szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Már nagyon ígérgetik az időjárás tudorok, hogy igenis beköszönt az ősz. Akkor a mindenféle friss gyümölcsös édes nyalat helyett ránk fér egy rendes desszert is. Lehetőleg, ami csokoládés. Nagyon.

Nemcsak a nyár elmúlása miatti vigaszként, de hedonizmusunkból fakadóan is legalább 60 százalékos – de ha több, annál jobb – kakaótartalmú alapra van szükségünk. Hogy mégis ellensúlyozni kellene valamivel a csokoládé töménységét? S mivel? Ezt most tanuljuk el a franciáktól, akik igazán értik a csíziót. A narancsos csokoládéhab egy olyan szuper francia desszert, amelyben a magas kakaótartalmú étcsokoládé jellegzetes, kicsit fanyar ízét a narancslikőr édes zamata lágyítja, és dupla csavarként ott van mellette a kandírozott narancs. Lássunk hozzá, hogy mihamarabb elnyerjük méltó jutalmunkat, és bekanalazhassuk.

Hozzávalók (4 személyre)

2 narancs,1/2 liter habtejszín, 40 dkg étcsokoládé, 5 dkg étcsokoládés tortabevonó (a díszítéshez), 5dkg cukor + 5 dkg cukor a kandírozáshoz,1 kupica narancslikőr (Cointreau, Grand Marnier), 3-4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

Vékonyan meghámozzuk az egyik narancsot (vigyázzunk, hogy a keserű fehér rész ne maradjon rajta). A narancshéjat 4 deci tejszínnel felforraljuk (a maradék tejszín a csoki olvasztásához kell majd). Amikor felforrt, levesszük a tűzről és alufóliával letakarjuk a lábost. Magára hagyjuk legalább fél órára, hogy a narancshéj aromája jól átjárja a tejszínt.

Addig a feldarabolt csokoládét 5 dkg cukorral és a maradék tejszínnel vízfürdőben felolvasztjuk. A tökéletes csokoládéolvasztás titka, hogy egy csepp víz sem érheti. A csokoládés tál alá egy alkalmatos méretű edény teszünk, amibe annyi vizet öntünk, hogy melegítés közben, bugyborékolva se érhesse el az előbbi peremét.

Szépen kavargatva, simogatva felolvasztjuk a csokoládénkat. Ha megvan, kibűvészkedjük a tálat az edényből, és az olvasztott csokoládéhoz keverjük a narancslikőrt. Most jöhet hozzá a narancshéjas tejszín. Persze leszűrve, mert a narancshéjak már kiszolgáltak, nincs szükségünk rájuk, de hálánk mindaddig üldözheti őket, amíg meg nem esszük a desszertet. Ha minden eddigi hozzávalóval tökéletesen krémesre kevertük a csokoládét, tegyük jó hideg helyre, mondjuk a hűtőbe. Úgy 2 óra szabadidőt ezzel nyerünk is, mert legalább ennyi időre szüksége van, hogy kiheverje a macerálást. Mi meg addig tovább képezhetjük magunkat a francia konyhából (Ízek és kultúrák: Francia konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó), és istenem, legfeljebb kortyolunk közben a Grand Marnier-ból vagy a Coiuntreau-ból.

Idő múltán a lehűlt krémet elektromos habverővel – közepes fokozaton – felhabosítjuk. A csokoládéhabot nyomózsákba töltjük és 4 lehúzható formába adagoljuk, amelyeket egy sütőpapírral kibélelt lapos tálra sorakoztattunk. Ismét hidegre tesszük kreációnkat. De mi már nem lazíthatunk, van dolgunk. Fel kell szeletelnünk a másik narancsunkat, héjastul, úgy 2 mm-es karikákra. Átrámoljuk őket egy nyeles serpenyőbe, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a karikákat. Megszórjuk cukorral, felforraljuk, aztán visszavesszük a tüzet és kis lángon,10 percig főzzük anélkül, hogy megfordítanánk a narancsokat. A karikákat lyukacsos merőlapáttal egy ugyancsak sütőpapírral vagy nedvszívó papírtörlővel bélelt tálba tesszük. A megmaradt narancsos cukorszirupra még szükségünk lesz. Most már csak az van hátra, hogy a tortabevonót is felolvasszuk vízfürdőben, majd spatulával egy deszkára egyengetve ezt is hagyjuk megdermedni (annyira, hogy kis darabokat, lapocskákat tördelhessünk belőle.)

S íme a végkifejlet: a csokoládéhabot a formákból (késsel körben meglazítva) tányérokra borítjuk, megszórjuk a kakaóporral, a tortabevonóból tördelt lapocskákkal díszítjük és melléjük teszünk egy-két kandírozott narancskarikát. Ha a végsőkig akarjuk élezni s élvezni a helyzetet, akkor a félretett narancssziruppal még körbecsepegtetjük. Az illat s a látvány olyan csábító, hogy nem érdemes várni a kóstolással.

Tipp: A csokoládét kis darabokra a tejszínbe tördelve mikróban is felolvaszthatjuk. A tortabevonó elmaradhat, ha nem akarjuk ezzel díszíteni a csokoládéhabot.

(www.izek.hvg.hu)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!