szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Nem kell ahhoz szülinap vagy piros betűs ünnep, hogy összedobjunk egy süteményt. Pláne, ha nem kerül túl sok fáradságba, és nem koszol sok edényt.

Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel az az édesség, melynek készítését egy sportklubban az egyik anyukától lestem el. A nyalánkságnak találó módon az önszószoló csoki csoda nevet adta. Hogy miért, mindjárt kiderül.

Vajazzunk ki egy mintegy két literes jénai tálat. Keverjünk össze lisztet, sütőport, cukrot és kakaóport. Adjunk hozzá vaníliával és felolvasztott vajjal összekevert tejet. Ügyeljünk rá, hogy jó simára keverjük el az egyveleget. Tegyük bele a jénaiba, már ha eddig nem abban kevertük össze a hozzávalókat, szórjunk a tetejére kakaóporral vegyített cukrot és óvatosan öntsük rá forró vizet. Nos, a munka dandárjával meg is lennénk, más dolgunk nincs, mint hogy az előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig hagyjuk készre sülni. Utána a saját maga szószólója lesz a sütink, pláne, ha mellé hideg vanília fagylaltot, esetleg tejszínhabot vagy valami idénygyümölcsöt is feladunk.

Miből, mennyit?

150 gr liszt, 2 teáskanál sütőpor, 165 gr porcukor, 2 evőkanál kakaópor (igazi!), 125 ml tej, 1 teáskanál vanília
30 gr vaj, olvasztva, 150 gr barna cukor, 25 gr kakaópor, 4,3 dl forró víz.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!