Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2ab42cd6-3f8e-46e3-9c93-0597217758af","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Miközben a hivatalos vámadatok szerint 95 százalékkal visszaesett Oroszországban az Intel chipjeinek importja (működnek a szankciók), a processzorszállítások állítólag nemhogy visszaestek, hanem még növekedtek is (mégsem működnek a szankciók). A magyarázat a kerülőutakban keresendő.","shortLead":"Miközben a hivatalos vámadatok szerint 95 százalékkal visszaesett Oroszországban az Intel chipjeinek importja (működnek...","id":"20250601_amerikai-szankciok-megkerulese-orosz-mikroelektronika-intel-amd-chipek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ab42cd6-3f8e-46e3-9c93-0597217758af.jpg","index":0,"item":"ec8b8656-97de-49af-b3a8-1a6e43e2e33b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250601_amerikai-szankciok-megkerulese-orosz-mikroelektronika-intel-amd-chipek","timestamp":"2025. június. 01. 16:03","title":"Itt valami nem működik: a 95%-os szankciók ellenére lubickol Oroszország a legjobb chipekben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5748d027-690b-4a22-b0b8-d9ddb4eebe5f","c_author":"Domány András","category":"vilag","description":"Egy százaléknál is kisebb különbséget jelez a voksolás lezárulta után közölt exit poll, a végleges eredményre hétfőig várni kell. ","shortLead":"Egy százaléknál is kisebb különbséget jelez a voksolás lezárulta után közölt exit poll, a végleges eredményre hétfőig...","id":"20250601_Lengyel-elnokvalasztas-masodik-fordulo-exit-poll-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5748d027-690b-4a22-b0b8-d9ddb4eebe5f.jpg","index":0,"item":"77b959f5-a684-40c1-b21b-9a7eaaa1111a","keywords":null,"link":"/vilag/20250601_Lengyel-elnokvalasztas-masodik-fordulo-exit-poll-ebx","timestamp":"2025. június. 01. 21:18","title":"Lengyel elnökválasztás: túl szoros az eredmény, még nem biztos a liberális győzelem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"acb3106e-6f79-4a6d-949a-3aafb615cfc4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Számítani kell záporokra, zivatarokra is. ","shortLead":"Számítani kell záporokra, zivatarokra is. ","id":"20250531_idojaras-elorejelzes-hoseg-nyar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/acb3106e-6f79-4a6d-949a-3aafb615cfc4.jpg","index":0,"item":"308e333c-6bc0-4990-9b70-c652ac0f5379","keywords":null,"link":"/itthon/20250531_idojaras-elorejelzes-hoseg-nyar","timestamp":"2025. május. 31. 11:40","title":"Itt a nyár, a jövő héten akár 34 fok is lehet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3a8ad25-39d3-4cf5-a6cf-449b4a198c3d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Először közöltek fényképeket az elárasztott parajdi sóbányáról.","shortLead":"Először közöltek fényképeket az elárasztott parajdi sóbányáról.","id":"20250531_Parajd-elarasztott-sobanya-fotok-kornyezeti-katasztrofa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3a8ad25-39d3-4cf5-a6cf-449b4a198c3d.jpg","index":0,"item":"2a92b826-c33b-4bae-91f3-5a2877b11adb","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250531_Parajd-elarasztott-sobanya-fotok-kornyezeti-katasztrofa","timestamp":"2025. május. 31. 21:25","title":"Szakad a kősószikla, omlik a fal, mindent elönt a víz – fotókon a parajdi sóbánya-katasztrófa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4a497449-789d-4e35-8d33-b2f6b6b8d4d9","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Egyelőre féltucat újságírót listázott a Fidesz-frakcióvezető egy újságtól, de azt ígérte: „folytatjuk”.","shortLead":"Egyelőre féltucat újságírót listázott a Fidesz-frakcióvezető egy újságtól, de azt ígérte: „folytatjuk”.","id":"20250531_Kocsis-Mate-elkezdte-listazni-az-ujsagirokat-Ideje-hogy-megismerjek-egyre-tobben-a-nevuket-arcukat-eletuket-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4a497449-789d-4e35-8d33-b2f6b6b8d4d9.jpg","index":0,"item":"743ca8d7-c79a-4177-8d10-da0e7a2d0045","keywords":null,"link":"/itthon/20250531_Kocsis-Mate-elkezdte-listazni-az-ujsagirokat-Ideje-hogy-megismerjek-egyre-tobben-a-nevuket-arcukat-eletuket-ebx","timestamp":"2025. május. 31. 14:11","title":"Kocsis Máté elkezdte listázni az újságírókat: „Ideje, hogy megismerjék egyre többen a nevüket, arcukat, életüket”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58e9b14d-c1ce-4d86-888b-8706238debf8","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Július 10-12. között lesz Szlovákia legnagyobb fesztiválja, reméljük most a természet is kegyes lesz a bulizókhoz.","shortLead":"Július 10-12. között lesz Szlovákia legnagyobb fesztiválja, reméljük most a természet is kegyes lesz a bulizókhoz.","id":"20250601_Iggy-Pop-Queens-Of-The-Stone-Age-Fontaines-DC-iden-is-erdemes-a-Pohodat-valasztani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58e9b14d-c1ce-4d86-888b-8706238debf8.jpg","index":0,"item":"76d9a5b2-7ca0-4f65-b10c-1104192fd24a","keywords":null,"link":"/kultura/20250601_Iggy-Pop-Queens-Of-The-Stone-Age-Fontaines-DC-iden-is-erdemes-a-Pohodat-valasztani","timestamp":"2025. június. 01. 11:36","title":"Iggy Pop, Queens Of The Stone Age, Fontaines DC – idén is érdemes a Pohodát választani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c22097dd-25cc-4945-b296-6a64f233218d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nehéz mérni, pedig a szén-dioxid az egyik leghatékonyabb módszere a közelgő vulkánkitörések előrejelzésének – de egy új módszerrel a jövőben akár az űrből is követni lehet majd ezeket a jeleket.","shortLead":"Nehéz mérni, pedig a szén-dioxid az egyik leghatékonyabb módszere a közelgő vulkánkitörések előrejelzésének – de egy új...","id":"20250531_vulkankitoresek-elore-jelzese-falevelek-mulhold-megfigyeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c22097dd-25cc-4945-b296-6a64f233218d.jpg","index":0,"item":"e094ed42-4dac-4f8f-987a-d2286d26d34f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250531_vulkankitoresek-elore-jelzese-falevelek-mulhold-megfigyeles","timestamp":"2025. május. 31. 12:03","title":"Életmentő jelzést adhatnak le a falevelek, csak tudni kell olvasni belőle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá – mondja Dezsény Zoltán mezőgazdász, aki kaliforniai mesterdiplomával Nógrád megyében, a 400 lakosú Terényben visz egy Magyarországon nemigen ismert különleges gazdaságot. HVG-portré.","shortLead":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá –...","id":"20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92.jpg","index":0,"item":"15e0d623-b5f6-471d-b6f9-cf13312f55b2","keywords":null,"link":"/360/20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","timestamp":"2025. június. 01. 10:30","title":"„Aki megtanulja a cukkinit sokféleképpen elkészíteni, az hosszú távon is elégedett” – így él egy hazai zöldségközösség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nincs hónap, hogy ne jelenjen meg új szakácskönyv, receptgyűjtemény, válogatás valamely híres séftől. A romantikus-regényes kulináris irodalomról már nem is szólva.
Talán soha nem volt ennyire trendi a gasztronómia. Úgy, hogy még a legfennköltebb antikváriusok is beadták a derekukat, s nem hogy szégyenkezve dugdosnák, de egyenesen a kirakatba teszik a még fellelhető, régebbi gasztro opuszokat. Így, szerencsére újra hozzáférhető egy, máig is egyedülálló antológia, a Friss irodalmi húsok.
Éppen tíz éve spájzoljuk, éppen ideje felmelegíteni. Anno nem találkoztunk olyan folyóirattal – a magát bevallottan irodalminak besoroló Malátán kívül –, amely a receptek és borbírálatok mellett, igazi irodalmat is közölt volna (manapság is inkább kivételnek számít). Pedig, hogy Ficsku Pált idézzem: „az evésnél egy fontosabb dolog van az emberi életben: az evésről való beszéd.” Mint azt Cserna-Szabó Andrástól megtudtuk, a Friss Irodalmi Húsok novellasorozat ötlete a 2000-es év elején merült fel a Magyar Konyha szerkesztőségében: – Ekkor jutott eszünkbe: kérjünk fel fiatal magyar írókat arra, írják meg az ételekhez, italokhoz, főzéshez, vendéglőkhöz fűződő kapcsolatukat. Az ötlet megvalósult és a folyóirat egy éven keresztül közölte 24 fiatal magyar író gasztro novelláit. Azzal a nem titkolt céllal, hogy újabb lendületet adjon a magyar irodalomban amúgy klasszikus, értékes múlttal rendelkező gasztronómiai prózának."
Azaz a múlt szép volt. A legnagyobb klasszikusnak számító Krúdy mellett, írók sokasága írt a témában, talán elég, ha csak Tömörkény István, Bródy Sándor vagy Kosztolányi Dezső nevét említjük. A fejlett szocializmus éveiben – talán nem véletlen – vajmi kevés írás tárgya volt a téma, és az első, nagy összefoglaló műre, A királynő főztjétől, a pincér lábáig címűre 1999-ig kellett várni. A kötetet, amelyben mint az alcíméből is kiderül 101 magyar író tálal, –– Janus Pannoniustól, Bächer Ivánig – Alexander Brody és Neményi Zsolt állították össze öt évszázad írásaiból. Van is ebben minden, mint a Fradi kolbászban, vers, regényrészlet, novella és újságcikk. Mindenképp tiszteletreméltó munka, forrásanyagként nélkülözhetetlen.
A Friss Irodalmi Húsok egy egészen más kategória. A felkért szerzők mindegyike – a folyóirat szabta szűk terjedelmi határok között – egy-egy receptet adott közre, melyhez megírta annak igaz történetét is. „Úgy tartják, egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Hősünk azt gondolja, mivel a nemek harcában egyenlő felek vesznek részt, a fenti tétel fordítva is igaz” – vezeti be Balogh Tamás, Hal égszínkék szemekkel című írását, amely egyben a kötet első darabja. Ha ez így, ebben a formában nem is bizonyosodik be, a történetek mindenképp igazolják, hogy az evéshez való viszony mennyire behatárolja és meghatározza a férfi és a nő viszonyát. A Radó-szelet titka egy bátortalan szerelmi vallomás. A Vacsora New Yorkban tanulsága: ha a nő csábítani akar, ne kozmálja oda a sáfrányos csirkét. A Leányfogóslambucé, hogy nem mindig a főzés tudománya vezet a leányszívek meghódításához. A Gyorsétterem, gyors szakítás pedig elárulja, hogy hol érdemes szakítani.
A „főzés az egyik legnemesebb emberi tudomány, komoly bátorság, ihlet, koncentrációs képesség és kreativitás szükségeltetik, hozzá” – írja teljes egyetértésünket bírva Peer Krisztián. S hogy e tudomány művelésére alkalmatosabbak- e a férfiak, mint a nők, az valószínűleg örök kérdés marad. Mindenesetre ez a halászlé esetében nem képezheti vita tárgyát, ahogy Benedek Szabolcs is bizonyítja a tételt Élő Tisza című írásában.
És még sorolhatnánk a tanulságos vagy szórakoztató írásokat a képviselő fánk igaz történetéről, a nagymama főztjéről, a kukoricakonzervről, az örömpörköltről, sőt a székely pizzáról. Nemcsak, hogy a pontos leírásoknak köszönhetően a 24 recept bármelyike könnyedén elkészíthető, de közben „minden titkok” tudói leszünk, és jól szórakozunk. Kár, hogy mostanáig nem készültek újabb, friss irodalmi húsok – ha mégis feltétlen értesítsenek bennünket!
„Ha rendben folydogálnának a dolgok ezen a világon, akkor ez a szöveg, melyet nyájas olvasó éppen a figyelmével tüntet ki, létre sem jött volna, ugyanakkor a szerző nem hiú elmélkedéseket fogalmazna éjszakánként szerény honoráriumért, hanem étlapot, minthogy nem szerző volna, hanem kocsmáros.”
Aki az egy főre eső honos pizzériák és elmagyarosodott risztoranték számát tekintve azt gondolná, hogy mindent tud az olasz konyháról, sürgősen felejtse is el azt a mindent.
A könyv nagy erénye, hogy nem akar lehetetlent felvállalni, és nem állítja megoldhatatlan feladatok elé a műkedvelő szakácsokat, akiknek íródott. Bár igen jelentős előrelépést könyvelhetnénk el a hazai gasztronómiában, ha néhány ezer magyarországi vendéglátóhelyen legalább ezen a szinten főznének és tálalnának.Ez lenne az alap, a ground zero, ahonnan már csak felfelé vezet az út.
Az éttermekről, séfekről szóló könyvek és filmek a legtöbb esetben szeretik a főzést valami egészen romantikus, kreatív, pláne, szexi dolognak feltűntetni. Mintha minden este 40-50 emberre főzni csupa hóka-móka, kacagás, felhőtlen boldogság lenne és rendre mélységes kielégülés. Nem pedig, fizikailag s lelkileg is, az egyik legmegterhelőbb munka.
Sokszor akár azt is érezhetjük, elég már a gall gasztronómia és életmód dicsőítéséből, hiteltelen ez a sok rajongás. Ha csak jót mondanak valakiről vagy valamiről, az előbb-utóbb gyanús lesz. Mary Moody most kiköszörüli a csorbát.
George Simenon nem csak a békebeli Franciaországnak állított emléket Maigret könyveiben, hanem a francia konyhának is. Mert a felügyelő állandóan éhes és szomjas. S ha már lett is volna akkoriban, akkor sem ment volna soha gyorsétterembe.Inkább forró nyomon indult a konyhába.