Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ae74d53b-24e7-422e-bcb2-bdf329bc548e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Lesz ideje lenyugodni.","shortLead":"Lesz ideje lenyugodni.","id":"20250604_250-nel-szaguldozott-influenszer-17-evre-eltiltottak-vezetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ae74d53b-24e7-422e-bcb2-bdf329bc548e.jpg","index":0,"item":"91ec4871-ec0c-4812-b69c-a6d0a67ff92a","keywords":null,"link":"/cegauto/20250604_250-nel-szaguldozott-influenszer-17-evre-eltiltottak-vezetes","timestamp":"2025. június. 04. 07:52","title":"250-nel száguldozott egy influenszer, több mint 17 évre eltiltották a vezetéstől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b20fb7d9-0a46-475b-b818-783636c3d0c5","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250604_Marabu-Feknyuz-Gondolom-gyalog","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b20fb7d9-0a46-475b-b818-783636c3d0c5.jpg","index":0,"item":"c7b33d66-a3da-48fd-97e9-54c276094c85","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_Marabu-Feknyuz-Gondolom-gyalog","timestamp":"2025. június. 04. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Gondolom, gyalog","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bcf616d1-354e-436d-95f9-92030f46c0ee","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Neves rendezővel és színészekkel készíthet filmet az Amazon az OpenAI 2023 végi kálváriájáról, ami mindössze néhány napig tartott, de több fordulatot is hozott. ","shortLead":"Neves rendezővel és színészekkel készíthet filmet az Amazon az OpenAI 2023 végi kálváriájáról, ami mindössze néhány...","id":"20250605_openai-sam-altman-kirugas-visszateres-film-keszitese-amazon-luca-guadagnino","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bcf616d1-354e-436d-95f9-92030f46c0ee.jpg","index":0,"item":"dd6bcb0a-b0be-48bb-8dfd-df99155adc97","keywords":null,"link":"/tudomany/20250605_openai-sam-altman-kirugas-visszateres-film-keszitese-amazon-luca-guadagnino","timestamp":"2025. június. 05. 14:03","title":"Film készülhet az OpenAI drámájáról, amikor kirúgták, majd pár napra rá visszavették Sam Altmant","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"80030816-2c4e-422d-af8d-2f40870103fd","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint az emberek többsége megvárja a kamatfizetést, nem váltja vissza korábban az állampapírját.","shortLead":"A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint az emberek többsége megvárja a kamatfizetést, nem váltja vissza korábban...","id":"20250604_mnb-lakas-onkentes-nyugdijpenztari-tagok-megtakaritas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/80030816-2c4e-422d-af8d-2f40870103fd.jpg","index":0,"item":"a0c3aa14-2e0a-4d7b-932a-e654ea98106a","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250604_mnb-lakas-onkentes-nyugdijpenztari-tagok-megtakaritas","timestamp":"2025. június. 04. 18:05","title":"MNB: már nem lakást vennének az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a megtakarításukból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"43c1a0a6-e84f-48b4-9571-0a43bf65c2d1","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A tüntetők a Mediaworks szerkesztősége előtt tiltakoztak a Metropol felhívása ellen, hogy fotózzanak az utcán rövid szoknyás nőket.","shortLead":"A tüntetők a Mediaworks szerkesztősége előtt tiltakoztak a Metropol felhívása ellen, hogy fotózzanak az utcán rövid...","id":"20250604_metropol-rovidszoknyaa-fotopalyazat-tuntetes-mediaworks","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/43c1a0a6-e84f-48b4-9571-0a43bf65c2d1.jpg","index":0,"item":"b1ab431c-6090-4690-9dcf-5de16c22db5d","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_metropol-rovidszoknyaa-fotopalyazat-tuntetes-mediaworks","timestamp":"2025. június. 04. 20:33","title":"„A zaklatás nem újságírás!” – A Metropol „rövidszoknyás fotópályázata” ellen tüntettek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8780902-d1f8-4ade-8db6-ff0fcd924172","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Az autógyárak és az élelmiszeripar is számolni kezdett, mi lesz most, hogy 25 helyett már tényleg 50 százalék vámot kell fizetni az USA-ba bevitt acél és alumínium után.","shortLead":"Az autógyárak és az élelmiszeripar is számolni kezdett, mi lesz most, hogy 25 helyett már tényleg 50 százalék vámot...","id":"20250604_trump-usa-van-acel-aluminium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8780902-d1f8-4ade-8db6-ff0fcd924172.jpg","index":0,"item":"2801f2b6-209d-43c2-8549-35154e2359f7","keywords":null,"link":"/kkv/20250604_trump-usa-van-acel-aluminium","timestamp":"2025. június. 04. 08:04","title":"Kétszeresére emelte fel Trump az egyik legfontosabb vámot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"881842cc-85b0-477c-bd0a-2a5d55b5a0e1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A lakosság 9 százalékos inflációt vár egy évre előretekintve, ez a hivatalos előrejelzések több mint duplája. A lakosság megtakarítási kedve nő, a nyugdíjpénztári megtakarítások feltörését sem tervezi a nagy többség.","shortLead":"A lakosság 9 százalékos inflációt vár egy évre előretekintve, ez a hivatalos előrejelzések több mint duplája...","id":"20250605_Hiaba-kuzd-Nagy-Marton-a-lakossag-meg-mindig-borzasztoan-magas-inflaciot-var","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/881842cc-85b0-477c-bd0a-2a5d55b5a0e1.jpg","index":0,"item":"354d0905-048f-4924-bda8-5fee7b3f10f1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250605_Hiaba-kuzd-Nagy-Marton-a-lakossag-meg-mindig-borzasztoan-magas-inflaciot-var","timestamp":"2025. június. 05. 10:25","title":"Hiába küzd Nagy Márton, a lakosság még mindig borzasztóan magas inflációt vár","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"638a3be6-6c7b-498d-a57d-e600904a5f7b","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Együtt dolgozott a 2000-es években a Szőlő utcai javítóintézet igazgatója és az a főosztályvezető, aki őt a posztjára kinevezte.","shortLead":"Együtt dolgozott a 2000-es években a Szőlő utcai javítóintézet igazgatója és az a főosztályvezető, aki őt a posztjára...","id":"20250605_fidesz-csepel-polgarmester-jelolt-szolo-utcai-javitointezet-igazgato","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/638a3be6-6c7b-498d-a57d-e600904a5f7b.jpg","index":0,"item":"78c471bc-858a-4ec4-8143-82e245fc7470","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_fidesz-csepel-polgarmester-jelolt-szolo-utcai-javitointezet-igazgato","timestamp":"2025. június. 05. 21:06","title":"A Fidesz csepeli polgármester-jelöltje volt, aki felterjesztette a Szőlő utcai javítóintézet igazgatóját a posztra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.
Bizonyos menüsorok minden fogása – leves, előétel, főétel, desszert – készíthető hozzá illő borral. A jól megválasztott bor különleges ízt, zamatot ad az ételeknek. Alapszabály, hogy csak olyan minőségű bort érdemes a főzéshez használni, amit maga a szakács is szívesen meginna. A gyenge lőrét öntsük a vízcsapba, s felejtsük el, hogy az még jó lesz főzéshez. Szó sincs róla, inkább lerontja az alapanyagok ízét. A jó nedű küldetése éppen az, hogy gazdagítsa az ételeket, finomítsa, kibontsa az aromákat. Persze túlzásba sem érdemes esni, muzeális vagy különleges boroknak nem a fazékban van a helyük.
Ha eddig még nem főztünk borral, vagy kevésbé vagyunk tapasztaltak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
- Hús- és csontlevesek, erőlevesek pikantériáját egy-két kanál fehér bor (pl. szamorodni) adja meg. A gyümölcslevesekhez illatosabb, aromásabb borok (pl. muskotály) kívánkoznak. - Legtöbbször a húsos fogásoknál érdemes bort használni. A fehér húsok, a halak, a rákok, a kagylók fehér borban szeretnek fürdőzni. A vörös húsok és a szárnyasok közül a kacsa a testes vörös bort kedveli. A barna húsú halak a rozé borokra szavaznak. A húsoknál igazán egyedi ízhatást érhetünk el, ha eleve boros pácban készítjük elő őket. - A desszertek érthető módon az édes ízt kívánják, így az ő italuk a félédes, édes bor, az aszú. - Borral készülő ételt sosem szabad alumínium edényben főzni, mert az íze és színe is megváltozik. - Ha húst sütünk, ne öntsük ki a zsiradékot. Adjunk a pecsenyeléhez egy kis bort, ízvilágában hozzá illeszkedő fűszereket, kevés tejszínt, lassú tűzön főzzük össze, és máris kész a mártás a húshoz. - A főzés során a bor alkoholtartalma nem párolog el teljes egészében, ezzel számoljunk, ha gyerekek is ülnek az asztalnál. - A borral készült fogásokhoz ugyanazt vagy karakterében hasonló bort kínáljunk. - Ha a főzésből kimaradt bor – és nem isszuk meg –, érdemes jégkockatartóba önteni, lefagyasztani, így bármikor megbolondíthatjuk a hétköznapok ételeit egy kis boros stichhel.
Receptek (4- 6 főre)
Fehérboros libamájgombóc (előétel vagy leves után főétel)
A májat hártyázzuk le, vágjuk egészen apróra vagy daráljuk le. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd nyomjuk át egy szitán és tegyük egy nagyobb tálba a májjal együtt. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a kis kockákra vágott gombát, a felaprított petrezselymet, a szintén apró kockákra vágott, megpirított szalonnát. Keverjük össze, majd alaposan dolgozzuk bele a lisztet, sót, őrölt borst. Formázzunk gombócokat és a forrásban lévő rizlingben (adhatunk hozzá egy-két kanál vizet) főzzük ki. Szedjük ki egy másik edénybe az olvasztott vajra, és egy picit forgassuk-pirítsuk át, míg szép aranybarna lesz. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Részeg kolbász (főétel)
Hozzávalók: 60 dkg sütnivaló kolbász, 2 dl száraz fehér bor, 2-3 szál felkarikázott sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 bő kanál zsíradék.
A kolbászt a zsiradékon megforgatjuk,majd hozzáadjuk a kockákra vágott répát és hagymát. Rálocsoljuk a bort, 5 percig pároljuk, utána mehet bele a fokhagyma és a többi fűszer. További 15 percig pároljuk. Tálaláskor tört burgonyával vagy párolt káposztával kínáljuk.
Hozzávalók: 4-6 db 20 dkg-os kacsamell, 2,5-3 dl vörösbor, 1,8 dl fekete ribizli likőr, 25 dkg málna (mélyhűtött gurulós is jó), 2 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 púpozott teáskanál barnacukor, 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt, só, bors.
Szúrkáljuk meg a kacsamellek bőrét, de vigyázzunk, hogy a húst ne dőfjük át. Forrósitsunk fel egy teflonserpenyőt, és a kacsamelleket bőrős felükkel lefelé süssük át benne, míg a zsírjuk kisül. Ekkor vegyük ki a húst a serpenyőből és kenjük a börére, dolgozzuk bele a sós-fahéjas cukrot. Írány újra a serpenyő, ahol még jó 15 percig tovább sütjük. Közben előmelegítjük a sütőt, és összekeverjük a vörösbort és a ribizli likőrt. A boros keverékből kiveszünk annyit, amennyivel simára keverhetjük a kukoricalisztet. A kacsasütő serpenyőben hagyjuk kb. 2 evőkanálnyi zsiradékot, erre öntsük az alkoholos egyveleget, amihez hozzá keverjük a kukoricalisztes sűrítőt. Így együtt folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük a szószt, a végén hozzáadjuk a málnát, s még 1 percig főzzük. A kacsamelleket magas falú tepsibe vagy jénai tálba tesszük, ráöntjük a vörösboros, málnás szószt és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Pezsgős káposzta (köret)
Hozzávalók: 50 – 50 dkg, letorzsázott, vékonyra gyalult lila és fehér káposzta, 20 dkg kockára vágott vöröshagyma, 6 dkg kristálycukor, 4 dl száraz pezsgő, 1,5 teáskanál őrölt köménymag, só, őrölt bors ízlés szerint, 4 evőkanál libazsír, kevés balzsamecet.
A libazsírt megolvasztjuk, a cukrot világos barnára pirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát, megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Átforgatjuk, megsózzuk, megszórjuk a többi fűszerrel, kb. 25 percig pároljuk. Nyakon öntjük a pezsgővel, és még kb. 20 percig, lassú tűzön, időnként megkavarva pároljuk. Mielőtt tálaljuk, megbolondítjuk pár csepp balzsamecettel.
Borhab (desszert)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 5 dkg piorcukor, 1 dl édes fehér bor, 1 zacskó vanilíás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, pár szem szőlő a diszítéshez.
A tojássárgáját a cukrokkal addig keverjük (robotgép), amíg sűrű, krémes állaga lesz. Ezután vízgőz fölött tovább keverjük, folyamatosan hozzáadva a bort, citromlevet, citromhéjat. Állandó keverés mellett főzzük, míg habos lesz. Kehelypoharakba adagoljuk, szőlőszemekkel díszítjük.