szerző:
Vétek György

Arthur nappá nyilvánította szeptember 24-ikét a Guinness sörfőzde. Ugyanis 1725-ben vélhetően - nincs pontos feljegyzés - ezen a napon született a dinasztia- és gyáralapító.

Éppen 250 éve, hogy Arthur Guinness szokatlan magabiztosságról tanúságot téve 9 ezer (!) évre kibérelte a meglehetősen lerobbant állapotban levő dublini St. James Gate sörgyárat. Dublinban akkoriban híresen rossz söröket főztek, amelyeknek az íze a korabeli krónikák szerint leginkább az öreg sajtra emlékeztetett. S aminél az írek szerint már csak az angol ale volt rosszabb. Arthur Guinness azonban optimista volt, és porter, illetve ale gyártásával újraindította a sörfőzdét. Segítette ebben egy Londonból érkezett sörfőző is, aki birtokában volt az Angliában az idő tájt roppant népszerű porter készítési titkának.

Guinness söre hamarosan elismert s igen népszerű lett a dubliniak körében. 1769-ben pedig megtörtént az is, amire kevesen számítottak: a St. James Gate sörfőzde Angliába is exportált. A növekvő kereslet kielégítésére már az 1780-as években bővíteni kellett a sörfőzdét: új malátázót és főzőházat építettek. 1799-ben Arthur Guinness úgy döntött, hogy a továbbiakban felhagy minden más sörtípus főzésével, kizárólag a Guinness Porter Stout-ra koncentrál. Az elnevezéséből nem sokkal később elmaradt az angliai eredetre utaló porter tag, és a Guinness az ír típusú, száraz stout-ok etalonja lett.

Guinness a palackban. Tucatnyi változat
A gyáralapító Arthur Guinness 1803-as halála után fia, II. Arthur Guinness folytatta a családi vállalkozást. (Csak zárójelben megemlítve, a dinasztiaalapítónak 21 gyermeke született, de az akkori egészségügyi viszonyokat jól jellemzően közülük csak 10 érte meg a felnőtt kort.) A 19. század első fele a Guinness számára a hódítás időszaka volt, és megszületett a sör erősebb, magasabb alkoholtartalmú változata is, amelyik jobban bírta a hosszú hajóutakat. Európába a Napóleoni háborúk során került a brit csapatokkal, de az angol hajók hamarosan elvitték Indiába, Barbados és Trinidad szigetére is, és 1840-ben a Guinness behajózott New York kikötőjébe is. Ekkor a dublini sörfőzde már a legnagyobb volt Írországban.

A St. James Gate sörgyár a 20. század elején a világ legnagyobb sörgyára volt. 1986-ban United Distillers néven egyesült a skót whisky-gyártó Distillers-szel. A közös cégben a Guinness-család részesedése 10 százalék alá csökkent, és kikerült a cég közvetlen vezetéséből. 1997-ben az United Distillers egyesült egy másik italgyártó óriással, a Grand Metropolitan-nel, és azóta Diageo néven működik tovább. A Guinness-t jelenleg mintegy tucatnyi változatban a világ 50 országában főzik, és több mint 150 országban árusítják. A mindenre ráérő statisztikusok azt is kiszámították, hogy naponta 10 millió pint (1 angol pint = 5,68 dl) Guinness fogy a Földön.

Így nem csoda, ha a mostani Arthur napot nem csak Dublinban fogják megtartani, hanem szerte a világon. A koncertekkel és egyéb kulturális eseményekkel dúsított Guinness-ünnep Kuala Lumpurban kezdődik, és a Napot követve halad nyugat felé, meg sem állva New Yorkig. A csúcspont azonban mindenképp Dublinban lesz, közel 2000 meghívott fellépő közreműködésével.

Magyarországon a Guinness forgalmazója ezen a napon a kiemelt helyein, körülbelül tíz pubban szervez nyereményjátékokkal egybekötött ír zenés-táncos estet. Amúgy most minden Guinness palack nyakcímkéjén van egy nyereményszelvény és minden korsó mellé is jár egy a pubokban. A nyereményjáték fődíja egy sörfőzde látogatással egybekötött kétszemélyes hétvége Dublinban.

Recept (Oldaltörés)

Guinness rizottó 

Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg pancetta (húsos császárszalonna) apró kockákra vágva,
6 dkg vaj,
1 fej vöröshagyma finomra vágva,
40 dkg rizottó rizs (például Arborio),
2,5 dl szobahőmérsékletű Guinness,
1,3-1,5 liter felmelegített és leszűrt csirke vagy tyúkhúsleves,
1 kávéscsészényi (körülbelül 60 ml) frissen reszelt parmezán,
3 kávéscsészényi frissen reszelt Asiago sajt,
15 dkg főtt zöldborsó,
só, bors.

Egy kényelmes méretű lábosban odatesszük a vajat, és felolvasztjuk. Amikor kezd habosodni, beletesszük a pancettát és a hagymát. Amikor a hagyma üvegesedni kezd (körülbelül 4-5 perc), hozzáadjuk a rizst, és egy-másfél percig kevergetjük, majd felöntjük a Guinness-szel, és lassú tűzön folyamatosan kevergetjük mindaddig, amíg a sör felszívódik. Ezt követően – állandó keverés közben – merőkanalanként adagolva hozzáadjuk a melegen tartott húslevest, mindaddig, amíg a rizs „krémes állagúvá” válik, de még „al dente” marad (15-20 perc). Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a zöldborsót és a kétféle sajtot, sóval, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Előmelegített tányérokon azonnal tálaljuk. Opcionálisan adhatunk mellé még egy kis frissen reszelt parmezánt.

Ez a fogás önmagában is megállja a helyét, de nem sértődik meg,ha egy szép marhasült is társul hozzá. S bár sörrel készül,megkívánja,hogy utána is lehúzzunk egy korsóval. Aki Arthur napon- vagy ha valami egyéb alkalom adódik - nem egyszerűen egy „mezítlábas” sörrel akar koccintani,annak az alábbi koktélt ajánljuk figyelmébe. Meglehet, az ital születése éppenséggel egy gyászos eseménynek köszönhető.

A Black Velvet keletkezésének legendája a következő: 1861 decemberében egész London gyászba borult Albert herceg,Viktória királynő férjének halála miatt. A Brookes Club egyik italos pincére úgy gondolta, a pezsgőnek is tükröznie kell a gyászos hangulatot, ezért egy kis Guinness Extra Stout-ot öntött hozzá, hogy sötétebb legyen.

Black Velvet

Hozzávalók:
1,5 dl hűtött Guinness,
0,5 dl hűtött pezsgő.

A pezsgőspohárba először a sört töltjük, majd nagyon óvatosan rá a pezsgőt, így nem keveredik el. Azonnal szervírozzuk. A Black Velvet – némileg változó sör/pezsgő arányokkal – az egyik legnépszerűbb sörkoktél.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt