Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"59d104fc-4d18-4e82-951b-0a632b3644d9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A biturbó V6-os Praga Bohema ára adók nélkül is 600 millió forint magasságában mozog.","shortLead":"A biturbó V6-os Praga Bohema ára adók nélkül is 600 millió forint magasságában mozog.","id":"20250105_a-csehek-tenyleg-megcsinaltak-meregdraga-szuperautojukat-praga-bohema","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/59d104fc-4d18-4e82-951b-0a632b3644d9.jpg","index":0,"item":"fe1c408b-8d1f-49c8-a16e-4efd3a09a8bf","keywords":null,"link":"/cegauto/20250105_a-csehek-tenyleg-megcsinaltak-meregdraga-szuperautojukat-praga-bohema","timestamp":"2025. január. 05. 07:21","title":"A csehek tényleg megcsinálták méregdrága szuperautójukat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc061018-ef25-4c49-a409-289fb824c78a","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Tavaly a középhőmérséklet országosan 2,1 fokkal haladta meg az 1991-2020-as években mért átlagot.","shortLead":"Tavaly a középhőmérséklet országosan 2,1 fokkal haladta meg az 1991-2020-as években mért átlagot.","id":"20250105_2024-a-legmelegebb-ev-volt-1901-ota","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc061018-ef25-4c49-a409-289fb824c78a.jpg","index":0,"item":"65e3bc9a-7a47-4284-9291-133492e02f91","keywords":null,"link":"/tudomany/20250105_2024-a-legmelegebb-ev-volt-1901-ota","timestamp":"2025. január. 05. 11:33","title":"2024 a legmelegebb év volt 1901 óta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b7a9413d-afdb-4332-a71e-817d60518db4","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"X. Frigyes döntése még a történészeket is meglepte. ","shortLead":"X. Frigyes döntése még a történészeket is meglepte. ","id":"20250106_Dan-kiraly-cimer-Trump-Gronland-USA","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7a9413d-afdb-4332-a71e-817d60518db4.jpg","index":0,"item":"5858b7dd-483a-4548-956c-0b1dc1f9776f","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Dan-kiraly-cimer-Trump-Gronland-USA","timestamp":"2025. január. 06. 17:59","title":"A dán király címert változtatott, miután Trump belengette, hogy Amerikának kell Grönland","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek is nyitva az ablakai.","shortLead":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek...","id":"20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78.jpg","index":0,"item":"3e0f2d69-a291-487f-8ae2-1efd3ae5a01f","keywords":null,"link":"/elet/20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","timestamp":"2025. január. 06. 05:50","title":"Miért gyűlik össze a por akkor is, ha minden ablak zárva van?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egy állatmentő szervezet adatai szerint a katasztrófa óta legalább 61 emlős pusztult el, amelyek közül 32 állat halála valószínűleg az olajszennyezésnek köszönhető.","shortLead":"Egy állatmentő szervezet adatai szerint a katasztrófa óta legalább 61 emlős pusztult el, amelyek közül 32 állat halála...","id":"20250106_30-halott-delfin-olajszennyezes-okologiai-ktasztrofa-oroszorszag-olajszivargas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9.jpg","index":0,"item":"db8d2bba-fe66-40b8-bce7-635a8c9f75ec","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_30-halott-delfin-olajszennyezes-okologiai-ktasztrofa-oroszorszag-olajszivargas","timestamp":"2025. január. 06. 15:11","title":"Több mint 30 delfin pusztult el az oroszországi olajszennyezés miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35752dd1-6910-4b69-9fe0-89fc0bacb004","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A sérült érmeket a NOB elvileg kicseréli, erről azonban egyelőre nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy egyre több dobogós jelzi: az elismerések anyagminősége megkérdőjelezhető.","shortLead":"A sérült érmeket a NOB elvileg kicseréli, erről azonban egyelőre nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy egyre több...","id":"20250106_kopnak-az-olimpiai-ermek-parizs-2024","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35752dd1-6910-4b69-9fe0-89fc0bacb004.jpg","index":0,"item":"29c27d7d-b6e2-4f26-87da-9d826c6ce07a","keywords":null,"link":"/sport/20250106_kopnak-az-olimpiai-ermek-parizs-2024","timestamp":"2025. január. 06. 16:06","title":"Nagyon kopnak az olimpiai érmek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"56d8c3f6-e6e5-4b3d-8525-6f8534018097","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ilyen szintű csődhullám utoljára a 2009-es pénzügyi világválság idején volt az országban, de akkor a fizetésképtelenné váló társaságok túlnyomó része mikrovállalkozás volt.","shortLead":"Ilyen szintű csődhullám utoljára a 2009-es pénzügyi világválság idején volt az országban, de akkor a fizetésképtelenné...","id":"20250106_nemetorszag-vallalkozas-csod","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/56d8c3f6-e6e5-4b3d-8525-6f8534018097.jpg","index":0,"item":"e0c2677a-7386-4d03-ab66-a618af24c7a1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_nemetorszag-vallalkozas-csod","timestamp":"2025. január. 06. 11:54","title":"Havonta 1400 cég ment csődbe tavaly Németországban, közülük sok nagyvállalat volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6f10cb7e-598c-4368-b4e5-84f6133bb2c5","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Az olasz famíliában, Amerikában felnőtt színész és gasztronómus, Stanley Tucci egyik kedvenc levese a csülkös borsóleves. Íme egy recept a Tucci asztalnál című könyvből.","shortLead":"Az olasz famíliában, Amerikában felnőtt színész és gasztronómus, Stanley Tucci egyik kedvenc levese a csülkös...","id":"20250105_Kivancsi-hogy-kesziti-Stanley-Tucci-a-csulkos-borsolevest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f10cb7e-598c-4368-b4e5-84f6133bb2c5.jpg","index":0,"item":"55501ce4-324a-487c-9991-5eb53c9f1dbd","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250105_Kivancsi-hogy-kesziti-Stanley-Tucci-a-csulkos-borsolevest","timestamp":"2025. január. 05. 19:15","title":"Kíváncsi, hogy készíti Stanley Tucci a csülkös borsólevest? Íme a színész receptje!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A cseresznye és a meggy nemcsak üde ropogtatnivaló, és persze mindig divatos fülbevaló, de az italtól az édességig, a hideg levestől a húsokat kísérő mártásokig sokféle finomság alapanyaga is.
Gyerekkoromban az első, párban csüngő cseresznyét sosem faltam be, hanem gondosan a fülem mögé akasztottam. Ezután persze kezdődött a véget nem érő szemezgetés – mert a cseresznye megunhatatlan – majd jöhetett a tele pocak pihentetése, lehetőleg hintázással egybekötve. Ugye ismerős a kép? A cseresznye már évszázadokkal ezelőtt is az egyik legkedveltebb gyümölcs lehetett. Arról több írás tanúskodik, hogy az ókori katonák a szomjukat is ezzel a gyümölccsel oltották. A ropogós cseresznyét azonban „felsőbb körökben” is nagy becsben tartották. A pompázatos lakomáiról híres Lucullus például nagy rajongója volt.
Aréna 2000 kiadó
A pirosló gyümölcsnek az igazi tiszteletet a japánok adták meg, a több napig tartó, cseresznyevirágzás ünnepükkel, a szakurával. Náluk a cseresznye egyben a fiatalság és a megújulás jelképe is. A cseresznye elnevezés az ókori görög cerasus szóból ered. Innen az angol cherry, a spanyol ciliegia, a spanyol cerise név is. A cseresznyének számtalan nemesített fajtája van. Színe a fehéres, sárgás-pirostól egészen a szinte feketébe hajló bordóig terjed. Bármelyik fajtáját is szemezgetjük, annyi biztos, hogy gyógyhatással lesz a szervezetünkre. A cseresznye magas víztartalma miatt tisztítja a szervezetet, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással is bír. Kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek és ízületi betegségben szenvedőknek. Magas az A, C-vitamin tartalma, és sok vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort s kobaltot is tartalmaz.
A meggy minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint édesebb testvére, csak tízszeres mennyiségben! Így ha csak lehet, az édeskésen fanyar, savanykás ízű gyümölcsből nyersen fogyasszunk az idényben minden nap. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően vírusölő hatású, kitűnő megfázás ellen is. Serkenti az emésztést, magas ásványi anyag tartalma pedig jó hatással van a szívre. Az egyik legjobb antioxidáns, gátolja a rákos sejtek kialakulást. A meggy latin elnevezése is hasonlít a görög cerasus – cseresznye szóra, így a cseresznyétől eredeztetik. Ő is ott piroslott a perzsák, a rómaiak és a görögök tányérján. Sokáig magyarul csak savanyú cseresznyének hívták. Az angolok a mai napig így különböztetik meg – sour cherry – az enyhén savanykás, jellegzetes ízű gyümölcsöt a cseresznyétől. Nagyobb mennyiségben a 15-16. századtól termesztik. A sok település- és személynév, amely a meggyhez kapcsolódik itthon, arra utal, hogy Magyarországon igencsak közkedvelt gyümölcs lehetett korábban is, és sok helyen bőségesen termett. Például Somogymeggyes, Meggytó, Meggyasszó mind-mind meggytermő vidékek, és bizonyára sokaknak van Meggyesi vezetéknevű ismerőse is.
Mindkét gyümölcsöt számos finomság elkészítésére használhatjuk. A cseresznyéből és meggyből is készíthetünk a hosszú téli hónapokra kompótot és lekvárt, szörpöt, de hangulatfokozó bort és pálinkát is. Amíg a szezon tart, hűsítő, hideg gyümölcslevest, vadhúsokhoz mártást érdemes készítenünk belőlük. A süteményeknek, tortáknak is nagyszerű ízt adnak, és dekorációnak sem utolsók. Natúr joghurtba keverve pedig kiváló, egészséges frissítők a meleg nyári napokon.
Tippek, trükkök, fortélyok
A cseresznye és a meggy nem utánérő gyümölcs, így mindig csak érett állapotban vásároljuk meg. Ha lehet szárral együtt, mert így tovább megtartja frissességét. A friss gyümölcs szára kemény és élénkzöld. Vizes, ázott cseresznyét, repedezett héjú gyümölcsöt sose vásároljunk. Mindig csak fogyasztás előtt mossuk meg. Megmosva nem lehet tárolni, mert gyorsan megrohad. Mosás nélkül hűtőben max. 2-3 napig tartható el. Ha befőzzük, akkor mielőtt az üvegekbe töltenénk, bő langyos vízben áztassuk egy-másfél órát, így a kukacok elmenekülnek a gyümölcsből.
Egy vérbeli piaci kofa nem sajnál a vevőitől pár szem kóstolót – így ha csak lehet, kóstoljuk meg, milyen gyümölcsöt veszünk, mert ettől függ majd az étel íze is. Ha cseresznyét vagy meggyet ettünk, utána egy darabig ne igyunk, mert hasmenést okozhat, másfelől a gyümölcs héján lévő élesztőgombákat csak a gyomorsav képes megölni. A cseresznye és a meggy is kiválóan fagyasztható, így ásványi anyag tartalmát is megőrzi. Mélyhűtés előtt mindig magozzuk ki a gyümölcsöt.
Ha a cseresznye leveleit fehérborba áztatjuk, egészen különleges italt kapunk. A cseresznyét és a meggyet aszalhatjuk is, egészséges nassolni valót kapunk, és helyettesítheti a mazsolát. Ha a cseresznyét és meggyet piskótatésztába, muffinba, vagy más laza tésztájú süteménybe tesszük, érdemes előtte a kimagozott szemeket meghempergetni egy kis fahéjjal kevert zsemlemorzsába vagy búzadarába. Egyrészt így nem süllyed le a sütemény aljára, másrészt a fahéj még pikánsabb ízt is kölcsönöz.
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Cseresznyés clafoutis
A clafoutis a franciák egyik kedvenc édessége. A recept meggyel és más gyümölccsel is nagyon könnyen elkészíthető.
Aréna 200 kiadó
2 dkg vaj a kenéshez 12 dkg finomliszt 3 egész tojás 1,2 dl tej 1,8 dl tejszín 80 dkg kimagozott cseresznye 5 dkg kristálycukor 1 evőkanál cseresznyepálinka 2 teáskanál vaníliaesszencia Porcukor a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tejszínt öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a vaníliaesszenciát, és lassú tűzön pár percig melegítsük, majd tegyük hozzá a tejet. Hagyjuk kihűlni. A tojásokat verjük fel a cukorral és a liszttel, majd keverjük a tejszínes-tejes keverékhez. Adjuk hozzá a cseresznyét és a cseresznyepálinkát, és jól keverjük el. Egy kerek, alacsonyabb peremű sütőformát kenjünk ki vajjal, öntsük bele a cseresznyés keveréket. 30 – 35 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Porcukorral meghintve, langyosan a legfinomabb. Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, adhatunk hozzá egy kis vaníliaöntetet is.
Hideg mámoros meggyleves
50 dkg kimagozott meggy 3 dl tejszín 2 dl száraz vörösbor 2 teáskanál vaníliaeszencia 3 dl víz 4 evőkanál barna cukor 1 egész rúd fahéj 4 – 5 szem szegfűszeg 2 citromkarika Csipet só 2 evőkanál vaníliás pudingpor a sűrítéshez Tejszínhab és mandulaforgács a díszítéshez
A vizet a sóval és a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a citrom karikákat. További 5 – 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amíg hűl a lé, addig a meggyet a vörösborral összeturmixoljuk (pár szem meggyet díszítésnek félretehetünk). Hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a tejszínt, a vaníliaeszenciát és simára keverjük. A léből a fűszereket kiszedjük, majd hozzáöntjük a vörösboros-meggyes keveréket és ismét feltesszük főni. Lassan felforraljuk, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Jól lehűtve tálaljuk, a tetejét tejszínhabbal, mandulaforgáccsal, pár szem meggyel díszítve.
Meggy lelke
Egy ötliteres befőttes üveget rakjunk tele kimagozott meggyel. Adjunk hozzá annyi tiszta szeszt, vagy rumot, amennyi az edénybe belefér. Zárjuk le és pihentessük húsz napig. Felbontás után a levet szűrjük át üvegekbe. A meggyet pedig használjuk fel sütemények és más finomságok (mártás, meleg köret húsok mellé stb.) készítéséhez.
A bodzabokrok messziről integető tenyérnyi, fehér virágának jellegzetes illatánál csak az íze egyedibb, semmi máshoz nem hasonlítható. Szerencsére a bodza a szó szoros értelmében újra a virágkorát éli.
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.