Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e4953e2b-fa2f-4519-ad32-7c5e6c0d7052","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész márciusban lesz 86 éves.","shortLead":"A színész márciusban lesz 86 éves.","id":"20250217_Terence-Hill-dokumentumfilm-keszul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4953e2b-fa2f-4519-ad32-7c5e6c0d7052.jpg","index":0,"item":"0b61c027-3b62-4706-9a3e-1016a25ab88c","keywords":null,"link":"/elet/20250217_Terence-Hill-dokumentumfilm-keszul","timestamp":"2025. február. 17. 09:48","title":"Terence Hill-dokumentumfilm készül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f9ef0281-51bb-4a30-8643-5cd20835971e","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az európai biztonsági kérdéseket is áttekintené a Putyin-féle orosz vezetés. ","shortLead":"Az európai biztonsági kérdéseket is áttekintené a Putyin-féle orosz vezetés. ","id":"20250218_dmitrij-peszkov-beke-ukrajna-eu-nato-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f9ef0281-51bb-4a30-8643-5cd20835971e.jpg","index":0,"item":"840d1131-b957-4601-889f-442001dbf626","keywords":null,"link":"/vilag/20250218_dmitrij-peszkov-beke-ukrajna-eu-nato-ebx","timestamp":"2025. február. 18. 13:02","title":"Kreml: Ukrajna EU-tagsága oké, a NATO nagyon nem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6902ff9e-a0bb-4cd2-8536-3fc72e2cabbc","c_author":"Németh András","category":"vilag","description":"Ukrajna támogatásának folytatását ígérték a párizsi rendkívüli európai csúcs résztvevői, akik azt is hangsúlyozták, meg kell akadályozni, hogy komoly különbségek alakuljanak ki az amerikai és az európai rendezési tervek között. Mindenki egyetértett abban, hogy Kijevet nem lehet kihagyni a béketárgyalásokból. Orbánékat senki sem hívta. ","shortLead":"Ukrajna támogatásának folytatását ígérték a párizsi rendkívüli európai csúcs résztvevői, akik azt is hangsúlyozták, meg...","id":"20250217_Az-egysegrol-beszeltek-Parizsban-az-europai-vezetok-kerdes-hogy-ez-erdekli-e-Trumpekat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6902ff9e-a0bb-4cd2-8536-3fc72e2cabbc.jpg","index":0,"item":"d22684b1-137a-4021-a23d-0eaa6d4cfcd4","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_Az-egysegrol-beszeltek-Parizsban-az-europai-vezetok-kerdes-hogy-ez-erdekli-e-Trumpekat","timestamp":"2025. február. 17. 21:17","title":"Az egységről beszéltek Párizsban az európai vezetők, kérdés, hogy ez érdekli-e Trumpékat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Több technológiai szakportál is arról írt a napokban, hogy a Microsoft kukázott egy csomó régebbi Intel processzort, és ezeket már nem támogatja a Windows 11 legújabb kiadása. A dolog azonban egy félreértésen alapul. ","shortLead":"Több technológiai szakportál is arról írt a napokban, hogy a Microsoft kukázott egy csomó régebbi Intel processzort, és...","id":"20250218_microsoft-windows-11-hardverkovetelmenyek-szigoritas-hirek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6.jpg","index":0,"item":"978322d7-96d9-4270-b05c-7e08ca7db6fb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250218_microsoft-windows-11-hardverkovetelmenyek-szigoritas-hirek","timestamp":"2025. február. 18. 13:03","title":"Szárnyra kapott a hír, hogy durván szigorítanak a Windowson – mi az igazság?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c0d07d2-f833-47c6-aade-c5dac15e636f","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Ez a cím szerepel bizonyos céges dokumentumokban is. ","shortLead":"Ez a cím szerepel bizonyos céges dokumentumokban is. ","id":"20250217_szergej-schneider-mere-tulajdonos-budapesti-lakcim","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c0d07d2-f833-47c6-aade-c5dac15e636f.jpg","index":0,"item":"e5da904a-63af-459e-ae81-0dbc41242651","keywords":null,"link":"/kkv/20250217_szergej-schneider-mere-tulajdonos-budapesti-lakcim","timestamp":"2025. február. 17. 06:15","title":"Budapesti lakcímet használ Szergej Schneider a Mere rejtélyes tulajdonosa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b","c_author":"Imre Réka","category":"itthon","description":"Meg lehet oldani az étkezést, de valóban kevés rá az idő – kommentálták lapunknak mentődolgozók a felháborodást, miután kiderült, vidékről felvezényelt kollégáik csak két szendvicset kapnak egy műszakra. Olykor az is előfordul, hogy csak a műszak végén jutnak hozzá a magukkal hozott ebédhez. Ingyenes étkezés viszont tényleg nem jár a mentősöknek, de nem is ezt tartják a legnagyobb problémának.","shortLead":"Meg lehet oldani az étkezést, de valóban kevés rá az idő – kommentálták lapunknak mentődolgozók a felháborodást, miután...","id":"20250215_mentodolgozok-mentoszolgalat-etkezes-ebedszunet-pihenoido-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b.jpg","index":0,"item":"0441026c-f499-4c59-98e1-36e49e513676","keywords":null,"link":"/itthon/20250215_mentodolgozok-mentoszolgalat-etkezes-ebedszunet-pihenoido-ebx","timestamp":"2025. február. 17. 09:30","title":"A mentődolgozók szerint nem szendvicsekre, inkább rendes fizetésre lenne szükség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c2d9e185-fa3e-437e-b952-69d259ac882a","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"itthon","description":"A pár a lakásukban italozott, majd vitatkozni kezdtek, ezután támadta meg a nő a férfit, aki belehalt a sérülésekbe.","shortLead":"A pár a lakásukban italozott, majd vitatkozni kezdtek, ezután támadta meg a nő a férfit, aki belehalt a sérülésekbe.","id":"20250218_Leszurta-elettarsat-egy-no-Szegeden","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c2d9e185-fa3e-437e-b952-69d259ac882a.jpg","index":0,"item":"3f0da43a-61c1-4d3f-aa6d-10a9bf2e040a","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Leszurta-elettarsat-egy-no-Szegeden","timestamp":"2025. február. 18. 11:28","title":"Leszúrta élettársát egy nő Szegeden","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"263465fa-c074-4698-b900-5092cf432f45","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának leköszönő tagja szerint a jegybank az inflációt másfél éven belül szeretné visszakormányozni a 3 százalék körüli szintre, az idei év átlaga 4-5 százalék lehet.","shortLead":"A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának leköszönő tagja szerint a jegybank az inflációt másfél éven belül szeretné...","id":"20250217_Pleschinger-Gyula-MNB-Monetaris-Tanacs-inflacio-alapkamat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/263465fa-c074-4698-b900-5092cf432f45.jpg","index":0,"item":"f4544bd7-bae3-47a3-b323-00eb52585836","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250217_Pleschinger-Gyula-MNB-Monetaris-Tanacs-inflacio-alapkamat","timestamp":"2025. február. 17. 15:24","title":"Pleschinger az inflációról: Nincs mozgástér az alapkamat csökkentésére, az emelése pedig „elképzelhetetlen”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.
Bizonyos menüsorok minden fogása – leves, előétel, főétel, desszert – készíthető hozzá illő borral. A jól megválasztott bor különleges ízt, zamatot ad az ételeknek. Alapszabály, hogy csak olyan minőségű bort érdemes a főzéshez használni, amit maga a szakács is szívesen meginna. A gyenge lőrét öntsük a vízcsapba, s felejtsük el, hogy az még jó lesz főzéshez. Szó sincs róla, inkább lerontja az alapanyagok ízét. A jó nedű küldetése éppen az, hogy gazdagítsa az ételeket, finomítsa, kibontsa az aromákat. Persze túlzásba sem érdemes esni, muzeális vagy különleges boroknak nem a fazékban van a helyük.
Ha eddig még nem főztünk borral, vagy kevésbé vagyunk tapasztaltak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
- Hús- és csontlevesek, erőlevesek pikantériáját egy-két kanál fehér bor (pl. szamorodni) adja meg. A gyümölcslevesekhez illatosabb, aromásabb borok (pl. muskotály) kívánkoznak. - Legtöbbször a húsos fogásoknál érdemes bort használni. A fehér húsok, a halak, a rákok, a kagylók fehér borban szeretnek fürdőzni. A vörös húsok és a szárnyasok közül a kacsa a testes vörös bort kedveli. A barna húsú halak a rozé borokra szavaznak. A húsoknál igazán egyedi ízhatást érhetünk el, ha eleve boros pácban készítjük elő őket. - A desszertek érthető módon az édes ízt kívánják, így az ő italuk a félédes, édes bor, az aszú. - Borral készülő ételt sosem szabad alumínium edényben főzni, mert az íze és színe is megváltozik. - Ha húst sütünk, ne öntsük ki a zsiradékot. Adjunk a pecsenyeléhez egy kis bort, ízvilágában hozzá illeszkedő fűszereket, kevés tejszínt, lassú tűzön főzzük össze, és máris kész a mártás a húshoz. - A főzés során a bor alkoholtartalma nem párolog el teljes egészében, ezzel számoljunk, ha gyerekek is ülnek az asztalnál. - A borral készült fogásokhoz ugyanazt vagy karakterében hasonló bort kínáljunk. - Ha a főzésből kimaradt bor – és nem isszuk meg –, érdemes jégkockatartóba önteni, lefagyasztani, így bármikor megbolondíthatjuk a hétköznapok ételeit egy kis boros stichhel.
Receptek (4- 6 főre)
Fehérboros libamájgombóc (előétel vagy leves után főétel)
A májat hártyázzuk le, vágjuk egészen apróra vagy daráljuk le. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd nyomjuk át egy szitán és tegyük egy nagyobb tálba a májjal együtt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a kis kockákra vágott gombát, a felaprított petrezselymet, a szintén apró kockákra vágott, megpirított szalonnát. Keverjük össze, majd alaposan dolgozzuk bele a lisztet, sót, őrölt borst. Formázzunk gombócokat és a forrásban lévő rizlingben (adhatunk hozzá egy-két kanál vizet) főzzük ki. Szedjük ki egy másik edénybe az olvasztott vajra, és egy picit forgassuk-pirítsuk át, míg szép aranybarna lesz. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Részeg kolbász (főétel)
Hozzávalók: 60 dkg sütnivaló kolbász, 2 dl száraz fehér bor, 2-3 szál felkarikázott sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 bő kanál zsíradék.
A kolbászt a zsiradékon megforgatjuk,majd hozzáadjuk a kockákra vágott répát és hagymát. Rálocsoljuk a bort, 5 percig pároljuk, utána mehet bele a fokhagyma és a többi fűszer. További 15 percig pároljuk. Tálaláskor tört burgonyával vagy párolt káposztával kínáljuk.
Hozzávalók: 4-6 db 20 dkg-os kacsamell, 2,5-3 dl vörösbor, 1,8 dl fekete ribizli likőr, 25 dkg málna (mélyhűtött gurulós is jó), 2 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 púpozott teáskanál barnacukor, 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt, só, bors.
Szúrkáljuk meg a kacsamellek bőrét, de vigyázzunk, hogy a húst ne dőfjük át. Forrósitsunk fel egy teflonserpenyőt, és a kacsamelleket bőrős felükkel lefelé süssük át benne, míg a zsírjuk kisül. Ekkor vegyük ki a húst a serpenyőből és kenjük a börére, dolgozzuk bele a sós-fahéjas cukrot. Írány újra a serpenyő, ahol még jó 15 percig tovább sütjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és összekeverjük a vörösbort és a ribizli likőrt. A boros keverékből kiveszünk annyit, amennyivel simára keverhetjük a kukoricalisztet. A kacsasütő serpenyőben hagyjuk kb. 2 evőkanálnyi zsiradékot, erre öntsük az alkoholos egyveleget, amihez hozzá keverjük a kukoricalisztes sűrítőt. Így együtt folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük a szószt, a végén hozzáadjuk a málnát, s még 1 percig főzzük. A kacsamelleket magas falú tepsibe vagy jénai tálba tesszük, ráöntjük a vörösboros, málnás szószt és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Pezsgős káposzta (köret)
Hozzávalók: 50 – 50 dkg, letorzsázott, vékonyra gyalult lila és fehér káposzta, 20 dkg kockára vágott vöröshagyma, 6 dkg kristálycukor, 4 dl száraz pezsgő, 1,5 teáskanál őrölt köménymag, só, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál libazsír, kevés balzsamecet.
A libazsírt megolvasztjuk, a cukrot világos barnára pirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát, megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Átforgatjuk, megsózzuk, megszórjuk a többi fűszerrel, kb. 25 percig pároljuk. Nyakon öntjük a pezsgővel, és még kb. 20 percig, lassú tűzön, időnként megkavarva pároljuk. Mielőtt tálaljuk, megbolondítjuk pár csepp balzsamecettel.
Borhab (desszert)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 5 dkg piorcukor, 1 dl édes fehér bor, 1 zacskó vanilíás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, pár szem szőlő a diszítéshez.
A tojássárgáját a cukrokkal addig keverjük (robotgép), amíg sűrű, krémes állaga lesz. Ezután vízgőz fölött tovább keverjük, folyamatosan hozzáadva a bort, citromlevet, citromhéjat. Állandó keverés mellett főzzük, míg habos lesz. Kehelypoharakba adagoljuk, szőlőszemekkel díszítjük.
Miért volt nagy dolog, hogy a fiatal Csehov paródiát írt róla, és hogyan segíthet a fake news felismerésében – erről beszélgettünk Szilágyi Márton irodalomtörténésszel.