A hét receptje: csokis golyó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Ajándékba, összejövetelre, gyerekzsúrra, vagy csak úgy nassolni valónak tökéletes a házi készítésű csokis golyó. Előkelőbb nevén, a trüffel.

A trüffel név a német szarvasgombáról öröklődött a kis csokis golyókra. Ennek oka, hogy anno kevesebb időt s gondosságot fordítottak a formázására, és az apró édesség az értékes gombához hasonló kis borzas kupacokként kezdte pályafutását a desszertek között. Egy másik történet szerint, az elöbbinél szorosabb szálak fűzik össze a két finomságot, mivel eredetileg a szarvasgomba tartósítására használt aromás alkohol is a csoki hozzávalói közé került.

Mi most egy pikáns változatot próbáltunk ki. Nem is gondolnák, hogy a csokoládé és a citrusos aroma milyen jól harmonizál egymással. A kesernyés kakaós desszertet kifejezetten feldobja a lime/zöld citrom üdítő frissessége. A dupla csavar pedig a golyócskában a citrushoz társuló édes méz. Tényleg pompás végeredményre jutunk, ráadásul gyorsan. Nem sok időbe telik az elkészítése, meglehet, esetében az ellenkezőjét sem bánnánk, hiszen trüffelt gyártani kifejezetten jó móka, és akár a gyerekeket is bevonhatjuk a formázásba.

Hozzávalók:

©

250 g jó minőségű étcsokoládé
50 g tejföl
50 g tejszín
1 lime lereszelt héja
1 lime kifacsart leve
5 evőkanál méz
50 g szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 lime lereszelt héja

A tejfölt és a tejszínt keverjük el és forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről, reszeljük bele a lime héját, fedjük le és hagyjuk állni kb. 10 percig. Ez alatt a keverék teljesen átveszi a lime aromáját. A csokit olvasszuk fel vízgőz felett. A pihentetett tejfölös tejszínt forraljuk fel újra, majd keverjük el az olvasztott csokival. A mézet és a lime levét melegítsük fel, forralni nem kell, majd mehet ez is a csokihoz. Ha simára kevertük, jöhet bele a vaj is. A masszát tegyük hűtőbe, minimum 1 órára, hogy megdermedjen.

A megdermedt csokit adagoljuk bonbon méretű kupacokká, és sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára. A legkönnyebb, ha nagy lyukú habzsákot használunk. Tegyük a kupacokat hűtőbe, hogy újra megdermedjenek és könnyebb legyen velük dolgozni. A kupacokból formázzunk golyókat, amelyeket végezetül forgassuk bele a kakaó és a reszelt lime héj keverékébe.

Ha meg tudjuk állni,hogy ne kezdjük el bekapkodni őket, akkor még apró, színes mignonkosárkákba is beleültetgethetjük a trüffeleket, de az is elég, ha csak egy tálon szépen elrendezzük. Sokáig úgy sem maradnak rajta.