szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Erre a hét végére egy igazán különleges desszertet választottunk. Ha idáig nem sikerült volna, ezzel biztosan elkápráztatjuk szeretteinket.

Egyszerűen elkészíthető, de nagyon látványos édesség. Azoknak is szívből ajánljuk, akik nem rajonganak az aktuális Bálint napi hercehurcáért. Egy falat málnazselé könnyű krémes túróhabbal mindenkit biztosan jobb kedvre derít.

Hozzávalók

300g fagyasztott málna (használhatunk más gyümölcsöt is, például szedret, meggyet)
3 lap zselatin
2 evőkanál cukor
½ citrom lereszelt héja
kevés citromlé
250 g túró
50 g olvasztott fehércsokoládé (elhagyható)
1 evőkanál cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
2 dl habtejszín
½ citrom lereszelt héja

A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe 20 percre. A fagyasztott gyümölcsöt olvasszuk fel és, ha meg szeretnénk szabadulni a magoktól szűrőn passzírozzuk át, amennyire csak lehet, hogy a végén tényleg csak a magok maradjanak a szűrőben. Ízlés szerint benne is hagyhatjuk a ropogós kis magvakat, ebben az esetben elég csak turmixgépben vagy botmixerrel pürésíteni a gyümölcsöt. A gyümölcsöt keverjük el a cukorral és a citromhéjjal majd ízesítsük kevés citromlével.

A zselatin lapokat csöpögtessük le, majd mikróban olvasszuk fel, és keverjük el a gyümölccsel. A kész zselét még folyékony állapotában öntsük muffin formába és tegyük hűtőbe pár órára megdermedni. Ha megdermedtek késsel vagy hústűvel vágjuk körbe őket, a formát megfordítva, kis ütögetésre ki is csúsznak a lapok. A túrót krémesítsük turmixgépben vagy szűrőn áttörve. Dolgozzuk össze a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával és az olvasztott csokoládéval. A tejszínből verjünk kemény habot, majd a harmadát dolgozzuk bele a túróba, hogy ezzel is kicsit fellazítsuk. A maradék tejszínhabot minél kevésbé összetörve, falapáttal forgassuk a túrókrémhez. Tálalásig tegyük a krémet hűtőbe.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gy. Zs. Gasztro

A hét receptje: banános pite

Unjuk a banánt? Ez könnyen előfordulhat manapság, amikor a sarki közértesre is rárohad a naponta ömlesztett déligyümölcs-szállítmány. De mit is kezdjünk otthon a saját rakományunkkal? Süssük meg!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

A hét receptje: Ütős tiramisu

A részeges receptek arról ismerszenek meg, hogy egyszerre etetnek és itatnak. Persze nem a sörtésztába löttyintett fél deci sörről beszélünk vagy a kacsamájpástétomba kevert kupica konyakról, mert ezekben elhanyagolható az alkohol szerepe.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Flódni

Mostani receptünk bizony nem a bögrés sütemény kategóriájába tartozik. Viszonylag időigényes édesség, de, ha valaki kóstolt már házilag készült flódnit, tudja, hogy minden morzsája megéri. Ha pedig még nem kóstolták, akkor éppen itt az ideje!