szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

A brit trón várományosának sonka került az útipoggyászába. A Spanyolországban nemrég hivatalos látogatáson tartózkodó Károly herceget a legnevesebb andalúziai sonkakészítő lepte meg márkatermékével.

A trónörökösnek elegáns díszcsomagolásban adták át a huelvai Summum minősítésű különlegességet. Ezzel akarták kifejezésre juttatni elismerésüket az ökotermékek iránt elkötelezett walesi hercegnek. Közismert, hogy Károly élen jár az ökogazdálkodás elterjesztésében az Egyesült Királyságban. A Highgrove-i birtokán az organikus állattenyésztést és növénytermesztést meghonosító herceg cége, a Duchy Originals közel 200 bioterméket forgalmaz.

jamondehuelva.com

Nyilván a kiváló andalúz sonkának, amely teljesen természetes körülmények között készül, lesz keletje a trónörökös konyháján. Igaz, nem tudni, az angolok  közkedvelt ham and eggse  készül-e majd belőle, vagy Vilmos közeli esküvőjén kerül az ünnepi asztalra. Mindenesetre az ajándékozók reménykednek abban, hogy az ínyencség felkelti az ifjú Vilmos herceg és leendő arája, Kate Middleton érdeklődését, s akár a mézes heteik idején felkeresik a Sierra de Aracena és a Picos de Aroche vidékét, ahonnan a sonka származik.

A figyelemfelkeltő hercegi ajándék a Jamón de Huelva Summum prémiumminőséget jelöl, az őshonos ibériai sertésfajta, a fekete körmű Pata negra húsából, pontosabban hosszúkásra kivágott hátsó combjából készítik. Az andalúziai Huelva tartományban félvad körülmények között tartott haszonállatokat magyal- és paratölgyes erdőkben makkoltatják. Ez természetesen meghatározza a hús minőségét, amelynek későbbi zamatához a 8-36 hónapos érlelési idő járul hozzá. A minőségi védjeggyel és sorszámmal ellátott 2008-as „évjáratú” ajándéksonkán a J041955-ös szám függött. A vágás után hagyományosan érlelték és folyamatosan ellenőrizték a többgenerációs szakismerettel bíró sonkamesterek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!