Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2329c71f-4519-4dde-a3a4-7e9a92d4e330","c_author":"Pálúr Krisztina","category":"kultura","description":"Szélhámosok mindig is voltak, az internetnek, pontosabban a közösségi oldalaknak köszönhetően pedig talán aktívabbak, mint valaha. Belle Gibsont a róla szóló dokumentumfilmben az Instagram legborzasztóbb csalójának nevezik: azt állította, halálos betegséget diagnosztizáltak nála, és közben hamis reményt adott olyanoknak, akik a legsebezhetőbbek közé tartoznak. ","shortLead":"Szélhámosok mindig is voltak, az internetnek, pontosabban a közösségi oldalaknak köszönhetően pedig talán aktívabbak...","id":"20250309_belle-gibson-atveres-sorozat-dokumentumfilm-netflix-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2329c71f-4519-4dde-a3a4-7e9a92d4e330.jpg","index":0,"item":"1e63ac4a-8949-45c0-9cb8-31b4df58ac67","keywords":null,"link":"/kultura/20250309_belle-gibson-atveres-sorozat-dokumentumfilm-netflix-ebx","timestamp":"2025. március. 09. 18:25","title":"Gyógyíthatatlan agydaganatot hazudott magának, ezzel lett az egészséginfluenszerek mérgező prototípusa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"98514647-fe7f-4c1f-98a0-33f9c14bb0f1","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Phenjan közölte, hogy egyetlen rossz lövés is háborúhoz vezethet, majd kilőtt több rakétát a Sárga-tenger felé.","shortLead":"Phenjan közölte, hogy egyetlen rossz lövés is háborúhoz vezethet, majd kilőtt több rakétát a Sárga-tenger felé.","id":"20250310_eszak-korea-ballisztikus-raketa-amerikai-del-koreai-hadgyakorlat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/98514647-fe7f-4c1f-98a0-33f9c14bb0f1.jpg","index":0,"item":"41c4e57b-befe-4848-ba98-3c661f3107bc","keywords":null,"link":"/vilag/20250310_eszak-korea-ballisztikus-raketa-amerikai-del-koreai-hadgyakorlat","timestamp":"2025. március. 10. 10:23","title":"Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövésével tiltakozott az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"721fbaab-de01-4c64-be16-8227f6ca6b14","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész szerint semmi sem öregít jobban, mintha egy idősebb férfi festeti a haját, de komoly szakmai okai voltak annak, hogy ő így tett.","shortLead":"A színész szerint semmi sem öregít jobban, mintha egy idősebb férfi festeti a haját, de komoly szakmai okai voltak...","id":"20250310_George-Clooney-ezust-roka-haj-osz-haj-barna-haj-befestette","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/721fbaab-de01-4c64-be16-8227f6ca6b14.jpg","index":0,"item":"7d0acbb2-0f63-4843-9427-010bc30bae01","keywords":null,"link":"/elet/20250310_George-Clooney-ezust-roka-haj-osz-haj-barna-haj-befestette","timestamp":"2025. március. 10. 15:15","title":"Már semmi nem a régi: George Clooney befestette ősz haját egy szerep miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a6e29e31-c7c6-4eda-b92a-22699fe559d4","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Fejét a sínnek támasztva szundikált egy férfi Limában, amikor jött a vonat. Az elképesztő jelenetet térfigyelő kamera is rögzítette.","shortLead":"Fejét a sínnek támasztva szundikált egy férfi Limában, amikor jött a vonat. Az elképesztő jelenetet térfigyelő kamera...","id":"20250309_vonatbaleset-gazolas-peru-lima-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a6e29e31-c7c6-4eda-b92a-22699fe559d4.jpg","index":0,"item":"9125014c-3b3c-4814-bd8e-45eebe8aa223","keywords":null,"link":"/cegauto/20250309_vonatbaleset-gazolas-peru-lima-video","timestamp":"2025. március. 09. 11:59","title":"Elütötte a vonat, mégis kimászott alóla – videó csak erős idegzetűeknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71826393-b02f-40d3-813c-842892eb2cd2","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az Oscar-hajrában rasszista botrányba keveredett transznemű színésznő bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott. ","shortLead":"Az Oscar-hajrában rasszista botrányba keveredett transznemű színésznő bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott. ","id":"20250310_Emilia-Perez-film-foszereplo-Karla-Sofia-Gascon-bocsanatkeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71826393-b02f-40d3-813c-842892eb2cd2.jpg","index":0,"item":"64392001-318b-4f0d-a81e-f09706700571","keywords":null,"link":"/elet/20250310_Emilia-Perez-film-foszereplo-Karla-Sofia-Gascon-bocsanatkeres","timestamp":"2025. március. 10. 14:05","title":"Karla Sofía Gascón: A legrosszabbon már túl vagyok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bb6afbe3-e381-475d-8bc3-2c2258d89bdd","c_author":"HVG","category":"360","description":"Magyar Péter arról beszélt: nemrég megsúgták neki, hogy a rendőrség át akarja kutatni az irodáját és munkatársainak lakását. A cél az, hogy a párt ne folytathassa a kampányt. A Tisza Pártról készített riportot a brit lap tudósítója.","shortLead":"Magyar Péter arról beszélt: nemrég megsúgták neki, hogy a rendőrség át akarja kutatni az irodáját és munkatársainak...","id":"20250309_The-Times-magyar-peter-orban-viktor-tisza-part-riport-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bb6afbe3-e381-475d-8bc3-2c2258d89bdd.jpg","index":0,"item":"6345972f-0808-4720-a493-ace8f89541f6","keywords":null,"link":"/360/20250309_The-Times-magyar-peter-orban-viktor-tisza-part-riport-lapszemle","timestamp":"2025. március. 09. 09:00","title":"The Times: 15 éve nem fenyegette senki Orbán hatalmát annyira, mint Magyar Péter","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b953646-008f-4903-b97a-6936ee57c9f4","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Kisbajcson múlt pénteken azonosították a ragadós száj- és körömfájás vírusát.","shortLead":"Kisbajcson múlt pénteken azonosították a ragadós száj- és körömfájás vírusát.","id":"20250310_orban-viktor-szaj-es-koromfajas-kisbajcs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b953646-008f-4903-b97a-6936ee57c9f4.jpg","index":0,"item":"6000d12d-7591-4d7a-ad94-d69110bb88a0","keywords":null,"link":"/itthon/20250310_orban-viktor-szaj-es-koromfajas-kisbajcs","timestamp":"2025. március. 10. 14:10","title":"Orbán Viktor a szarvasmarhákat tizedelő járvány epicentrumába utazott, miután betűlevest ebédelt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat ígérő kísérletek folynak.","shortLead":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat...","id":"20250308_hvg-mesterseges-anyatej","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715.jpg","index":0,"item":"5b222c7b-fb36-4a72-9210-dc6e581186e2","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-mesterseges-anyatej","timestamp":"2025. március. 08. 15:45","title":"Dohányszerű növényből készülhet a mesterséges anyatej","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.
Bizonyos menüsorok minden fogása – leves, előétel, főétel, desszert – készíthető hozzá illő borral. A jól megválasztott bor különleges ízt, zamatot ad az ételeknek. Alapszabály, hogy csak olyan minőségű bort érdemes a főzéshez használni, amit maga a szakács is szívesen meginna. A gyenge lőrét öntsük a vízcsapba, s felejtsük el, hogy az még jó lesz főzéshez. Szó sincs róla, inkább lerontja az alapanyagok ízét. A jó nedű küldetése éppen az, hogy gazdagítsa az ételeket, finomítsa, kibontsa az aromákat. Persze túlzásba sem érdemes esni, muzeális vagy különleges boroknak nem a fazékban van a helyük.
Ha eddig még nem főztünk borral, vagy kevésbé vagyunk tapasztaltak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
- Hús- és csontlevesek, erőlevesek pikantériáját egy-két kanál fehér bor (pl. szamorodni) adja meg. A gyümölcslevesekhez illatosabb, aromásabb borok (pl. muskotály) kívánkoznak. - Legtöbbször a húsos fogásoknál érdemes bort használni. A fehér húsok, a halak, a rákok, a kagylók fehér borban szeretnek fürdőzni. A vörös húsok és a szárnyasok közül a kacsa a testes vörös bort kedveli. A barna húsú halak a rozé borokra szavaznak. A húsoknál igazán egyedi ízhatást érhetünk el, ha eleve boros pácban készítjük elő őket. - A desszertek érthető módon az édes ízt kívánják, így az ő italuk a félédes, édes bor, az aszú. - Borral készülő ételt sosem szabad alumínium edényben főzni, mert az íze és színe is megváltozik. - Ha húst sütünk, ne öntsük ki a zsiradékot. Adjunk a pecsenyeléhez egy kis bort, ízvilágában hozzá illeszkedő fűszereket, kevés tejszínt, lassú tűzön főzzük össze, és máris kész a mártás a húshoz. - A főzés során a bor alkoholtartalma nem párolog el teljes egészében, ezzel számoljunk, ha gyerekek is ülnek az asztalnál. - A borral készült fogásokhoz ugyanazt vagy karakterében hasonló bort kínáljunk. - Ha a főzésből kimaradt bor – és nem isszuk meg –, érdemes jégkockatartóba önteni, lefagyasztani, így bármikor megbolondíthatjuk a hétköznapok ételeit egy kis boros stichhel.
Receptek (4- 6 főre)
Fehérboros libamájgombóc (előétel vagy leves után főétel)
A májat hártyázzuk le, vágjuk egészen apróra vagy daráljuk le. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd nyomjuk át egy szitán és tegyük egy nagyobb tálba a májjal együtt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a kis kockákra vágott gombát, a felaprított petrezselymet, a szintén apró kockákra vágott, megpirított szalonnát. Keverjük össze, majd alaposan dolgozzuk bele a lisztet, sót, őrölt borst. Formázzunk gombócokat és a forrásban lévő rizlingben (adhatunk hozzá egy-két kanál vizet) főzzük ki. Szedjük ki egy másik edénybe az olvasztott vajra, és egy picit forgassuk-pirítsuk át, míg szép aranybarna lesz. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Részeg kolbász (főétel)
Hozzávalók: 60 dkg sütnivaló kolbász, 2 dl száraz fehér bor, 2-3 szál felkarikázott sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 bő kanál zsíradék.
A kolbászt a zsiradékon megforgatjuk,majd hozzáadjuk a kockákra vágott répát és hagymát. Rálocsoljuk a bort, 5 percig pároljuk, utána mehet bele a fokhagyma és a többi fűszer. További 15 percig pároljuk. Tálaláskor tört burgonyával vagy párolt káposztával kínáljuk.
Hozzávalók: 4-6 db 20 dkg-os kacsamell, 2,5-3 dl vörösbor, 1,8 dl fekete ribizli likőr, 25 dkg málna (mélyhűtött gurulós is jó), 2 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 púpozott teáskanál barnacukor, 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt, só, bors.
Szúrkáljuk meg a kacsamellek bőrét, de vigyázzunk, hogy a húst ne dőfjük át. Forrósitsunk fel egy teflonserpenyőt, és a kacsamelleket bőrős felükkel lefelé süssük át benne, míg a zsírjuk kisül. Ekkor vegyük ki a húst a serpenyőből és kenjük a börére, dolgozzuk bele a sós-fahéjas cukrot. Írány újra a serpenyő, ahol még jó 15 percig tovább sütjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és összekeverjük a vörösbort és a ribizli likőrt. A boros keverékből kiveszünk annyit, amennyivel simára keverhetjük a kukoricalisztet. A kacsasütő serpenyőben hagyjuk kb. 2 evőkanálnyi zsiradékot, erre öntsük az alkoholos egyveleget, amihez hozzá keverjük a kukoricalisztes sűrítőt. Így együtt folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük a szószt, a végén hozzáadjuk a málnát, s még 1 percig főzzük. A kacsamelleket magas falú tepsibe vagy jénai tálba tesszük, ráöntjük a vörösboros, málnás szószt és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Pezsgős káposzta (köret)
Hozzávalók: 50 – 50 dkg, letorzsázott, vékonyra gyalult lila és fehér káposzta, 20 dkg kockára vágott vöröshagyma, 6 dkg kristálycukor, 4 dl száraz pezsgő, 1,5 teáskanál őrölt köménymag, só, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál libazsír, kevés balzsamecet.
A libazsírt megolvasztjuk, a cukrot világos barnára pirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát, megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Átforgatjuk, megsózzuk, megszórjuk a többi fűszerrel, kb. 25 percig pároljuk. Nyakon öntjük a pezsgővel, és még kb. 20 percig, lassú tűzön, időnként megkavarva pároljuk. Mielőtt tálaljuk, megbolondítjuk pár csepp balzsamecettel.
Borhab (desszert)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 5 dkg piorcukor, 1 dl édes fehér bor, 1 zacskó vanilíás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, pár szem szőlő a diszítéshez.
A tojássárgáját a cukrokkal addig keverjük (robotgép), amíg sűrű, krémes állaga lesz. Ezután vízgőz fölött tovább keverjük, folyamatosan hozzáadva a bort, citromlevet, citromhéjat. Állandó keverés mellett főzzük, míg habos lesz. Kehelypoharakba adagoljuk, szőlőszemekkel díszítjük.
Az államháztartást jelentős állampapír-hozamfizetések és a 13. havi nyugdíj is terhelte februárban. A hiány két hónap alatt 1,7 milliárd forint – az éves terv 4,2 ezer milliárd forint.