Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3471919d-0665-4df9-9ebf-acc61fc7de89","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Úgy tűnik, nem tekintik közérdeklődésre számot tartónak a hírt.","shortLead":"Úgy tűnik, nem tekintik közérdeklődésre számot tartónak a hírt.","id":"20250107_mti-rogan-antal-szankcio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3471919d-0665-4df9-9ebf-acc61fc7de89.jpg","index":0,"item":"f1f7571f-b170-4590-9ce4-db8977dd60a1","keywords":null,"link":"/itthon/20250107_mti-rogan-antal-szankcio-ebx","timestamp":"2025. január. 07. 18:37","title":"Az MTI Rogán Antal szankcionálásáról nem, csak Gulyás és Szijjártó reakciójáról számolt be","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e457c2da-2be8-47dc-a13e-ecb241a83468","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Valaki a házak felett repked, a helyiek attól tartanak, hogy őket videózzák.","shortLead":"Valaki a házak felett repked, a helyiek attól tartanak, hogy őket videózzák.","id":"20250107_horvatzsidany-rejtelyes-dron","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e457c2da-2be8-47dc-a13e-ecb241a83468.jpg","index":0,"item":"19e86d85-a01a-49f4-9e7e-68b4b5ee4635","keywords":null,"link":"/itthon/20250107_horvatzsidany-rejtelyes-dron","timestamp":"2025. január. 07. 20:36","title":"Amerika után Horvátzsidányt is rejtélyes drón tartja rettegésben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"070290fc-7bd2-4a8f-b728-cc6c816de2db","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A MOK korábbi elnöke szerint az egészségügy a ciklus utolsó, kampánnyal terhelt részében kvázi parkolópályára kerül: a kormány ezzel kapcsolatos tevékenységét „a botránykerülő lázas semmittevés fogja jellemezni”.","shortLead":"A MOK korábbi elnöke szerint az egészségügy a ciklus utolsó, kampánnyal terhelt részében kvázi parkolópályára kerül...","id":"20250106_kincses-gyula-eu-mok-kozegeszsegugy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/070290fc-7bd2-4a8f-b728-cc6c816de2db.jpg","index":0,"item":"23c5a3e4-2241-49cb-9742-fbcd2ffe7371","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_kincses-gyula-eu-mok-kozegeszsegugy","timestamp":"2025. január. 06. 07:32","title":"Kincses Gyula: Fontolóra kellene venni, hogy a közegészségügyben megvásárolhatóvá tegyék a szabad orvosválasztást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"56d8c3f6-e6e5-4b3d-8525-6f8534018097","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ilyen szintű csődhullám utoljára a 2009-es pénzügyi világválság idején volt az országban, de akkor a fizetésképtelenné váló társaságok túlnyomó része mikrovállalkozás volt.","shortLead":"Ilyen szintű csődhullám utoljára a 2009-es pénzügyi világválság idején volt az országban, de akkor a fizetésképtelenné...","id":"20250106_nemetorszag-vallalkozas-csod","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/56d8c3f6-e6e5-4b3d-8525-6f8534018097.jpg","index":0,"item":"e0c2677a-7386-4d03-ab66-a618af24c7a1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_nemetorszag-vallalkozas-csod","timestamp":"2025. január. 06. 11:54","title":"Havonta 1400 cég ment csődbe tavaly Németországban, közülük sok nagyvállalat volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6f91a8e1-63b1-4918-baeb-d89fe9e824e3","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A világ negyedik legnépesebb állama a csatlakozással a Globális Dél érdekeit szolgálná.","shortLead":"A világ negyedik legnépesebb állama a csatlakozással a Globális Dél érdekeit szolgálná.","id":"20250106_Indonezia-csatlakozik-a-BRICS-hez","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f91a8e1-63b1-4918-baeb-d89fe9e824e3.jpg","index":0,"item":"52f39084-a940-4660-a029-2bae5f695db1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_Indonezia-csatlakozik-a-BRICS-hez","timestamp":"2025. január. 06. 21:51","title":"Indonézia csatlakozik a BRICS-hez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek is nyitva az ablakai.","shortLead":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek...","id":"20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78.jpg","index":0,"item":"3e0f2d69-a291-487f-8ae2-1efd3ae5a01f","keywords":null,"link":"/elet/20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","timestamp":"2025. január. 06. 05:50","title":"Miért gyűlik össze a por akkor is, ha minden ablak zárva van?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"068786aa-0e79-414f-80f4-b363651b5559","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Január 15-ig minden építőipari kivitelezőnek és tervezőnek felelősségbiztosítást kell kötnie a kivitelezés közben okozott károk, köztük a személyes sérülések megtérítésére, illetve a sérelemdíjak kifizetésére.","shortLead":"Január 15-ig minden építőipari kivitelezőnek és tervezőnek felelősségbiztosítást kell kötnie a kivitelezés közben...","id":"20250106_Munka-kozben-betorte-az-ablakot-a-szaki-Ho-kozepetol-mar-biztositassal-kell-fizetnie-erte-kotelezo-felelossegbiztositas-epitoipar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/068786aa-0e79-414f-80f4-b363651b5559.jpg","index":0,"item":"83e9e625-4c5a-409f-8dda-806ef1116e08","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_Munka-kozben-betorte-az-ablakot-a-szaki-Ho-kozepetol-mar-biztositassal-kell-fizetnie-erte-kotelezo-felelossegbiztositas-epitoipar","timestamp":"2025. január. 06. 14:06","title":"Munka közben betörte az ablakot a szaki? A hónap közepétől már biztosítással kell fizetnie érte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"09cfee37-088b-4a3d-bd04-bb516b0fa1de","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A gépészmérnök végzettségű Fülöp Péter 1988-ban nyitotta meg legendás, Concerto nevű lemezboltját a Dob utcában, de néhány év után akkor bezárt, és csak 2023-ban nyitott újra, ezúttal a Hollán Ernő utcában. Fülöphöz több, a világon egyedülálló dolog létrehozása köthető, legnagyobb sikerét Torontóban érte el. Németi Sándor interjúja.","shortLead":"A gépészmérnök végzettségű Fülöp Péter 1988-ban nyitotta meg legendás, Concerto nevű lemezboltját a Dob utcában, de...","id":"20241212_Concerto-Fulop-Peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/09cfee37-088b-4a3d-bd04-bb516b0fa1de.jpg","index":0,"item":"d82903ef-c150-4429-ad38-50e22dd01da2","keywords":null,"link":"/kultura/20241212_Concerto-Fulop-Peter","timestamp":"2025. január. 07. 10:47","title":"\"A magyar főváros kulturális pezsgése hiányzott\" – interjú az újranyitott Concerto tulajdonosával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nincs hónap, hogy ne jelenjen meg új szakácskönyv, receptgyűjtemény, válogatás valamely híres séftől. A romantikus-regényes kulináris irodalomról már nem is szólva.
Talán soha nem volt ennyire trendi a gasztronómia. Úgy, hogy még a legfennköltebb antikváriusok is beadták a derekukat, s nem hogy szégyenkezve dugdosnák, de egyenesen a kirakatba teszik a még fellelhető, régebbi gasztro opuszokat. Így, szerencsére újra hozzáférhető egy, máig is egyedülálló antológia, a Friss irodalmi húsok.
Éppen tíz éve spájzoljuk, éppen ideje felmelegíteni. Anno nem találkoztunk olyan folyóirattal – a magát bevallottan irodalminak besoroló Malátán kívül –, amely a receptek és borbírálatok mellett, igazi irodalmat is közölt volna (manapság is inkább kivételnek számít). Pedig, hogy Ficsku Pált idézzem: „az evésnél egy fontosabb dolog van az emberi életben: az evésről való beszéd.” Mint azt Cserna-Szabó Andrástól megtudtuk, a Friss Irodalmi Húsok novellasorozat ötlete a 2000-es év elején merült fel a Magyar Konyha szerkesztőségében: – Ekkor jutott eszünkbe: kérjünk fel fiatal magyar írókat arra, írják meg az ételekhez, italokhoz, főzéshez, vendéglőkhöz fűződő kapcsolatukat. Az ötlet megvalósult és a folyóirat egy éven keresztül közölte 24 fiatal magyar író gasztro novelláit. Azzal a nem titkolt céllal, hogy újabb lendületet adjon a magyar irodalomban amúgy klasszikus, értékes múlttal rendelkező gasztronómiai prózának."
Azaz a múlt szép volt. A legnagyobb klasszikusnak számító Krúdy mellett, írók sokasága írt a témában, talán elég, ha csak Tömörkény István, Bródy Sándor vagy Kosztolányi Dezső nevét említjük. A fejlett szocializmus éveiben – talán nem véletlen – vajmi kevés írás tárgya volt a téma, és az első, nagy összefoglaló műre, A királynő főztjétől, a pincér lábáig címűre 1999-ig kellett várni. A kötetet, amelyben mint az alcíméből is kiderül 101 magyar író tálal, –– Janus Pannoniustól, Bächer Ivánig – Alexander Brody és Neményi Zsolt állították össze öt évszázad írásaiból. Van is ebben minden, mint a Fradi kolbászban, vers, regényrészlet, novella és újságcikk. Mindenképp tiszteletreméltó munka, forrásanyagként nélkülözhetetlen.
A Friss Irodalmi Húsok egy egészen más kategória. A felkért szerzők mindegyike – a folyóirat szabta szűk terjedelmi határok között – egy-egy receptet adott közre, melyhez megírta annak igaz történetét is. „Úgy tartják, egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Hősünk azt gondolja, mivel a nemek harcában egyenlő felek vesznek részt, a fenti tétel fordítva is igaz” – vezeti be Balogh Tamás, Hal égszínkék szemekkel című írását, amely egyben a kötet első darabja. Ha ez így, ebben a formában nem is bizonyosodik be, a történetek mindenképp igazolják, hogy az evéshez való viszony mennyire behatárolja és meghatározza a férfi és a nő viszonyát. A Radó-szelet titka egy bátortalan szerelmi vallomás. A Vacsora New Yorkban tanulsága: ha a nő csábítani akar, ne kozmálja oda a sáfrányos csirkét. A Leányfogóslambucé, hogy nem mindig a főzés tudománya vezet a leányszívek meghódításához. A Gyorsétterem, gyors szakítás pedig elárulja, hogy hol érdemes szakítani.
A „főzés az egyik legnemesebb emberi tudomány, komoly bátorság, ihlet, koncentrációs képesség és kreativitás szükségeltetik, hozzá” – írja teljes egyetértésünket bírva Peer Krisztián. S hogy e tudomány művelésére alkalmatosabbak- e a férfiak, mint a nők, az valószínűleg örök kérdés marad. Mindenesetre ez a halászlé esetében nem képezheti vita tárgyát, ahogy Benedek Szabolcs is bizonyítja a tételt Élő Tisza című írásában.
És még sorolhatnánk a tanulságos vagy szórakoztató írásokat a képviselő fánk igaz történetéről, a nagymama főztjéről, a kukoricakonzervről, az örömpörköltről, sőt a székely pizzáról. Nemcsak, hogy a pontos leírásoknak köszönhetően a 24 recept bármelyike könnyedén elkészíthető, de közben „minden titkok” tudói leszünk, és jól szórakozunk. Kár, hogy mostanáig nem készültek újabb, friss irodalmi húsok – ha mégis feltétlen értesítsenek bennünket!
„Ha rendben folydogálnának a dolgok ezen a világon, akkor ez a szöveg, melyet nyájas olvasó éppen a figyelmével tüntet ki, létre sem jött volna, ugyanakkor a szerző nem hiú elmélkedéseket fogalmazna éjszakánként szerény honoráriumért, hanem étlapot, minthogy nem szerző volna, hanem kocsmáros.”
Aki az egy főre eső honos pizzériák és elmagyarosodott risztoranték számát tekintve azt gondolná, hogy mindent tud az olasz konyháról, sürgősen felejtse is el azt a mindent.
A könyv nagy erénye, hogy nem akar lehetetlent felvállalni, és nem állítja megoldhatatlan feladatok elé a műkedvelő szakácsokat, akiknek íródott. Bár igen jelentős előrelépést könyvelhetnénk el a hazai gasztronómiában, ha néhány ezer magyarországi vendéglátóhelyen legalább ezen a szinten főznének és tálalnának.Ez lenne az alap, a ground zero, ahonnan már csak felfelé vezet az út.
Az éttermekről, séfekről szóló könyvek és filmek a legtöbb esetben szeretik a főzést valami egészen romantikus, kreatív, pláne, szexi dolognak feltűntetni. Mintha minden este 40-50 emberre főzni csupa hóka-móka, kacagás, felhőtlen boldogság lenne és rendre mélységes kielégülés. Nem pedig, fizikailag s lelkileg is, az egyik legmegterhelőbb munka.
Sokszor akár azt is érezhetjük, elég már a gall gasztronómia és életmód dicsőítéséből, hiteltelen ez a sok rajongás. Ha csak jót mondanak valakiről vagy valamiről, az előbb-utóbb gyanús lesz. Mary Moody most kiköszörüli a csorbát.
George Simenon nem csak a békebeli Franciaországnak állított emléket Maigret könyveiben, hanem a francia konyhának is. Mert a felügyelő állandóan éhes és szomjas. S ha már lett is volna akkoriban, akkor sem ment volna soha gyorsétterembe.Inkább forró nyomon indult a konyhába.