szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Egy csokor petrezselymet, valljuk be, nem sokra becsülünk. Bedobáljuk a levesekbe, körúti vendéglős módjára díszítünk vele bármit, ha vendégek jönnek, aztán kihajítjuk. A sarki zöldségesnél úgyis mindig van másik.

Pedig a szerény kis petrezselyem csodákra képes. Akár egy másik, izgalmas ízvilágba is elkalauzolhat. Például kaput nyithat  az arab térségbe, ahol a nagy kedvenc, a  tabbouleh készítésénél a legdominánsabb zöldfűszer.

De mi az a tabbouleh? A szó jelentése ízesíteni, fűszerezni. S ezzel a névvel illetik az arab konyha egyik alap fogását, a bulgurral vagy kuszkusszal készült, zöldfűszeres salátát. Már nálunk sem ismeretlen, számos orientális büfében feltűnik. Igen, ez az a közel-keleti saláta, amiben nagyon sok illatos, friss zöld levélke van, és előszeretettel szokták nekünk ajánlgatni akár a legközelebbi gíroszosnál is a hús elé vagy mellé. A tabbouleh-t elsősorban előételként vagy salátaként fogyasztják, de ebéd és vacsora közötti időszakban önálló ételként is felszolgálják. Grillezett, sovány húsok mellé pedig tényleg kiváló köret.

Aréna 2000

A frissítő saláta alapanyaga a bulgur vagy törtbúza, de egyes helyeken kuszkusszal is készítik. A bulgurt törökrizsnek is hívják. Készítése során a búzaszemeket megfőzik, szárítják és durvára törik. Nem szükséges főzni, elegendő leforrázni és állni hagyni, hogy a szemek megszívják magukat. Nagyon egészséges, rengeteg antioxidánst tartalmaz, és a rosttartalma is igen magas.

A kuszkusz búzadara és liszt összegyúrásából készül, és egészen apró szemcsékben, szárított formában kapható. Ezt sem kell főzni, elegendő másfélszeres mennyiségű forró vízzel, vagy zöldség- esetleg húsleves levével felönteni, és fedő alatt kb. 15 percet pihentetni, amíg a szemek magukba szívják a nedvességet. A tabbouleh másik elhagyhatatlan, klasszikus, hagyományos receptekben is fellelhető zöldfűszere a menta, ebből általában a petrezselyem mennyiségének a felét használják. A két említett fűszer mellett a tabbouleh előállitásánál kísérletezhetünk még koriander vagy kapor hozzáadásával is.

A zöldségek közül elmaradhatatlan az apró kockákra vágott paradicsom és a hagyma – a legfinomabb újhagymával, de csemege vagy lilahagymával is érdemes kipróbálni. Vannak országok, ahol a paradicsom mellett apróra vágott uborkát is adnak hozzá. Elmaradhatatlan egy kevés olívaolaj, és a frissítő, savanykás citromlé. Ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal hinthetjük meg a salátát.

A könnyed, egzotikus, hagyományos tabbouleh-ét gazdagíthatjuk még morzsolt feta sajttal, olívabogyóval, csicseriborsóval is. De kiválóan illenek hozzá a grillezett zöldségek is – és természetesen a változatok szinte végetlenek, csak a szakács kreativitásán múlnak. Ha belegondolunk, hogy milyen nagy területet foglalnak el az arab országok, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy a tabbouleh-nak számtalan változatával találkozhatunk. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy a libanoniak kifejezetten nemzeti ételükként tartják számon. A libanoni változat már egyenesen petrezselyemsaláta, olyan bőven szórják a tálba a szerény is zöld leveleket.

Kóstoljuk meg ezt az igazán frissítő, könnyen elkészíthető és egészséges ételt, amihez mindenekelőtt jó sok petrezselyem kell. A bulgurt tegyük egy tálba és öntsük fel fél liter forró vízzel. Fedjük le, és körülbelül 30-40 percig hagyjuk állni, hogy magába szívja a vizet. A felesleges vizet szitán keresztül jól nyomkodjuk ki belőle. Adjuk hozzá a többi apróra vágott zöldfűszert, zöldséget és ízesítőt, jól keverjük össze. Frissen is tálalhatjuk, de ha legalább 2 órát állni hagyjuk hűtőben, akkor az ízek még inkább összeérnek.

Tabbouleh

1,25 dl  bulgur
0,5 liter víz
3 csokor petrezselyem, apróra vágva
3 evőkanál apróra vágott menta
1 nagyobb paradicsom, apró kockára vágva
csokor újhagyma, vagy egy nagyobb fej csemegehagyma apró kockáéra vágva
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
1 dl szűz olívaolaj
ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!