Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"db242b9b-6e6c-4c05-b936-9490b1102788","c_author":"Czeglédi Fanni","category":"360","description":"Fanyar, sötét felnőttmesék, amelyek a gyarlóságainkról, a megfelelni vágyásról és a hétköznapokban előforduló abszurditásról szólnak. Az Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek után tavaly jelent meg Erika néni című rövidpróza-gyűjteménye, Rényi Ádám mégsem tartja írónak magát. Arról kérdeztük, könnyű-e még szórakoztatni a magyar olvasókat, és miért nem engedi meg magának, hogy elszomorítsa a közélet mostani állapota. ","shortLead":"Fanyar, sötét felnőttmesék, amelyek a gyarlóságainkról, a megfelelni vágyásról és a hétköznapokban előforduló...","id":"20250421_renyi-adam-interju-iro-gyerekneveles-kossuth-dij","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/db242b9b-6e6c-4c05-b936-9490b1102788.jpg","index":0,"item":"03df6fed-a57d-452c-b74f-81825e0f0a05","keywords":null,"link":"/360/20250421_renyi-adam-interju-iro-gyerekneveles-kossuth-dij","timestamp":"2025. április. 21. 15:30","title":"Magyarország tökéletes hely arra, hogy kínunkban röhögjünk ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d99805ef-78c1-4059-b332-231fc6ada12d","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Fiatalon nem szexelt senkivel, épp ezért lett belőle komikus – vallja a stand-uposok nemzetközi élcsapatához tartozó Russell Howard. Amerikai turnéján, Austinban értük el a humoristát, akinek a műsorában a világpolitika és a péniszviccek jól megférnek egymással, és interjúnkig még egyetlen MAGA-sapkás texasit sem látott. Május 2-án lép fel Budapesten.","shortLead":"Fiatalon nem szexelt senkivel, épp ezért lett belőle komikus – vallja a stand-uposok nemzetközi élcsapatához tartozó...","id":"20250420_hvg-russell-howard-brit-komikus-interju-standup-politika-penisz-isis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d99805ef-78c1-4059-b332-231fc6ada12d.jpg","index":0,"item":"3bfa7333-0828-41e1-8a74-b475fd991012","keywords":null,"link":"/360/20250420_hvg-russell-howard-brit-komikus-interju-standup-politika-penisz-isis","timestamp":"2025. április. 20. 19:30","title":"„Politikussal barátkozni – ennél rosszabbat el sem tudok képzelni” – Russell Howard brit stand-upos a HVG-nek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5ad6f9c9-d46c-464a-99b7-6c2104bf80ec","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A csapat reménykedik, hogy jó híreket kaphatnak.","shortLead":"A csapat reménykedik, hogy jó híreket kaphatnak.","id":"20250420_budafoki-hajobaleset-eltunt-edzo-lieszkovszky-zalan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5ad6f9c9-d46c-464a-99b7-6c2104bf80ec.jpg","index":0,"item":"a898de88-c1d1-440d-9f8c-dfb7ba850566","keywords":null,"link":"/itthon/20250420_budafoki-hajobaleset-eltunt-edzo-lieszkovszky-zalan","timestamp":"2025. április. 20. 19:32","title":"Kiderült: a Csepel SC erőnléti edzője tűnt el a budafoki hajóbalesetben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c785c7bc-262d-41cf-8603-c1ba6e00925c","c_author":"HVG","category":"360","description":"Min múlik, hogy milyen jól vagy kevésbé jól hall valaki, ha kizárják az öregedés és a zajterhelés negatív hatását? – tették fel a kérdést kutatók, majd többféle populáción végeztek kutatásokat, hogy választ kapjanak. Máshogy hallanak a nők és a férfiak, az életkor mellett a nyelv is számít, a lakóhelyről már nem is beszélve.","shortLead":"Min múlik, hogy milyen jól vagy kevésbé jól hall valaki, ha kizárják az öregedés és a zajterhelés negatív hatását? –...","id":"20250421_hvg-hallast-befolyasolo-tenyezok-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c785c7bc-262d-41cf-8603-c1ba6e00925c.jpg","index":0,"item":"e9f7a4cd-5b6d-4225-8831-863386371a30","keywords":null,"link":"/360/20250421_hvg-hallast-befolyasolo-tenyezok-kutatas","timestamp":"2025. április. 21. 10:45","title":"Elég meglepő dolgok derültek ki arról, kinek milyen a hallása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4445efd0-e1a0-4f7d-bed9-24309cc5ff72","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Egy salátatörvényben adnának újabb alapot a rendeleti kormányzáshoz.","shortLead":"Egy salátatörvényben adnának újabb alapot a rendeleti kormányzáshoz.","id":"20250420_Kozmunka-meghosszabbitasa-kozfoglalkoztatas-salatatorveny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4445efd0-e1a0-4f7d-bed9-24309cc5ff72.jpg","index":0,"item":"52bd2b6b-1870-457a-9ecb-4df105a5fcb0","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250420_Kozmunka-meghosszabbitasa-kozfoglalkoztatas-salatatorveny","timestamp":"2025. április. 20. 16:26","title":"Mostantól az Orbán-kormány dönthetné el, meddig lehet közmunkát végezni és mennyiért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"313d5f89-9480-4392-ab32-d841491b0c7b","c_author":"Puszta Dóra","category":"360","description":"A Müpában látható előadás látlelet, színpadi szociográfia, drámai műalkotás, amely a kulturális pusztulás korában a megújuláshoz és az újrateremtéshez kíván igazodási pontokat találni.","shortLead":"A Müpában látható előadás látlelet, színpadi szociográfia, drámai műalkotás, amely a kulturális pusztulás korában...","id":"20250420_Mezoseg-Mikrokozmosz-Erdely-Forte-Tarsulat-Horvath-Csaba-Foldeaki-Nora-Tancszinhaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/313d5f89-9480-4392-ab32-d841491b0c7b.jpg","index":0,"item":"b81843e6-81c0-4452-b255-547ce888d2af","keywords":null,"link":"/360/20250420_Mezoseg-Mikrokozmosz-Erdely-Forte-Tarsulat-Horvath-Csaba-Foldeaki-Nora-Tancszinhaz","timestamp":"2025. április. 20. 16:15","title":"A Mezőség zenei, táncos és irodalmi hagyományai jelennek meg a Forte Társulat új összművészeti előadásában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86319ccd-a87c-4e47-9afa-019a0a7248a1","c_author":"Ballai Vince","category":"gazdasag.zhvg","description":"Sötétben kell indulni, sötétedésig maradni, csendben osonni, hogy a maga teljességében élhessük át a kék vércsék angolai világtalálkozóját. Nagy dumás spanyol fotósok, madárfelismerésben bajnok ornitológus, elképesztő tömegben nyüzsgő-vijjogó ragadozó madarak. Riport Mungo-külsőről, ahol a világ összes kék vércséje megfordul márciusban.","shortLead":"Sötétben kell indulni, sötétedésig maradni, csendben osonni, hogy a maga teljességében élhessük át a kék vércsék...","id":"20250420_kek-vercse-riport-vedett-madar-angola-huambo-bailundo-mungo-falcopolis-okoturizmus-fotoszafari-mme-termeszetvedelem-madarvedelem-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86319ccd-a87c-4e47-9afa-019a0a7248a1.jpg","index":0,"item":"460c3be8-05ff-4123-abd3-130cc34f00a7","keywords":null,"link":"/zhvg/20250420_kek-vercse-riport-vedett-madar-angola-huambo-bailundo-mungo-falcopolis-okoturizmus-fotoszafari-mme-termeszetvedelem-madarvedelem-ebx","timestamp":"2025. április. 20. 17:30","title":"Madarak látóhatártól látóhatárig – kékvércseszemlén voltunk Angolában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"177d021a-ede6-45b7-8dcc-a7012bd73a8d","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"Korántsem szállták még meg a német piacot. ","shortLead":"Korántsem szállták még meg a német piacot. ","id":"20250422_Csak-minden-700-auto-kinai-marka-Nemetorszagban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/177d021a-ede6-45b7-8dcc-a7012bd73a8d.jpg","index":0,"item":"13e871fd-e628-4d68-add8-bdcc08214af2","keywords":null,"link":"/cegauto/20250422_Csak-minden-700-auto-kinai-marka-Nemetorszagban","timestamp":"2025. április. 22. 07:16","title":"Csak minden 700. autó ténylegesen kínai márka Németországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Munkatársunk burgundiai gasztronómiai körútján egy vacsorát is elköltött a Susanne és Jean-Louis Bottigliero házaspár Michelin-csillagos éttermében. Szembesülve azzal, hogy nem mind arany, ami fénylik.
Olyan szépen indult. Az entrée előtti étvágygerjesztőben, az aprócska sós kuglófokban jó párosítás a mustár és a gruyère sajt, a hagymás-kapros tengeri keszeg is teljes harmóniában egyesült a szánkban. Nem hiába az a Michelin-csillag, sóhajtottunk fel irigykedve. De szerencsére, még mielőtt elaléltunk volna, megérkezett a zöld mustáros füstölt kacsa. S akkor jöhetett a jó magyaros píkirtkedés: annyira kevés a kacsa, pici az adag, hogy nem is érezni az ízét. Vígaszágon jöhettek a ház koktéljai: fekete ribizlis, pinot noiros, gines ital az egyik, és angosztúrás, barackrémes pezsgős a másik.
Az előétel. Étvágygerjesztő
Izsák Norbert
A Givry Premier Cru La Servoisine Domaine Joblot 2007-ből kellemes, de ittunk már ennél jobb bort is kezdésnek. Mindenesetre a füstölt lazachoz, amit zöldségekkel töltött cukkinivel és egy nagyon finom szelet, de mégiscsak egy szelet házichips-szel tálaltak, jól illett. A másik Chardonnay, a szintén 2007-es Chassagne-Montrachet Margeot Vincent Morey birtokáról talán még jobb a hallal, ilyen bor mellett egyébként akár egész este elrágcsálná emberfia a házi vajjal megkent ropogós fehér és barna kifliket, zsömléket. Kissé cabernet sauvignonos jegyeket mutatott az Hospice les Beaune, Savigny-lès-Beaune 1er Cru Arthur Girard cuvée-je – a cuvée Burgundiában azt jelenti, hogy több, különböző parcellából származó szőlő leve kerül össze egy hordóban, ám a szőlőfajta (jelen esetünkben a pinot noir) ugyanaz. Jó párosítás volna ez a sertés terrine-nel, amit előételként kaptunk, ámde az entrée-ban a legjobb volt sajnos a fürjtojás és a jamon ibéricók koronázatlan királyából, a Jabugo-sonkából felszolgált néhány vékony szelet. Nem jártunk jobban a fiatal langusztákkal sem, amelyeket az aszpikos borsós spárgával és kagylóhabbal tálaltak. Mi bizony nem adnánk erre csillagot. Jó pont volt viszont, hogy a fentebb ismertetett Chassagne-Montrachet-t bizony imádnánk utóbbi étekhez, már ha tisztességesen sikerült volna.
A fiatal felszolgálólányok és –fiúk elképesztően profik: még a másfél méter hosszú sajttálat is légies könnyedséggel hordozták körbe, több nyelven is képesek voltak elmagyarázni az egyes ételek elkészítésének fortélyait. Ámbár talán nem kellene szigorúan felelősségre vonni a vendéget, ha nem tunkolja ki a tányérját – pláne, ha olyen rágós langusztát szolgálnak fel, amilyet.
Csillagos étterem. Szépséghibákkal
Izsák Norbert
A charolais marhából készült vörösboros steak viszont felülmúlhatatlan volt. A millefeuille zöldségköret is magasan vitte a lécet, az ételhez ajánlott Gevrey-Chambertin 2006-ból (Drouhin-Laroze) pedig ugyan csak „village” besorolású, ám ez nem érződik rajta. Az illata talán kissé gyenge, és kicsit karcos is, talán ha nem jól átsütve kérjük a steaket, még tökéletes is lett volna. Az egzotikus ételeket viszont igazán hanyagolni kéne: a fokhagymakrém szósszal felszolgált burgundiai csiga és békacomb rizottóból csak a szósz igazán élvezhető, a többiről inkább azt mondanánk, hogy éppen csak korrekt megoldása a feladatnak. A rizottó nem fordítja ki a világot a sarkából. Hozzá 2007-es Chassagne-Montrachet Margeot Vincent Morey-t hozott egy ifjú sommelier, és amikor rákérdeztünk, direkt vagy véletlenül ajánlják újra az imént már kóstolt bort, akkor zavartan tördelte a kezét. Majd megjelent a fősommelier, aki elnézést kért, és hosszú, alig követhető magyarázkodásba kezdett arról, hogy kollégája még csak pár napja van ott. S hogy más időpontban bontották meg a palackokat. Pedig jó volt az a bor már elsőre is, mi csupán kíváncsiak voltunk.
Az édesköményes, olívás, homárszószos és tintahalas tengeri keszeg viszont már tényleg sok, alig-alig turkáltunk benne. Nem okozott örömet. Ahogyan a borsóval és fejes salátával körített sült galamb sem – errefelé kimondottan szeretik nem átsütni a szárnyasokat. Ami, meglehet trendi, de zseninek kell lenni ahhoz, hogy jól eltalálják az arányokat. Itt ez, megítélésünk szerint, nem sikerült. Olyannyira, hogy ezen a ponton kis csapatunk kettévált. Egyikünk gyomrában a csiga ádáz, teljes pályás attakot indít a rágós rák ellen, így partnerünk inkább a szállodai szobában folytatta az estét, míg „mi” egyedül maradtunk a desszerttel. Aprócska, forró serpenyőben érkezett a vadnarancs olajával elegy konyak, vagyis a Grand Marnier szuflé narancs szorbéval. A desszert tökéletes volt, és tulajdonképpen az egyetlen mérsékelten bonyolult étel, ami parádésra sikeredett.
Tanulság: az étterem nagy erősségei az egyszerű étkek, a marhasült, a sonka, a péksütemények, vajak, és házi chipsek valamint a koktélok az elvárásaink felett teljesítettek. Ámde a nehezebben, nagyobb kreativitással és jobb egyensúlyérzékkel megvalósítható műveknél már elvérzett a szakács – meglehet, az alapanyagokkal is volt egy kis bibi. De hogy ne legyünk teljesen igazságtalanok: nemcsak a desszert érdemelt Michelin-csillagot, hanem az utógondozás is. Az ágynak esett gasztroturistát másodperceken belül forró tisane-nal (herbateával) és fernet gyomorkeserűvel itatgatta az aggódó személyzet.
A német-francia házaspár azt állította, hogy ők egyszerű fogadósok csupán. Íme Burgundiában járt munkatársunk egyszerű reggelije a Hostellerie de Levernois-ban.