Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"711404ca-f80c-4940-8337-1e6f9e582f84","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az 57 éves Muhsin Hendricks a melegek és más marginalizált muszlimok számára nyitott mecsetet vezetett Fokvárosban.","shortLead":"Az 57 éves Muhsin Hendricks a melegek és más marginalizált muszlimok számára nyitott mecsetet vezetett Fokvárosban.","id":"20250217_Agyonlottek-a-vilag-elso-nyiltan-meleg-imamjat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/711404ca-f80c-4940-8337-1e6f9e582f84.jpg","index":0,"item":"42ba4fcb-a087-47d2-a20d-1dc1c9686e87","keywords":null,"link":"/elet/20250217_Agyonlottek-a-vilag-elso-nyiltan-meleg-imamjat","timestamp":"2025. február. 17. 11:53","title":"Agyonlőtték a világ első nyíltan meleg imámját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e3fa0cf4-1ea1-4f4d-8bd7-bf42a89f3d94","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"kultura","description":"Rövid üzenetben köszönte meg a szombati életműkoncertet a rajongóinak a 80 éves Földes László (Hobo).","shortLead":"Rövid üzenetben köszönte meg a szombati életműkoncertet a rajongóinak a 80 éves Földes László (Hobo).","id":"20250217_Hobo-Meg-nem-tertem-magamhoz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3fa0cf4-1ea1-4f4d-8bd7-bf42a89f3d94.jpg","index":0,"item":"a9a4e236-60b9-4a34-9fc6-0f693de2cbdb","keywords":null,"link":"/kultura/20250217_Hobo-Meg-nem-tertem-magamhoz","timestamp":"2025. február. 17. 08:47","title":"Hobo: „Még nem tértem magamhoz”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6902ff9e-a0bb-4cd2-8536-3fc72e2cabbc","c_author":"Németh András","category":"vilag","description":"Ukrajna támogatásának folytatását ígérték a párizsi rendkívüli európai csúcs résztvevői, akik azt is hangsúlyozták, meg kell akadályozni, hogy komoly különbségek alakuljanak ki az amerikai és az európai rendezési tervek között. Mindenki egyetértett abban, hogy Kijevet nem lehet kihagyni a béketárgyalásokból. Orbánékat senki sem hívta. ","shortLead":"Ukrajna támogatásának folytatását ígérték a párizsi rendkívüli európai csúcs résztvevői, akik azt is hangsúlyozták, meg...","id":"20250217_Az-egysegrol-beszeltek-Parizsban-az-europai-vezetok-kerdes-hogy-ez-erdekli-e-Trumpekat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6902ff9e-a0bb-4cd2-8536-3fc72e2cabbc.jpg","index":0,"item":"d22684b1-137a-4021-a23d-0eaa6d4cfcd4","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_Az-egysegrol-beszeltek-Parizsban-az-europai-vezetok-kerdes-hogy-ez-erdekli-e-Trumpekat","timestamp":"2025. február. 17. 21:17","title":"Az egységről beszéltek Párizsban az európai vezetők, kérdés, hogy ez érdekli-e Trumpékat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3728e047-81a1-4285-94da-bb8c916a0195","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Bálint Istvánné a közösségi médiában kéri a lakosságot, ne önbíráskodjanak, bízzanak a hivatalos szervekben.","shortLead":"Bálint Istvánné a közösségi médiában kéri a lakosságot, ne önbíráskodjanak, bízzanak a hivatalos szervekben.","id":"20250218_Bicske-kozbiztonsag-onbiraskodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3728e047-81a1-4285-94da-bb8c916a0195.jpg","index":0,"item":"54e2cc25-dc03-43d3-aad8-e455c941e9ce","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Bicske-kozbiztonsag-onbiraskodas","timestamp":"2025. február. 18. 07:58","title":"Aggódik Bicske közbiztonságáért a polgármester, de nem mondja el, mi jelenti a veszélyt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Új Jalta helyett új Helsinkit vár a finn elnök, Trump sokkterápiájának hatásait elemzi a Bard College professzora, Robert Fico jövőjéről ír a Süddeutsche Zeitung. Válogatásunk a világlapokból. ","shortLead":"Új Jalta helyett új Helsinkit vár a finn elnök, Trump sokkterápiájának hatásait elemzi a Bard College professzora...","id":"20250218_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"6b4a9cf9-983a-43e3-98f9-852bd61c22c3","keywords":null,"link":"/360/20250218_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. február. 18. 10:52","title":"Nemzetközi lapszemle: Minél előbb elhúz Fico, annál jobb","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46c53e79-02b7-4a64-aa34-8cac89515de0","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"A mentesítés meghosszabbításának indoka továbbra is a háború.","shortLead":"A mentesítés meghosszabbításának indoka továbbra is a háború.","id":"20250218_Tovabbi-fel-evig-nem-kell-musorszolgaltatasi-dijat-fizetniuk-a-radioknak-es-televizioknak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46c53e79-02b7-4a64-aa34-8cac89515de0.jpg","index":0,"item":"c3de56be-53ab-4eb9-adbb-e0c298afcc5d","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Tovabbi-fel-evig-nem-kell-musorszolgaltatasi-dijat-fizetniuk-a-radioknak-es-televizioknak","timestamp":"2025. február. 18. 21:14","title":"További fél évig nem kell műsorszolgáltatási díjat fizetniük a rádióknak és televízióknak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e4f77b9-7050-40c8-a092-2339066a890b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Okosabbá válhat a Google mesterséges intelligencia alkalmazása. A keresőóriás ugyanis bejelentette, hogy a Gemini mostantól kezdve emlékezni fog a korábbi csevegésekre, és ezeknek megfelelően alakíthatja majd ki aktuális válaszait.","shortLead":"Okosabbá válhat a Google mesterséges intelligencia alkalmazása. A keresőóriás ugyanis bejelentette, hogy a Gemini...","id":"20250218_google-gemini-mesterseges-intelligencia-chatbot-memoria-emlekezo-funkcio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2e4f77b9-7050-40c8-a092-2339066a890b.jpg","index":0,"item":"52835c97-ce8c-461b-a3f1-5c5f4bbfb639","keywords":null,"link":"/tudomany/20250218_google-gemini-mesterseges-intelligencia-chatbot-memoria-emlekezo-funkcio","timestamp":"2025. február. 18. 14:03","title":"Emlékezni fog a Google Geminije","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"268ed04f-468d-4860-bec6-418b4fc99328","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nagy fájdalmakkal küzdött, le kellett mondania a limai koncertjét.","shortLead":"Nagy fájdalmakkal küzdött, le kellett mondania a limai koncertjét.","id":"20250217_Korhazba-kerult-Shakira","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/268ed04f-468d-4860-bec6-418b4fc99328.jpg","index":0,"item":"0e012305-0643-4bc2-99a5-d03c9a739317","keywords":null,"link":"/elet/20250217_Korhazba-kerult-Shakira","timestamp":"2025. február. 17. 08:16","title":"Kórházba került Shakira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Gondolnánk- e, hogy több mint 300 ezer internetes oldalt szentel a világ annak, hogyan panírozzuk, bundázzuk, rántsuk-süssük a halat? Úgy tűnik, ez külön tudománynak számít.
Egy kicsit mi is tallóztunk ezeken az oldalakon, s rájöttünk, hogy amit tökéletes halpanírnak hívnak kis-nagy gasztronómusok, az inkább bunda. De kétségtelen, egyúttal a tökéletes rántott hal titka is a csatornán és az Óperencián túl. Miért ne próbálkozhatnánk mi is?
A kizárólag halas témának szentelt Fish Batter weboldal szerint a tökéletes panír könnyű, ropogós és aranybarna. Na, fel van találva a spanyol viasz, mondhatnák, hiszen ezt idáig is tudtuk. Csakhogy ezt az eredményt nem olyan könnyű elérni, mint ahogyan gondolnánk. Nem mindegy, mi van a panírban, milyen lisztet használunk, és még az sem mindegy, milyen zsiradékba sütjük ki a halat. A Fish Batter esküszik a réteslisztre és a szódavízre! Ezt persze csak akkor akceptálhatjuk, ha hagyományos panír helyett sörtésztába mártogatjuk a halunkat, mint ahogy az angolszász szokás diktálja. Az amerikaiaknál az is gyakori, hogy kukoricapelyhet és készen kapható palacsintatészta keveréket tesznek a panírhoz. Az angolok, akik a legnagyobbnak tartják magukat halsütésben - tekintve nemzeti eledelüket a Fish and Chips-t - esküsznek rá, hogy a sütéshez marha zsiradékot kell használni. Szerintük ez a titka a jó ízű rántott halnak.
Rántott hal sörtésztában (Fish Batter)
1.bp.blogspot.com
Hozzávalók: 250 g jó minőségű rétes liszt kb. 3 dl szóda víz (vagy világos sör) só ízlés szerint egy csipet nátrium-glutamát (ez állítólag teljesen elvarázsolja a panírunkat) személyenként 1-1 bármilyen fehér halfilészelet liszt (a hozzávalókat négy főre számolták, de tetszés szerint arányosíthatunk a hal mennyisége szerint)
Keverjük el a szódát a liszttel, de kis adagokban adjuk hozzá a vizet, hogy nehogy túl hígítsuk. A jó panír zabkása állagú, és nem baj ha egy kicsit csomós, nem kell túl sokáig keverni, mert akkor nagyon összeáll. Adjuk hozzá, a sót meg a nátrium-glutamátot, és hagyjuk állni a panírt egy-két órán át a hűtőben. Melegítsük fel az olajsütőt 170 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, és hempergessük őket a lisztbe. A lisztet tetszés szerint ízesíthetjük fűszerekkel is. Miután beliszteztük a halat, mártsuk a darabokat a panírba és gyengéden engedjük bele a forró olajba, ne pottyantsuk, mert akkor a hal odaragadhat a fritőzkosár aljára még mielőtt megpirulna a panír. Ha serpenyőbe sütünk, akkor pár perc után (ez a halfilé vastagságától függ) fordítsuk meg a darabokat az olajban, de csak akkor emeljük ki őket, amikor a panír már aranybarna. Tegyük a nedvszívó konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Ha több adagot sütünk, a halakat úgy tarthatjuk frissen, hogy előmelegítjük a sütőt 100 fokra és alufóliával kibélelt grillrácsra fektetjük a kisütött darabokat. Ha netán mégis összeesne az első adag halunk panírja, a tálalás előtt dobjuk vissza a forró olajba, az felfrissíti azt (ezt a technika, az úgynevezett kétszer sütés a sült krumplival is eljátszható).
Tipp! Ha véletlenül „kilyukad ” a panírunk, akkor fordítsuk a halat a sérült oldallal felfele az olajban, majd csöpögtessünk rá néhány kiskanál friss panírt, ezután fordítsuk lefele és süssük még egy kicsit.
Most pedig nézzük a különleges panír variációkat.
[[ Oldaltörés (Különleges panírok) ]]
Jamie Oliver sörtésztája
130 g liszt 1 pohár világos sör 2 tojás fehérje só
Jamie sima lisztet és sört használ, de hogy a panír könnyű legyen két enyhén habbá vert tojásfehérjét forgat a panírba. Az angol sztárszakács szerint az olaj 180 fokosan jó, és legyen mindig annyi, hogy a hal elmerüljön benne.
Kefires halbunda
3 dl kefír vagy író 3 tojás felverve Tabasco szósz ízlés szerint Worcestershire szósz ízlés szerint egy csipet fokhagymás só bors rétesliszt
Keverjük simára az összes hozzávalót (kivéve a lisztet), majd előbb forgassuk bele a tojásos masszába a halat, aztán a lisztbe, és süssük arany barnára. Az olaj ne legyen túl forró, mert ez a panír könnyen megég.
Kukoricapelyhes halpanír
260 g liszt 2 evőkanál citrom lé 1 közepes hagyma lereszelve 1 evőkanál petrezselyem 1 teáskanál hagymás só 2 marék kukorica pehely összetörve 1-2 doboz sör
Keverjük össze a hozzávalókat, amíg sűrű palacsinta tésztához hasonló masszát kapunk, forgassuk bele a halat, és már süthetjük is.
Heston Blumenthal hala vodkás pongyolában
200g liszt 200g rizs liszt 1 teáskanál sütőpor 1 evőkanál méz 300ml vodka 300ml világos sör 2-3 liter olaj 4 nagyobb, 2–3cm vastag halfilé (Blumenthal szerint a legjobb a rombusz hal) só és frissen őrölt bors
Keverjük össze a lisztet a sütőport, a vodkát és a mézet. Majd adjuk hozzá a sört is. Az nem baj, ha a keverék egy kicsit csomós lesz, de fontos, hogy a sört csak akkor bontsuk ki, mielőtt a panírhoz keverjük, hogy minél több levegőbuborék maradjon a panírba. A keveréket ezután öntsük egy habszifonba, és engedjünk bele három patront. Tegyük a szifont a hűtőbe legalább fél órára.
Hevítsük fel az olajat 220 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, majd forgassuk rizslisztbe őket. Fújjunk ki egy kis panírt a habszifonból (de csak annyit, amennyi az egyes haldarabokhoz elég), és mártsuk bele a szeletet, majd a vékonyabbik felénél fogva tegyük az olajba. Ahogy a hal sül, locsoljunk mind a két oldalára még a panírból, mert ettől még ropogósabb lesz. Süssük a szeleteket mindaddig, amíg a panír aranybarna színt nem kap. Amint látjuk ötletekben nincs hiány, ha arról van szó, kinek, mi a tökéletes…
A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házasságot, hüvelyeseket gazdagságot és jó termést jelentett. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a mézzel elkészített fokhagyma pedig a jövő évi egészséget szolgálta. De mit eszünk ma, és mi a szokás a nagyvilágban?
Ki merjük jelenteni egy ennyire fontos kérdésben, hogy zsebünkben a bölcsek köve, ismerjük a tökéletes halászlé elkészítésének titkát? Hiszen csak a hagyományosnak tekinthető halászlé is eleve kétféle módon készülhet, s mindkettő végeredménye összetéveszthetetlenül jellemző a magyar konyhára.