Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A soros elnökséget Magyarországtól átvevő Lengyelország előtt álló kihívások, Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos mesterstratégiája, Ukrajna jövője Trump hivatalba lépése után, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és az olasz posztfasiszta Giorgia Meloni mint „Európa-csapat”, az osztrák kormányválság kilátásai – egyebek közt ezekkel a témákkal foglalkoznak a világlapok. Nemzetközi lapszemle.","shortLead":"A soros elnökséget Magyarországtól átvevő Lengyelország előtt álló kihívások, Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos...","id":"20250105_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"b02eb772-a9c5-4140-b681-8deea382b368","keywords":null,"link":"/360/20250105_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. január. 05. 10:00","title":"Frankfurter Allgemeine-vélemény: Németország most igazán fontos, amikor Trump és Musk a nyugati demokráciák aláaknázására készül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bae2cc2c-01cc-4ccb-8b17-bc21b9977a9e","c_author":"Feledi Márton","category":"360","description":"A Revolut, a Wise vagy a Taxify mindegyike a balti országokhoz köthető startupként indult és vált milliárdokat termelő nagyvállalkozássá. Mitől ilyen jók ebben a baltiak?","shortLead":"A Revolut, a Wise vagy a Taxify mindegyike a balti országokhoz köthető startupként indult és vált milliárdokat termelő...","id":"20250104_hvg-baltikum-sikeres-startupok-technologia-okosan-unikorniskeltetok-unikornis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bae2cc2c-01cc-4ccb-8b17-bc21b9977a9e.jpg","index":0,"item":"7d1c8962-93c3-4cbe-8d85-60f9f7824228","keywords":null,"link":"/360/20250104_hvg-baltikum-sikeres-startupok-technologia-okosan-unikorniskeltetok-unikornis","timestamp":"2025. január. 04. 13:30","title":"Ha a baltiaknak sikerül, nekünk miért nem? Sikeres startupok nyomában Magyarországon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8bd37b1-a20b-4d68-af24-75b79d4b9fd4","c_author":"HVG","category":"360","description":"","shortLead":"","id":"20250105_hvg-han-kang-gorog-leckek-regeny-konyv-irodalom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8bd37b1-a20b-4d68-af24-75b79d4b9fd4.jpg","index":0,"item":"c2bb46f5-522d-45ec-a235-5ee9ad3040c3","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-han-kang-gorog-leckek-regeny-konyv-irodalom","timestamp":"2025. január. 05. 16:00","title":"„Kevésen múlt, hogy meg se szülessél” – különös alaphelyzetből rugaszkodik el a Nobel-díjas Han Kang új regénye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"773edea8-0ac9-4339-87ff-ce428900a9d7","c_author":"Pavló Péter","category":"360","description":"1859-ben olyan erős napkitörés történt, hogy a Napból kiáramló részecskék miatt kigyulladtak az akkor elterjedőben lévő távíróberendezések. Emiatt sokan úgy vélik, egy hasonló esemény ma, amikor a technológia jóval nagyobb mértékben átszőtte a mindennapokat, valóságos összeomlást váltana ki a társadalom mindennapi működésében. A kockázat nem nulla, de azért van mivel hűteni a kedélyeket.","shortLead":"1859-ben olyan erős napkitörés történt, hogy a Napból kiáramló részecskék miatt kigyulladtak az akkor elterjedőben lévő...","id":"20250104_napkitores-napciklus-nap-fold-koronakidobodas-technologiai-osszeomlas-carrington-esemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/773edea8-0ac9-4339-87ff-ce428900a9d7.jpg","index":0,"item":"13be9c8e-67c4-4416-9b64-d8d5759d6c07","keywords":null,"link":"/360/20250104_napkitores-napciklus-nap-fold-koronakidobodas-technologiai-osszeomlas-carrington-esemeny","timestamp":"2025. január. 04. 15:30","title":"Tényleg apokalipszist okozhat egy erős napkitörés? Valójában mekkora veszélyben van a Föld?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d330518-e751-4ae2-adc3-099567d577ba","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"19-en pedig megsérütek, közülük 11 embert kellett kórházba szállítani.","shortLead":"19-en pedig megsérütek, közülük 11 embert kellett kórházba szállítani.","id":"20250104_kalifornia-lezuhant-repulogep-butorgyar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d330518-e751-4ae2-adc3-099567d577ba.jpg","index":0,"item":"47e1b88d-c3a1-4265-a47b-caa94f5edbc0","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_kalifornia-lezuhant-repulogep-butorgyar","timestamp":"2025. január. 04. 10:34","title":"Bútorgyárra zuhant egy kisrepülőgép Kaliforniában, ketten meghaltak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0794c66b-38ec-4172-8e1b-81d612103dcd","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Miután Nagy Márton és minisztériuma helyretette a sajtót, hogyan kell, úgymond, “megfelelő és körültekintő” módon értelmezni a KSH adatait, a Duma Aktuál sem akart lemaradni. Litkai Gergely helyre kis sorvezetőt rittyentett, hogy mindenki világosan lássa, mik a helyesen értelmezendő új mutatók és új szándékok. Azt is megláthatjuk, mi jut eszébe a ChatGPT-nek a magyar gazdaságról, ami – ez is kiderül – egy dologban nagyon hasonlít Kovács András Péterre.","shortLead":"Miután Nagy Márton és minisztériuma helyretette a sajtót, hogyan kell, úgymond, “megfelelő és körültekintő”...","id":"20250104_duma-aktual-gazdasagi-adatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0794c66b-38ec-4172-8e1b-81d612103dcd.jpg","index":0,"item":"d905c816-5454-4a6e-b960-395dfc8ca26b","keywords":null,"link":"/360/20250104_duma-aktual-gazdasagi-adatok","timestamp":"2025. január. 04. 19:30","title":"Nagy Márton nyomában – a Duma Aktuál útmutatója a sajtó számára, hogyan kell értelmezni a gazdasági adatokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc061018-ef25-4c49-a409-289fb824c78a","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Tavaly a középhőmérséklet országosan 2,1 fokkal haladta meg az 1991-2020-as években mért átlagot.","shortLead":"Tavaly a középhőmérséklet országosan 2,1 fokkal haladta meg az 1991-2020-as években mért átlagot.","id":"20250105_2024-a-legmelegebb-ev-volt-1901-ota","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc061018-ef25-4c49-a409-289fb824c78a.jpg","index":0,"item":"65e3bc9a-7a47-4284-9291-133492e02f91","keywords":null,"link":"/tudomany/20250105_2024-a-legmelegebb-ev-volt-1901-ota","timestamp":"2025. január. 05. 11:33","title":"2024 a legmelegebb év volt 1901 óta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19207401-5923-4705-b08d-e156403b898d","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A versenyhivatal állítja, hogy magánéleti szempontokat nem vesznek figyelembe.","shortLead":"A versenyhivatal állítja, hogy magánéleti szempontokat nem vesznek figyelembe.","id":"20250106_gvh-fake-news-meszaros-lorinc-homlok-zsolt-kartell","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19207401-5923-4705-b08d-e156403b898d.jpg","index":0,"item":"06fca60d-3ee5-4d1f-b3d9-bb75a1620564","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_gvh-fake-news-meszaros-lorinc-homlok-zsolt-kartell","timestamp":"2025. január. 06. 08:28","title":"GVH: „Jókora fake news”, hogy ne vizsgálnák Mészáros Lőrinc cégeit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Úgy tűnik, a világ legjobb éttermei és szakácsai egy új, sokkal szerényebb attitűdöt vesznek fel. René Redzeppi, Bo Bech, Massimo Bottura és több, más Michelin-csillagos séf egyöntetűen vallja, a hangsúly azon van, amit a tányérra tesznek, és nem azon, aki azt a tányérra teszi.
Az Easy Jet Traveller magazin egyik aktuális írása szerint a sztárszakácsok kora lejárt, vagyis inkább lejáratódott. Példának egyebek mellett Gordon Ramsay-t hozza fel, aki borzalmas magatartása és a konyhai visszaélések gyanúja miatt híresből egyre inkább hírhedté válik (bár szakmailag aligha kérdőjelezhető meg, hiszen Hell’s Kitchen étterme továbbra is három Michelin csillaggal működik a berkshire-i Bray-ben – a szerk. megjegyzése). A lap szerint Ferran Adriá-nak pedig annyira elege van a körülötte lévő média hűhóból, hogy állítólag ez is hozzájárult ahhoz, amiért egy időre bezárja az El Bullit, és inkább az oktatásra összpontosít.
Ferran Adriá. Elege lett a sztárságból
null
Raymond Blanc – a BBC ünnepelt szakácsa – is azon a véleményen van, hogy ez az egész sztárszakácsosdi messze túl lett dimenzionálva, mert néhány celeb-séf a hisztérikus attitűdjével leginkább „belerondít a többiek tányérjába”. Márpedig ha valakinek, akkor Blanc-nak van rálátása a jelenségre, hiszen több éve a BBC gasztro stábjának a tagja, és híres étterme, a Le Manoir Aux Quat'Saisons konyhájában nap mint nap bizonyítja, hogy a népszerűség nem kezelhetetlen dolog, ha az ember hű marad önmagához, és ahhoz a minőséghez, amellyel az eredményeit elérte. „Manapság nagy divattá vált az ego ünneplése, pedig inkább arra a tehetségre kellene összpontosítanunk, amitől egy séf híres lett – magyarázza Blanc az Easy Jet Travell-nak –, hiszen a celeb státusz folyamatosan devalválódik, totálisan semmibe veszi a teljesítmény fontosságát, és az egyénre koncentrál, aki pedig nem mindig ünneplésre méltó.”
René Redzepi osztja Blanc véleményét, szerinte is az attitűd az egyik legnagyobb probléma. A szakács nem tagadja a tényt, hogy jól jött az üzletmenetnek, amikor Noma nevű étterme (Koppenhágában) elcsente a Világ Legjobb Étterme titulust az El Bullitól, és a világsajtó felkapta a helyet (ma már csak két hónapra előre lehet asztalt foglalni). Ám azt hangsúlyozza, hogy az érdem nem az övé, hanem a fantasztikus északi alapanyagoké, élelmiszereké, no meg teljesítményorientált csapaté. „Ezért is van, hogy arra bátorítom a szakácsaimat,hogy személyesen szolgálják fel az általuk készített ételt a vendégeknek.” Ez a gesztus egyébként nem csak a Noma fílingre jellemző, de már több más étteremben is így próbálják visszahozni az „ember arcú" konyhát. A szakma egyébként egyre inkább északra tekinget, pártolva a szerényebb attitűdöt, egyúttal új és izgalmas arcokat keresve.
Bo Bech az egyik ilyen új arc, aki a népszerű dán műsor, a Med Kniven For Struben (A késem a torkodon) szakácsa a koppenhágai Paustián étteremből. A program Gordon Ramsay nálunk is futó sorozatának, A konyha ördögének az északi változata, de Bech visszautasít minden hasonlóságot Ramsay-val. Szerinte az ő változata nem brutális show-biznisz, ő inkább egy intellektuálisabb és humánusabb vonalon próbálja meg a sorozatban szereplő étterem-tulajdonosokat rávezetni a hibáikra. „A tévé és a figyelem persze az én karrieremre is hatással volt, átértékeltem a munkámat és az új éttermemet egy új irányban nyitottam: maradok a kreatív, ínyenc ételek elkészítésénél, de mindezt bisztró-stílusú környezetben szeretném megvalósítani. A hely így nem csak a gazdagok privilégiuma lesz, és nem kell megfelelni a felsőbb szintű éttermek működési kívánalmainak sem” - vallja.
Hát, nagyon úgy néz ki, 2011-től ez a nyerő attitűd, amire nem csak az amerikai, nyugat-és észak-európai sztárszakácsok figyelnek fel (remélhetőleg, a magyarok is), de délre is találunk példát a visszafogottságra. A magyarok által egyik legkedveltebb, közeli turistacélpontja, Velence is tartogathat például ez ügyben kellemes meglepetést. A patinás Metropol hotelMichelin csillagos konyháját jegyző Corrado Fassolato nem szégyell egyszerű, de persze remek tésztákat és leveseket az asztalra tenni ebédidőben, miközben este fantasztikus, rafinált menüsorokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. Délben előzetes foglalás nélkül, bárki élvezheti 12-20 euróért tudományát, a vacsora vendégeknek pedig, az asztalokat körbejárva, személyesen köszöni meg, hogy megtisztelték figyelmükkel.
Massimo Bottura. Nem akar ünnepelt séf lenni
gourmettraveller.com.au
Massimo Bottura, a két Michelin-csillagos étterem, az Osteria Francescana tulajdonosa. A hely a 6. legjobb étterem a világranglistán, mégis amikor Bottura konferenciára, bemutatóra indul kényelmetlenül érzi magát, ha úgy kezelik, mintha valamiféle ünnepelt filmsztár lenne. „Tagja vagyok egy innovatív, nemzetközi séf csapatnak, de nem szeretném, ha az olaszok kétségekkel teli néznének rám, legalább úgy, mintha veszélyeztetném a híres és tradicionális konyhát. Mást sem csinálok, mint hogy friss szemlélettel újra gondolom az olasz konyhát, és az olyan hozzávalókat, mint például a parmezán sajt. Pontosan ezért, amikor külföldön vagyok , akkor nem magamat reklámozom, hanem ezt az új s modern olasz konyhát, és az olasz termékeket ” – mondja Bottura, akinek határozott elképzelései vannak a folytatásról. „Azt szeretném, ha mi szakácsok a vendégeket arra bátorítanánk, hogy szakadjanak el a haute cuisine személettől, és forduljanak egy bátrabb, etikusabb és fenntarthatóbb ízlésvilág felé, amely mesél a helyi lehetőségekről és magában hordozza a tradíciókat, de a jövő felé mutat.”
A Michelin-csillag és a hírnév üldözése közben sok szakács – és tulajdonos – megfeledkezik arról,hogy a vendéglátás elsősorban azokról és azoknak szól akiket kiszolgálnak. Ezek a vallomások nyugtassanak meg minket afelől, hogy alakul a nemzetközi sztárszakácsok egy olyan csapata, amely nem uralkodni akar, és nagyon is észben tartja, hogy a vendégek elismerésének köszönheti a legitimitását. A jövő pedig az övéké.