szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zamatos, telt ízek, friss fűszerek, egészséges hozzávalók – az igazi mediterrán menü jellemzői. De hogy ehhez nem kell délebbre költöznünk, hanem megvalósíthatjuk a magyar konyhákban is, most bebizonyíthatjuk.

Azok sem késtek le még semmiről, akik a húsvét előtti napokban leginkább a sonkára koncentráltak. Az Extenda által április 18-án meghirdetett andalúz receptverseny még javában tart, sőt úgy tűnik, most az ünnepek után fog csak igazán beindulni. 

A mediterrán konyhát népszerűsítő versenyre bármilyen recepttel lehet nevezni, legyen az magyar, spanyol, olasz  vagy más nemzet ihlette fogás. Az egyetlen megkötés, hogy szerepeljen legalább egy, tipikusan andalúz alapanyag a hozzávalók között  A dél-spanyol termékek könnyen beazonosíthatók az Extenda (Andalúz Kereskedelmi Iroda) honlapjára feltöltött terméklista alapján, ahol – a bevásárlást megkönnyítendő – kép is szerepel róluk, és az is kiderül, hogy hol kaphatók az egyes hozzávalók. Miután a recept megszületett, nincs is más hátra, mint május 8-ig feltölteni az Egy csipetnyi Andalúzia elnevezésű Facebook oldalra.

Hogy ki lesz a nyertes, pontosabban a nyertesek, azt részben közönség szavazás, részben szakmai zsűri dönti el. Az előbbi kategóriában a szavazók között is kisorsolnak majd egy értékes andalúz ajándékcsomagot. A közönségdíjason kívül még 13 nyertes ünnepelhet,akiket a  szakmai zsűri választ ki: Bíró Lajos séf(Bock bisztró), Vajda Péter szerkesztő (Dining Guide) és Martin Goldman (andalúz mesterszakács). S bár a 14 legjobb nyilvánvalóan egyenlő, mégis lesz köztük egy egyenlőbb. A fődíjat a legjobb három receptet beküldő nyerheti el, aki részt vehet majd egy andalúz mesterkurzuson.

A legjobb recepteket a Miele főzőiskolában a május 27-i hivatalos eredményhirdetésen mesterszakács prezentálásában mutatják be a szervezők. A versenyhez kapcsolódó kiemelt programra, az andalúz főzőkurzusra pedig másnap, május 28-án a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában kerül sor.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!