szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három Michelin-csillaggal kitüntetett Fat Duck (Kövér Kacsa) brit étterem séfje, Heston Blumenthal fejébe vette, hogy forradalmasítja a kórházi étkeztetést.

A molekuláris konyha képviselője eddig  szardínia sorbetjéről és csigakásájáról volt ismert, most azonban tudósokkal karöltve azon dolgozik, hogy finomabbá tegye a gyakorta íztelen kórházi menüt. 

Blumenthal a Reading Egyetemmel és a Royal Berkshire Kórházzal működik együtt a feladat során. A cél pedig, hogy az édes, a savanyú, a sós és a keserű után az ötödik ízt, a japánul umamiként emlegetettet erősítsék. Az umami szót elsősorban a húsok ízlelésének leírására használják. Ennek megfelelően az első szakaszban a vagdaltat tennék finomabbá, sitake gombával, parmezánnal és algákkal. 

A fogásokat jövő évtől idősebb páciensek próbálhatják ki először. A korosabb betegeknél ugyanis a rossz étvágy fokozott problémát jelent. "Az ember idősebb korára elveszítheti ízlelését. A betegségek és a gyógyszerek pedig csak még tovább ronthatják a helyzetet" - mondta az egyik tudós. Amennyiben sikeres lesz, a programot egész Nagy-Britanniára kiterjesztik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Tóth Sándor Gasztro

Mi történt a Kövér Kacsában?

Szaftos botrányba keveredett néhány hete a világ legjobb angol szakácsa és étterme. A Fat Duck, a Kövér Kacsa átmenetileg egy helyben totyogott, míg a sztárséf, Heston Blumenthal magyarázkodásra kényszerült.