Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"b6ef116c-bb7b-4b73-9bf4-792101835c7c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A rendőrség szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.","shortLead":"A rendőrség szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.","id":"20250312_neprajzi-muzeum-baleset-lezuhant","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6ef116c-bb7b-4b73-9bf4-792101835c7c.jpg","index":0,"item":"0de4dfa7-985b-4016-95b5-ef63d029cf30","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_neprajzi-muzeum-baleset-lezuhant","timestamp":"2025. március. 12. 17:10","title":"Lezuhant a Néprajzi Múzeum tetejéről és meghalt egy férfi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a04f8d1-03dd-4ae3-be5c-e4d4cd7d91bc","c_author":"Bihari Ágnes","category":"360","description":"Martin Henrik kiállítása nem adja magát könnyen. A művészt a kurátori kísérőszöveg szerint a nyugati és keleti metafizikai gondolkodás inspirálja. Alkotásai az érzékeken túli megismerés tárgyai, központi témája a létezés transzcendenciája, valamint az individualitás meghaladása, ami a valóság mélyebb megértésének alapfeltétele. Megpróbáltunk közelebb kerülni hozzá.","shortLead":"Martin Henrik kiállítása nem adja magát könnyen. A művészt a kurátori kísérőszöveg szerint a nyugati és keleti...","id":"20250312_A-mu-Martin-Henrik-INDA-Galeria","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a04f8d1-03dd-4ae3-be5c-e4d4cd7d91bc.jpg","index":0,"item":"74f456b1-1b95-473d-a558-af24972808c1","keywords":null,"link":"/360/20250312_A-mu-Martin-Henrik-INDA-Galeria","timestamp":"2025. március. 12. 14:50","title":"A szentély szürke téglatestei – Martin Henrik művei az INDA Galériában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d2565afc-f258-4dc8-a56b-24eb6cce3f26","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"Egyre komolyabb problémát jelent a világban az antibiotikum-rezisztencia, és nem is könnyű az ez ellen küzdő készítmények fejlesztése. Ez azonban a jövőben megváltozhat.","shortLead":"Egyre komolyabb problémát jelent a világban az antibiotikum-rezisztencia, és nem is könnyű az ez ellen küzdő...","id":"20250313_Az-antibiotikum-rezisztencia-kialakulasaval-szemben-keresnek-uj-megoldast-szegedi-kutatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d2565afc-f258-4dc8-a56b-24eb6cce3f26.jpg","index":0,"item":"9ebec78f-18bd-4b78-9e84-402b8a22933d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_Az-antibiotikum-rezisztencia-kialakulasaval-szemben-keresnek-uj-megoldast-szegedi-kutatok","timestamp":"2025. március. 13. 17:03","title":"Áttörés jöhet a „csendes világjárvány” elleni küzdelemben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c595997a-c50c-49d2-81c9-950bf7c4c096","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Februárban általában 1-2 százalékkal emelkedni szoktak a lakásbérlés díjai, idén viszont nem így történt.","shortLead":"Februárban általában 1-2 százalékkal emelkedni szoktak a lakásbérlés díjai, idén viszont nem így történt.","id":"20250312_lakas-berles-ingatlan-berleti-dij","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c595997a-c50c-49d2-81c9-950bf7c4c096.jpg","index":0,"item":"47925e61-ab6a-4f0e-91b7-632b22c8a79c","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250312_lakas-berles-ingatlan-berleti-dij","timestamp":"2025. március. 12. 13:01","title":"Csökkentek Budapesten az albérleti árak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Akár adatokat is ellophatnak a hackerek a Windowsokban lévő sebezhetőségeket kihasználva, de már befutott a javítás.","shortLead":"Akár adatokat is ellophatnak a hackerek a Windowsokban lévő sebezhetőségeket kihasználva, de már befutott a javítás.","id":"20250312_microsoft-windows-10-11-frissitesek-hibajavitas-nulladik-napi-sebezhetoseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6.jpg","index":0,"item":"b988f06f-052f-4a95-a24e-33b4aacd949f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250312_microsoft-windows-10-11-frissitesek-hibajavitas-nulladik-napi-sebezhetoseg","timestamp":"2025. március. 12. 19:03","title":"Vészfrissítés jött a Windowshoz, több tucat veszélyes hibát javított a Microsoft","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4a8bf946-8fa1-4cfa-bb74-ab8dc53648d9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Meta a tervek szerint 2026-tól használná élesben azt a házon belül fejlesztett processzort, amivel a cég mesterséges intelligenciáját lehet majd betanítani.","shortLead":"A Meta a tervek szerint 2026-tól használná élesben azt a házon belül fejlesztett processzort, amivel a cég mesterséges...","id":"20250312_meta-processzor-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-betanitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4a8bf946-8fa1-4cfa-bb74-ab8dc53648d9.jpg","index":0,"item":"2122a39f-3031-4af1-a9a9-95d93f94be9a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250312_meta-processzor-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-betanitas","timestamp":"2025. március. 12. 10:03","title":"Már teszteli a saját processzorát a Meta, felpörgetheti a mesterséges intelligenciáját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"646885e4-739b-4345-9e31-bb1be0058f5f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Már a Google is tud a Chromecast tévéokosítók hibájáról, és a jó hír, hogy javítani is fogja azt. Kérdés, mikor.","shortLead":"Már a Google is tud a Chromecast tévéokosítók hibájáról, és a jó hír, hogy javítani is fogja azt. Kérdés, mikor.","id":"20250313_google-chromecast-teveokosito-meghibasodas-javitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/646885e4-739b-4345-9e31-bb1be0058f5f.jpg","index":0,"item":"b8a5a00f-e7e3-4554-9e4f-61b18bdca940","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_google-chromecast-teveokosito-meghibasodas-javitas","timestamp":"2025. március. 13. 12:03","title":"Tömegesen mennek tönkre a Google tévéokosítói, a cég megoldást ígér","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0da316fc-8cd9-4a73-8aa1-e6f8b8c0abd9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kormánypárti publicista azt javasolta, hogy írják össze, mely bírók vettek részt a februári tüntetésen. A DK-s Vadai Ágnes Polt Péter legfőbb ügyész véleményét kérte ki az ügyben, aki a NAIH-hoz továbbította az ügyet.","shortLead":"A kormánypárti publicista azt javasolta, hogy írják össze, mely bírók vettek részt a februári tüntetésen. A DK-s Vadai...","id":"20250312_Az-adatvedelmi-hatosag-vizsgalja-Bayer-Zsolt-birolistazos-kezdemenyezeset","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0da316fc-8cd9-4a73-8aa1-e6f8b8c0abd9.jpg","index":0,"item":"1edc9410-ffab-424f-b05a-eb09d31c877b","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Az-adatvedelmi-hatosag-vizsgalja-Bayer-Zsolt-birolistazos-kezdemenyezeset","timestamp":"2025. március. 12. 11:16","title":"Már az adatvédelmi hatóság vizsgálja Bayer Zsolt bírólistázós kezdeményezését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.
Bizonyos menüsorok minden fogása – leves, előétel, főétel, desszert – készíthető hozzá illő borral. A jól megválasztott bor különleges ízt, zamatot ad az ételeknek. Alapszabály, hogy csak olyan minőségű bort érdemes a főzéshez használni, amit maga a szakács is szívesen meginna. A gyenge lőrét öntsük a vízcsapba, s felejtsük el, hogy az még jó lesz főzéshez. Szó sincs róla, inkább lerontja az alapanyagok ízét. A jó nedű küldetése éppen az, hogy gazdagítsa az ételeket, finomítsa, kibontsa az aromákat. Persze túlzásba sem érdemes esni, muzeális vagy különleges boroknak nem a fazékban van a helyük.
Ha eddig még nem főztünk borral, vagy kevésbé vagyunk tapasztaltak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
- Hús- és csontlevesek, erőlevesek pikantériáját egy-két kanál fehér bor (pl. szamorodni) adja meg. A gyümölcslevesekhez illatosabb, aromásabb borok (pl. muskotály) kívánkoznak. - Legtöbbször a húsos fogásoknál érdemes bort használni. A fehér húsok, a halak, a rákok, a kagylók fehér borban szeretnek fürdőzni. A vörös húsok és a szárnyasok közül a kacsa a testes vörös bort kedveli. A barna húsú halak a rozé borokra szavaznak. A húsoknál igazán egyedi ízhatást érhetünk el, ha eleve boros pácban készítjük elő őket. - A desszertek érthető módon az édes ízt kívánják, így az ő italuk a félédes, édes bor, az aszú. - Borral készülő ételt sosem szabad alumínium edényben főzni, mert az íze és színe is megváltozik. - Ha húst sütünk, ne öntsük ki a zsiradékot. Adjunk a pecsenyeléhez egy kis bort, ízvilágában hozzá illeszkedő fűszereket, kevés tejszínt, lassú tűzön főzzük össze, és máris kész a mártás a húshoz. - A főzés során a bor alkoholtartalma nem párolog el teljes egészében, ezzel számoljunk, ha gyerekek is ülnek az asztalnál. - A borral készült fogásokhoz ugyanazt vagy karakterében hasonló bort kínáljunk. - Ha a főzésből kimaradt bor – és nem isszuk meg –, érdemes jégkockatartóba önteni, lefagyasztani, így bármikor megbolondíthatjuk a hétköznapok ételeit egy kis boros stichhel.
Receptek (4- 6 főre)
Fehérboros libamájgombóc (előétel vagy leves után főétel)
A májat hártyázzuk le, vágjuk egészen apróra vagy daráljuk le. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd nyomjuk át egy szitán és tegyük egy nagyobb tálba a májjal együtt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a kis kockákra vágott gombát, a felaprított petrezselymet, a szintén apró kockákra vágott, megpirított szalonnát. Keverjük össze, majd alaposan dolgozzuk bele a lisztet, sót, őrölt borst. Formázzunk gombócokat és a forrásban lévő rizlingben (adhatunk hozzá egy-két kanál vizet) főzzük ki. Szedjük ki egy másik edénybe az olvasztott vajra, és egy picit forgassuk-pirítsuk át, míg szép aranybarna lesz. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Részeg kolbász (főétel)
Hozzávalók: 60 dkg sütnivaló kolbász, 2 dl száraz fehér bor, 2-3 szál felkarikázott sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 bő kanál zsíradék.
A kolbászt a zsiradékon megforgatjuk,majd hozzáadjuk a kockákra vágott répát és hagymát. Rálocsoljuk a bort, 5 percig pároljuk, utána mehet bele a fokhagyma és a többi fűszer. További 15 percig pároljuk. Tálaláskor tört burgonyával vagy párolt káposztával kínáljuk.
Hozzávalók: 4-6 db 20 dkg-os kacsamell, 2,5-3 dl vörösbor, 1,8 dl fekete ribizli likőr, 25 dkg málna (mélyhűtött gurulós is jó), 2 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 púpozott teáskanál barnacukor, 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt, só, bors.
Szúrkáljuk meg a kacsamellek bőrét, de vigyázzunk, hogy a húst ne dőfjük át. Forrósitsunk fel egy teflonserpenyőt, és a kacsamelleket bőrős felükkel lefelé süssük át benne, míg a zsírjuk kisül. Ekkor vegyük ki a húst a serpenyőből és kenjük a börére, dolgozzuk bele a sós-fahéjas cukrot. Írány újra a serpenyő, ahol még jó 15 percig tovább sütjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és összekeverjük a vörösbort és a ribizli likőrt. A boros keverékből kiveszünk annyit, amennyivel simára keverhetjük a kukoricalisztet. A kacsasütő serpenyőben hagyjuk kb. 2 evőkanálnyi zsiradékot, erre öntsük az alkoholos egyveleget, amihez hozzá keverjük a kukoricalisztes sűrítőt. Így együtt folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük a szószt, a végén hozzáadjuk a málnát, s még 1 percig főzzük. A kacsamelleket magas falú tepsibe vagy jénai tálba tesszük, ráöntjük a vörösboros, málnás szószt és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Pezsgős káposzta (köret)
Hozzávalók: 50 – 50 dkg, letorzsázott, vékonyra gyalult lila és fehér káposzta, 20 dkg kockára vágott vöröshagyma, 6 dkg kristálycukor, 4 dl száraz pezsgő, 1,5 teáskanál őrölt köménymag, só, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál libazsír, kevés balzsamecet.
A libazsírt megolvasztjuk, a cukrot világos barnára pirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát, megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Átforgatjuk, megsózzuk, megszórjuk a többi fűszerrel, kb. 25 percig pároljuk. Nyakon öntjük a pezsgővel, és még kb. 20 percig, lassú tűzön, időnként megkavarva pároljuk. Mielőtt tálaljuk, megbolondítjuk pár csepp balzsamecettel.
Borhab (desszert)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 5 dkg piorcukor, 1 dl édes fehér bor, 1 zacskó vanilíás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, pár szem szőlő a diszítéshez.
A tojássárgáját a cukrokkal addig keverjük (robotgép), amíg sűrű, krémes állaga lesz. Ezután vízgőz fölött tovább keverjük, folyamatosan hozzáadva a bort, citromlevet, citromhéjat. Állandó keverés mellett főzzük, míg habos lesz. Kehelypoharakba adagoljuk, szőlőszemekkel díszítjük.