szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem is olyan régen, ha opálos sör került a poharunkba, gyanakodtunk, átvágott a csapos, döglött a hörpölnivaló. Mára megtanultuk, lehet, hogy egy jóféle szűretlennel kínálnak.

Lassan átrajzolódik a magyar sörfőzés térképe. Egyre több hazai kézműves sörfőzde ismeri fel, hogy nem a nagy sörgyárak kínálatával kell versenyeznie, hanem egyedi, különleges sört kell készítenie, ha életben akar maradni. A fóti sörfőzők egy egészen egyedi ízvilágú sört fejlesztettek ki. Tulajdonképpen nem más, mint egy erős, édes lágersör (62 százalék), melynek ízét mindenekelőtt a keserűkomló adja. A bőségesen adagolt világos maláta magas Balling fokot (14,6) és erős édességet ad, ami magabiztosan hordja a hátán a tekintélyes mennyiségű Magnum keserűkomlót és a finoman adagolt Spalt Select aromakomlót. 2000 liter sörbe több mint 10 kg komlópellet került. Ami azt jelenti, hogy egy korsó sörben 2,5 g komló lakik. 

©

Az újhullámos sörfőzést az ízek harmóniáján túl az identitás, a kifejezőerő és az egyediség foglalkoztatja. A Keserű Méz – igen, most már nagybetűvel – valódi „feszültséget” hordoz magában: vibráló és energikus. A maláta édessége kekszes, virágmézes; gyümölcsös aromái sárgadinnyét, mangót idéznek; komlókaraktere pedig virágos, gyógyfüves, herbális. Opálosan áttetsző folyadék erős, hófehér habbal. 

A szűretlen sör élő anyag: mind látványra, mind ízre folyton változik, fejlődik. A friss szűretlen sörben sok élesztő lebeg, teste szinte harapható, keserűsége vibráló.  Az élesztő idővel leül a hordó aljára, és ennek a folyamatnak a végére a szűretlen sör szinte tükrös tisztaságúvá válik – ezzel együtt az íze is simogatóbb, letisztultabb lesz. A fótiak terméke pasztörizálatlan sör, szavatosságát tartósítószerek helyett a magas alkoholfok és a fertőtlenítő hatású komló adja. Szűretlensége és pasztörizálatlansága nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Ebben a sörben minden benne van, ami a sört a világ legnépszerűbb italává tette.

A Keserű Méz az új magyar sörfőzés első nagy meglepetése. Kísérleti sör, mely új műfajt teremtett. A „hopláger” – ez a triplán komlózott, erős lágersör – Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére, az India Pale Ale-re.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban