szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei már a harmadik zsidó gasztronómiai fesztivál Budapesten. Az erzsébetvárosi Gozsdu udvart hét teljes napon át a tradicionális és a modern zsidó konyha ízei és illatai töltik be. Maceszgombóc, sólet, gefillte fis, flódni, kugli, Hámántáska, cimesz, kindli, humusz - a Tátsd a szád! fesztivál után mind finoman ismerős lesz.

A Judafest programsorozat keretében november 14-21. között ismerkedhetnek meg az érdeklődők a zsidó ételek, étkezési szokások lehető legszélesebb spektrumával és a hozzájuk kapcsolódó kultúrkörrel. A fesztivál nyitónapján az ízkavalkád mellett színes programok is várják az érdeklődőket. A zenei aláfestésről a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Largo Egyesületének utcazenészei gondoskodnak, valamint fellép Meir Hermon izraeli énekes-gitáros művész is.

Az eseményeket és a kínált ételeket folytonos kommentárral és kéretlen kritikával illetik majd a Nénik a gangon produkció művészei: Klári garantált rosszindulattól fűtve okoskodni, Zsuzsi mindenért aggódni, Eszterke pedig részletesen kíváncsiskodni fog. Katlan Tóni látványkonyhájában elsőként Raj Ráhel, egy igazi jiddise máme avatja be a nagyérdeműt a zsidó háziasszonykodás fortélyaiba, majd minden nap más és más gastroblogger főzi kedvenc ételeit.

Nem mellesleg pedig egy élő „Gourmet-robot”, azaz egy ínyencségeket osztó „ételautomata” járja majd a Gozsdu Udvart; érdemes lesz készenlétben tartani az aprópénzt. Főzhetünk még együtt Tiborral, az óriásszakáccsal, az úgynevezett Célkóstolóban jutalom jár a jól működő ízlelőbimbókért; a kibuc élménykiállításon kipróbálhatjuk, hogy milyen a közös munkával készült étel, és lesz még mindenféle vásári mulatság. A rendezvényen egy Üres Asztal is várja a látogatók élelmiszeradományait, melyeket jótékonysági célra gyűjtenek a szervezők.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!