Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7dcc8253-4e4d-4a87-8fe0-ed76de72a777","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az ország búcsút intett a Barátság vezetéknek.","shortLead":"Az ország búcsút intett a Barátság vezetéknek.","id":"20250417_csehorszag-oroszorszag-koolaj-baratsag-vezetek-levalas-transalpine","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7dcc8253-4e4d-4a87-8fe0-ed76de72a777.jpg","index":0,"item":"9d715a96-548e-4038-b5aa-aeb1a34aa4dc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_csehorszag-oroszorszag-koolaj-baratsag-vezetek-levalas-transalpine","timestamp":"2025. április. 17. 12:58","title":"Csehország teljesen levált az orosz olajról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a55e44e-e37f-4b8b-a2ba-b981973c09fe","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A lakásban élőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kertészkedésről, az erkélyen is csodás környezetet teremthetünk virágok, fűszereket, gyümölcsök ültetésével és gondozásával. Adunk néhány tippet a választásokhoz.","shortLead":"A lakásban élőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kertészkedésről, az erkélyen is csodás környezetet teremthetünk...","id":"20250417_erkely-kert-ultetes-termesztes-viragok-novenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a55e44e-e37f-4b8b-a2ba-b981973c09fe.jpg","index":0,"item":"02ccc130-a637-4e04-bce4-12aff85d5712","keywords":null,"link":"/elet/20250417_erkely-kert-ultetes-termesztes-viragok-novenyek","timestamp":"2025. április. 17. 05:31","title":"Varázsoljon kiskertet az erkélyből: ennyi mindent elültethet odakint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"60c92a37-d57e-4df8-8aa4-fafb9fa344dd","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Ez a magyar GDP két százalékának megfelelő összeget jelent.","shortLead":"Ez a magyar GDP két százalékának megfelelő összeget jelent.","id":"20250418_szijjarto-peter-akkumulatorgyarak-1500-milliard-forint-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/60c92a37-d57e-4df8-8aa4-fafb9fa344dd.jpg","index":0,"item":"fcd6258e-0852-450b-86c4-b1230d30a33f","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_szijjarto-peter-akkumulatorgyarak-1500-milliard-forint-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 08:14","title":"Szijjártó beismerte: 1500 milliárdot költött el a kormány az akkugyárakra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","shortLead":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","id":"20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1.jpg","index":0,"item":"f20f7af4-6c23-4553-b85c-9bf9ede745a8","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","timestamp":"2025. április. 18. 12:31","title":"Direktben nem mondják ki, de arra utalgat a kormánymédia, hogy a Partizán terjesztette a száj- és körömfájást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","shortLead":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","id":"20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6.jpg","index":0,"item":"a400dca2-6f08-4a83-ae82-4efe81e6142b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","timestamp":"2025. április. 17. 20:20","title":"2031 lóerő, villany nélkül – itt a világ legerősebb belső égésű motoros autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"80ff5446-d84d-4082-9430-887e6d44dee5","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A kislányt a lakóhelyétől 400 kilométerre találták meg egy 27 éves férfinál.","shortLead":"A kislányt a lakóhelyétől 400 kilométerre találták meg egy 27 éves férfinál.","id":"20250417_emberrablas-10-eves-kislany-roblox-discord","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/80ff5446-d84d-4082-9430-887e6d44dee5.jpg","index":0,"item":"91269952-4614-4a8b-9fde-139f595d2cb9","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_emberrablas-10-eves-kislany-roblox-discord","timestamp":"2025. április. 17. 14:25","title":"Elrabolt egy férfi egy 10 éves kislányt, akivel a Robloxon ismerkedett meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d7292c5-b252-460c-8587-ff22d677c8f0","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"A ragadós száj- és körömfájás vírus mesterséges eredete politikai téma lett Magyarországon. Nem ez az első összeesküvés-elmélet a kórokozókkal kapcsolatban: a laborban piszkált vagy valamilyen baleset folytán kiszabadult vírusokról eddig is olvashattunk. A mesterséges intelligencia fejlődése nyomán pedig szintet léptek a konteógyártók is. De vajon a biofegyverek gyártásában is segíthet az MI?","shortLead":"A ragadós száj- és körömfájás vírus mesterséges eredete politikai téma lett Magyarországon. Nem ez az első...","id":"20250416_Biofegyverek-MI-szaj-es-koromfajas-Covid-Gulyas-Kemenesi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d7292c5-b252-460c-8587-ff22d677c8f0.jpg","index":0,"item":"a09c380f-e258-4af3-a530-88b167174c88","keywords":null,"link":"/360/20250416_Biofegyverek-MI-szaj-es-koromfajas-Covid-Gulyas-Kemenesi","timestamp":"2025. április. 16. 19:30","title":"Mi történik, ha egy halálos vírus receptjét kérjük a mesterséges intelligenciától?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5992d028-5676-48e2-bdb5-629bd0b4d005","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A nemzetgazdasági miniszter nem tud arról, hogy asszisztált volna az MNB-alapítványok pénzszórásához – mondta a kormányinfón.","shortLead":"A nemzetgazdasági miniszter nem tud arról, hogy asszisztált volna az MNB-alapítványok pénzszórásához – mondta...","id":"20250417_Nagy-Marton-mnb-alelnok-2015","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5992d028-5676-48e2-bdb5-629bd0b4d005.jpg","index":0,"item":"45981e27-74d4-43df-96c8-c83a8b97c969","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_Nagy-Marton-mnb-alelnok-2015","timestamp":"2025. április. 17. 15:54","title":"Nagy Márton letagadta, hogy 2015-től lett volna MNB-alelnök, pedig akkor lett az","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.
Bizonyos menüsorok minden fogása – leves, előétel, főétel, desszert – készíthető hozzá illő borral. A jól megválasztott bor különleges ízt, zamatot ad az ételeknek. Alapszabály, hogy csak olyan minőségű bort érdemes a főzéshez használni, amit maga a szakács is szívesen meginna. A gyenge lőrét öntsük a vízcsapba, s felejtsük el, hogy az még jó lesz főzéshez. Szó sincs róla, inkább lerontja az alapanyagok ízét. A jó nedű küldetése éppen az, hogy gazdagítsa az ételeket, finomítsa, kibontsa az aromákat. Persze túlzásba sem érdemes esni, muzeális vagy különleges boroknak nem a fazékban van a helyük.
Ha eddig még nem főztünk borral, vagy kevésbé vagyunk tapasztaltak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
- Hús- és csontlevesek, erőlevesek pikantériáját egy-két kanál fehér bor (pl. szamorodni) adja meg. A gyümölcslevesekhez illatosabb, aromásabb borok (pl. muskotály) kívánkoznak. - Legtöbbször a húsos fogásoknál érdemes bort használni. A fehér húsok, a halak, a rákok, a kagylók fehér borban szeretnek fürdőzni. A vörös húsok és a szárnyasok közül a kacsa a testes vörös bort kedveli. A barna húsú halak a rozé borokra szavaznak. A húsoknál igazán egyedi ízhatást érhetünk el, ha eleve boros pácban készítjük elő őket. - A desszertek érthető módon az édes ízt kívánják, így az ő italuk a félédes, édes bor, az aszú. - Borral készülő ételt sosem szabad alumínium edényben főzni, mert az íze és színe is megváltozik. - Ha húst sütünk, ne öntsük ki a zsiradékot. Adjunk a pecsenyeléhez egy kis bort, ízvilágában hozzá illeszkedő fűszereket, kevés tejszínt, lassú tűzön főzzük össze, és máris kész a mártás a húshoz. - A főzés során a bor alkoholtartalma nem párolog el teljes egészében, ezzel számoljunk, ha gyerekek is ülnek az asztalnál. - A borral készült fogásokhoz ugyanazt vagy karakterében hasonló bort kínáljunk. - Ha a főzésből kimaradt bor – és nem isszuk meg –, érdemes jégkockatartóba önteni, lefagyasztani, így bármikor megbolondíthatjuk a hétköznapok ételeit egy kis boros stichhel.
Receptek (4- 6 főre)
Fehérboros libamájgombóc (előétel vagy leves után főétel)
A májat hártyázzuk le, vágjuk egészen apróra vagy daráljuk le. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd nyomjuk át egy szitán és tegyük egy nagyobb tálba a májjal együtt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a kis kockákra vágott gombát, a felaprított petrezselymet, a szintén apró kockákra vágott, megpirított szalonnát. Keverjük össze, majd alaposan dolgozzuk bele a lisztet, sót, őrölt borst. Formázzunk gombócokat és a forrásban lévő rizlingben (adhatunk hozzá egy-két kanál vizet) főzzük ki. Szedjük ki egy másik edénybe az olvasztott vajra, és egy picit forgassuk-pirítsuk át, míg szép aranybarna lesz. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Részeg kolbász (főétel)
Hozzávalók: 60 dkg sütnivaló kolbász, 2 dl száraz fehér bor, 2-3 szál felkarikázott sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 bő kanál zsíradék.
A kolbászt a zsiradékon megforgatjuk,majd hozzáadjuk a kockákra vágott répát és hagymát. Rálocsoljuk a bort, 5 percig pároljuk, utána mehet bele a fokhagyma és a többi fűszer. További 15 percig pároljuk. Tálaláskor tört burgonyával vagy párolt káposztával kínáljuk.
Hozzávalók: 4-6 db 20 dkg-os kacsamell, 2,5-3 dl vörösbor, 1,8 dl fekete ribizli likőr, 25 dkg málna (mélyhűtött gurulós is jó), 2 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 púpozott teáskanál barnacukor, 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt, só, bors.
Szúrkáljuk meg a kacsamellek bőrét, de vigyázzunk, hogy a húst ne dőfjük át. Forrósitsunk fel egy teflonserpenyőt, és a kacsamelleket bőrős felükkel lefelé süssük át benne, míg a zsírjuk kisül. Ekkor vegyük ki a húst a serpenyőből és kenjük a börére, dolgozzuk bele a sós-fahéjas cukrot. Írány újra a serpenyő, ahol még jó 15 percig tovább sütjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és összekeverjük a vörösbort és a ribizli likőrt. A boros keverékből kiveszünk annyit, amennyivel simára keverhetjük a kukoricalisztet. A kacsasütő serpenyőben hagyjuk kb. 2 evőkanálnyi zsiradékot, erre öntsük az alkoholos egyveleget, amihez hozzá keverjük a kukoricalisztes sűrítőt. Így együtt folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük a szószt, a végén hozzáadjuk a málnát, s még 1 percig főzzük. A kacsamelleket magas falú tepsibe vagy jénai tálba tesszük, ráöntjük a vörösboros, málnás szószt és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Pezsgős káposzta (köret)
Hozzávalók: 50 – 50 dkg, letorzsázott, vékonyra gyalult lila és fehér káposzta, 20 dkg kockára vágott vöröshagyma, 6 dkg kristálycukor, 4 dl száraz pezsgő, 1,5 teáskanál őrölt köménymag, só, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál libazsír, kevés balzsamecet.
A libazsírt megolvasztjuk, a cukrot világos barnára pirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát, megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Átforgatjuk, megsózzuk, megszórjuk a többi fűszerrel, kb. 25 percig pároljuk. Nyakon öntjük a pezsgővel, és még kb. 20 percig, lassú tűzön, időnként megkavarva pároljuk. Mielőtt tálaljuk, megbolondítjuk pár csepp balzsamecettel.
Borhab (desszert)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 5 dkg piorcukor, 1 dl édes fehér bor, 1 zacskó vanilíás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, pár szem szőlő a diszítéshez.
A tojássárgáját a cukrokkal addig keverjük (robotgép), amíg sűrű, krémes állaga lesz. Ezután vízgőz fölött tovább keverjük, folyamatosan hozzáadva a bort, citromlevet, citromhéjat. Állandó keverés mellett főzzük, míg habos lesz. Kehelypoharakba adagoljuk, szőlőszemekkel díszítjük.