Ale típus - marhahúsok, pörköltek
Stout típus – tenger gyümölcsei
Vienna és Export típus – baromfi, halételek, pizzák, tésztafélék
Búzasör – általános, a füstölt húsos ételekhez, csülökhöz feltétlenül

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

A tejesember söre

Bő ötven évvel ezelőtt a belga sörfőzők szinte észre sem vették, de majdnem megfeledkeztek a több évszázados múltra visszatekintő búzasörükről. Szerencsére azonban jött egy tejesember, aki figyelmeztette őket.

MTI Tech

Miért szeretjük a sört?

Müncheni élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli, és hogyan dolgozza fel a sör keserű ízét.

Vétek György Gasztro

Milyen koktélok készülhetnek sörrel?

Ha nyár, akkor koktél. Ha koktél, akkor eszünkbe juthatnak a 20. század Amerikájának első évtizedei, amikor a szesztilalom évei alatt megszülettek az első kevert italok. De azt kevesen tudják, hogy sörrel már akkor is készültek koktélok, amikor az még ki sem volt találva.

Vétek György Gasztro

A világ legdrágább sörei

Nincs az a borkedvelő, aki csillogó szemmel, lelkesedve ne tudná hosszan fejtegetni, miért kerülhet egy palack borritkaság akár pár százezer forintba is. De az, hogy egy üveg sör húszezernél is többet kóstáljon, mégpedig bolti áron, bizony még újgazdagéknál is kiveri a biztosítékot.