szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Újabb világhírű prókátora akadt az egészséges étkezésnek. Ferran Adriá, aki nem mellesleg 14 kilót fogyott egy orvos segítségével, egészen új oldaláról mutatkozott be a minap.

A molekuláris avantgárd konyhaművészet mestere nemcsak alapjaiban forgatta fel a katalán-spanyol konyhát, de ételeivel, készítményeivel a célszerű táplálkozás etalonját is megalkotta. Díszdoktori diplomával elismert eddigi elméleti tevékenységében, könyveiben, főként a receptúrák kidolgozására fektette a hangsúlyt. A napokban viszont közös kiadvánnyal jelentkezett az ismert kardiológussal, Valentín Fusterrel és Josep Corbella tudományos szakújságíróval. A madridi Hotel Intercontinentálban november 2-án bemutatott könyv beszédes címe: La cocina de la salud, azaz az Egészség konyhája.  Az alkotói team írásműve olyan két összetett „rendszert” kísérel meg tökéletesen harmonizálni, mint a kulinária és az egészség.

A bizonyára közösségi  fogyasztásra szánt kötet alcíme, Kézikönyv, hogy örvendjünk az egészséges életnek is tükrözi a szerzők szándékát. A sajtóbemutatón elhangzottak szerint nem receptgyűjteményt, de nem is orvosi tanácsokat kívántak közreadni. Hát akkor mit? – kérdezhetnénk innen a távolból. Egyelőre csak a kinti sajtóinformációkra alapozva rajzolódik ki a következő a séf-kardiológus-újságíró triumvirátus munkájáról: szeretnék megtanítani olvasóikat, mit egyenek, hogy egészségesek maradjanak. Ez kezdődik az étkezésre, főzés-sütésre szánt élelmiszerek, zöldségek, nyersanyagok kiválasztásánál, megvásárlásánál.

Természetesen a feldolgozás, főzés, sütés, párolás és egyéb korszerű eljárások metodikájában is vannak titkok. A mester, Ferran Adrià egyébként azt állítja, hogy mindent lehet enni. A lényeg valóban abban rejlik, mennyit és miként. Erre, mint egy nyilatkozatában elismeri, ő maga a példa, Valentín Fuster tanácsait követve egy év alatt 14 kg-ot adott le testsúlyából. Hogyan is adhatna hiteles útmutatást az egészséges étkezésre, ha megjelenésében más árulkodik róla.

Érdekesen épül fel az Egészség konyhája, fejezetei a különböző napszakok, étkezési idők szerint tagozódnak. Mégpedig egy – Spanyolországban hagyományos –hattagú családmodell szerint, amelyet a szülőkön kívül három különböző korú gyermek, s a nagymama vagy a nagypapa alkot. Az ő táplálkozási szokásaikat kíséri figyelemmel a mesterséf és a kardiológus a reggelitől a vacsoráig. Az ételkészítés mellett bemutatják a helyes tárolási, konzerválási módszereket is.

Míg Ferran Adrià az eredeti és meglepő textúrájú ételek készítésére helyezi a hangsúlyt, hogy az étkezés ne legyen unalmas, addig Valentín Fuster nem hagyhatta ki közös könyvükből a legújabb tudományos kutatások eredményeit az egészség és étkezés kapcsolatáról. A könyv mindazoknak szól, akik javítani akarnak életminőségükön, ésszerűbb életet akarnak élni, s mindezt arra a bizalomra alapozzák, amelyet a szerzők inspirálnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

V. Gy. Gasztro

Ferran Adrià szerint a sör

Igenis lehet alternatívája a bornak az éttermi vendéglátásban, különösen az úgynevezett borgyilkos ételek kísérőjeként, amikhez nehéz, vagy egyszerűen lehetetlen hozzáillő bort találni.