Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6f3ded9f-8a87-44da-8902-a2c67ca5d596","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"23 olimpiai arany, gól 96 méterről, 149-0 egy focimeccsen és 231 futam dobogó nélkül az F1-ben. ","shortLead":"23 olimpiai arany, gól 96 méterről, 149-0 egy focimeccsen és 231 futam dobogó nélkül az F1-ben. ","id":"20250418_megdonthetetlen-rekordok-michael-phelps-steffi-graf-max-verstappen-nico-hulkenberg-florence-griffith-joyner-tom-king-wycombe","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f3ded9f-8a87-44da-8902-a2c67ca5d596.jpg","index":0,"item":"e479c3a5-1fac-496b-b619-785be5a8719c","keywords":null,"link":"/sport/20250418_megdonthetetlen-rekordok-michael-phelps-steffi-graf-max-verstappen-nico-hulkenberg-florence-griffith-joyner-tom-king-wycombe","timestamp":"2025. április. 18. 17:30","title":"Ezeket a rekordokat tényleg senki nem tudja megdönteni! Legalábbis most még ezt hisszük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5945301a-1ee1-4b70-8686-cedeb9bb6d5d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az animáció szerint reggelente a bringások a város belsejébe igyekeznek, délután aztán változik a helyzet.","shortLead":"Az animáció szerint reggelente a bringások a város belsejébe igyekeznek, délután aztán változik a helyzet.","id":"20250417_video-bkk-bubi-budapest-animacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5945301a-1ee1-4b70-8686-cedeb9bb6d5d.jpg","index":0,"item":"5935f3e1-e625-4cef-835f-c9b052924bc1","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_video-bkk-bubi-budapest-animacio","timestamp":"2025. április. 17. 13:53","title":"Látványos videó: így tesznek meg 30 ezer kilométert a Bubik egy nap a fővárosban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el az influenszer-tüntetésre. ","shortLead":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el...","id":"20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d.jpg","index":0,"item":"27f236b0-9aa3-49ac-9d9e-94855b146064","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","timestamp":"2025. április. 18. 09:41","title":"Tóth Gabi: „Bennem keresitek a hibákat és nem foglalkoztok a valódi bűnösökkel”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen átírhatják az étrend-kiegészítőkről alkotott elképzeléseket.","shortLead":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen...","id":"20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922.jpg","index":0,"item":"6e2d1815-34ba-4ee8-9751-82507a6df037","keywords":null,"link":"/elet/20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","timestamp":"2025. április. 19. 07:30","title":"Ikerkísérletben vizsgálták az étrend-kiegészítők hatékonyságát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0","c_author":"HVG","category":"360","description":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes ragadozóitól.","shortLead":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes...","id":"20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0.jpg","index":0,"item":"cea55469-c592-4c20-bbfd-566cc93bba3a","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","timestamp":"2025. április. 18. 16:15","title":"Kitalálták az embereket és a cápákat is védő cápariasztó módszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","shortLead":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","id":"20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1.jpg","index":0,"item":"f20f7af4-6c23-4553-b85c-9bf9ede745a8","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","timestamp":"2025. április. 18. 12:31","title":"Direktben nem mondják ki, de arra utalgat a kormánymédia, hogy a Partizán terjesztette a száj- és körömfájást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"39765771-7425-4cfb-abf1-6eee0f4880a7","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Nemcsak többet esznek, de boldogabbak is azok, akik megosztják másokkal az étkezés örömét, akár ünnepi alkalmakkor, akár egy munkaebéd során ülnek közösen asztalhoz – állítja egy friss kutatás. De miért használható az érzelmi jóllét mérőszámaként a közösen elköltött vacsora? Mit (ne) tegyünk, hogy valóban boldogító legyen az együttlét a fehér asztal mellett? És milyen lehetőségeket rejt a magányos étkezés?","shortLead":"Nemcsak többet esznek, de boldogabbak is azok, akik megosztják másokkal az étkezés örömét, akár ünnepi alkalmakkor...","id":"20250417_Ezert-egyunk-egyutt-husvetkor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/39765771-7425-4cfb-abf1-6eee0f4880a7.jpg","index":0,"item":"9e01370c-b3fc-44a1-a0a5-e9a37a8adb05","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250417_Ezert-egyunk-egyutt-husvetkor","timestamp":"2025. április. 17. 19:30","title":"Ezért együnk együtt húsvétkor","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és hogy hogyan készül a börtönlétre.","shortLead":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és...","id":"20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c.jpg","index":0,"item":"c92160e2-f625-49b6-b532-3c1bbb30163e","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","timestamp":"2025. április. 17. 23:25","title":"Gyárfás Tamás meg volt győződve arról, hogy felmentik a Fenyő-ügyben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nincs az a gasztromagazin, amelyikben mostanság ne virítana egy pompás, fotogén sült pulyka. Lehet, hogy nem is igazi, lehet, hogy nem is ehető, de gyönyörű. Utánajártunk, lehetséges-e a karácsonyi asztalra varázsolni igazi pulykasültet enyv, ragasztó, tonna festék és persze photoshop nélkül.
A karácsonyi pulykavacsora angolszász képződmény, de jó ideje egyre népszerűbb nálunk is, hovatovább már a saját találmányunknak tekintjük. Vad vágyaink és elképzeléseink vannak az illatozó, aranybarnára sült, tökéletes madárról, amely nemcsak a magazinokból, de az ilyenkor tömegesen ránk zúdított, bájos, karácsonyos amerikai filmekből is ránk köszön.
A realitás aztán legkésőbb akkor ér utol minket, amikor kikerül a saját pulykánk a sütőből, és a ráncos, helyenként mumifikálódott tetem egyáltalán nem hasonlít a filmbeli társára. E sorok íróját már a hentesnél is többször kiábrándította a rögvalóság, amikor finoman szólva iscsak sportos, csontos pulykát kapott a képzeletbeli, ducin terpeszkedő helyett. Ilyenkor kezdünk gyanakodni, hogy a filmbeli pulykák csakis poliészterből lehetnek.
Azért létezik megoldás, ha nem sajnáljuk az időt és energiát. A (majdnem) képeslapra és filmvászonra illő pulyka elkészítéséhez a Bon Appetit magazin tanácsai, és a saját – angliai – háziasszonyi tapasztalataink nyomán adunk tippeket, ráadásnak pedig egy kipróbált receptet.
AP
Csak teljesen ép bőrű, telt pulykát vegyünk meg. Magyarországon megvan az a rossz szokásuk a henteseknek, baromfisoknak, hogy a nyakat kivágják, ráadásul ezt többnyire úgy teszik, hogy a mell egy része és az azt borító bőr is vele megy. Nagy hiba, hiszen éppen oda kellene jócskán töltelék a mell kiszáradását megelőzendő. Az épp bőr elengedhetetlen, hogy a pulyka ne aszalódjon ehetetlenné sütés közben.
Mekkora legyen a madár? Ha fél kiló pulykahúst számolunk egy főre, akkor hideg sült, pulykás szendvics képében bőven kitart az egész ünnepre. S akkor kell is hozzá egy év, hogy újra megkívánjuk. Amúgy egy bébipulyka elég egy átlagos, négyfős családnak. Egy nagyobb, már „tini” példányból tágabb családi kör is megvacsorázik, a kifejlett „amerikaias” XXL méret pedig igazi nagy vendégvárónak bizonyulhat. Ne essünk ámulatba a mérettől, inkább gondolkozzunk el azon, hogy a kiszemelt példány befér-e a sütőnkbe.
Hagyjunk elég időt az előkészítéshez és a sütéshez. Ha a mélyhűtőből kerül elő a pulyka, akkor legalább egy teljes nap kell, hogy szép lassan kiengedjen, ne erőszakoskodjunk vele a mikro olvasztóprogramjával. Egy nagykorú jószágot már délelőtt be kell dugni a sütőbe, hogy estére elkészüljön. Máskülönben a pulykavacsorából könnyen pulykareggeli lesz. A pulyka legyen szobahőmérsékletű a sütés előtt legalább egy órával. Ez segít az egyenletesebb sütésben, és hogy belseje is mihamarabb elérje a kívánt hőfokot. A pulykát már egy nappal a sütés előtt is be lehet fűszerezni, hogy az ízek összeérjenek.
Ne felejtsük el, hogy a szupermarketek a belsőségeket tartalmazó zacskót általában a pulyka belsejébe rejtik. Semmi sem kiábrándítóbb, mint egy olvadt zacskó látványa, amikor a madarat ízekre bontjuk az asztalnál.
Sütés közben ne locsolgassuk túl gyakran a pulykát. Minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a sütőt, az hőt veszít, és a pulyka sütése lelassul. Emellett a hűvösebb levegő miatt a pulyka bőrének a felszínén vékony zsírréteg keletkezhet, amely megakadályozza, hogy ropogósra süljön. Ha biztosra akarunk menni, vegyünk egy digitális húshőmérőt, lehetőleg olyat, amelynek az elektródája sütés közben a madárban maradhat, így a sütő indokolatlan nyitogatása nélkül követhetjük nyomon a belül lezajló drámát.
Kezdjük a sütést mellével lefelé, így kevesebb az esély arra, hogy a mellébe sül a tepsi rácsos mintázata, vagy időnek előtte felszakad a madár leragadt bőre. A mellet minden esetben védeni kell a kiszáradástól. Csomagoljuk a pulyka lábvégeit és a szárnyak végét is alufóliába, mert ezek hamar megégnek és elszenesedhetnek, ami rendkívül csúnyán mutat. A szárnyvégeket ne vágjuk le, hanem dugjuk a madár háta mögé. Takarjuk a pulykát legalább a sütési idő egyharmadáig vastag alufóliával, hogy inkább párolódjon, de vigyázzunk, mert az alufólia is ráragadhat. Zsírozzuk be a fóliát.
Ha komolyan tartunk tőle, hogy száraz lesz a pulykánk, beboríthatjuk szalonna csíkokkal. Erre az előrecsomagolt, vékonyan szeletelt bacon a legalkalmasabb. Dekoratív megoldás, ha a szalonnát rácsosan helyezzük el a madár mellén, és akkor azért sem kell nagyon aggódni, hogy milyen a bőre.
Ha töltjük a pulykát, a tölteléket mindig egyenletesen oszlassuk el a bőrealatt, és ne töltsük túl, mert a töltelék sütés közben megdagad és felrepesztheti a bőrt. A töltelék állaga olyan legyen, hogy ha szeletelésre kerül, tömören keretezze a húst. A töltött pulyka bőrét minden esetben varrjuk be a nyakánál és a hasüregnél, vagy tűzzük össze hústűvel, nehogy a töltelék „megszökjön”. A lábakat összekötözhetjük a madár előtt, az dekoratívan mutat.De ha nagyon duci, akkor inkább ne erőltessük, mert sütés közben kifordulhatnak a csontok.
Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni. Így zamatosabb és porhanyósabb lesz. Ne feledjük, a pulyka jobb omlósan, mint forrón. Akár egy-két óráig is állhat tálalás előtt, de lazán fóliába kell csomagolnunk, hogy ne hűljön ki, és számítsunk rá, egy kissé összeráncolódik a bőre.
Bónusz: Zsályás, citromos vajjal sütött pulyka
Hozzávalók
5-10 kg-os szoba-hőmérsékletű pulyka szárazra törölve (az alábbi hozzávalókat a méret szerint oszlatjuk el) 10 dkg sótlan, natúr vaj, szobahőmérsékleten, plusz egy pár evőkanál olvasztott vaj a locsolgatáshoz 1 marék apróra vágott friss zsálya 2 teáskanál frissen reszelt citromhéj 1 teáskanál paprika só és frissen őrölt fekete bors 2 citrom, negyedelve
Keverjük össze a vajat a zsályát, a paprikát és a reszelt citromhéjat egy tányérba, hogy kenhető masszát kapjunk. Lazítsuk fel a pulyka bőrét a nyak részénél, és osszuk az egyveleg felét a bőr és a mell közé egyenletesen. A másik felével tegyük ugyanezt a lábrésznél fellazított bőr alatt. Ezután sózzuk és borsozzuk a pulykát kívül-belül, és tegyük a gyomorüregbe a citromokat. Előkészítés után hagyjuk a pulykát állni egy órán át. Mielőtt az előmelegített (200 fok) sütőbe toljuk, öntsünk alá egy kis vizet (kb. 1 cm magasan), kezdjük a sütést mellel lefelé és locsolgassuk meg párszor a maradék vajjal. Sütés után hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni, mielőtt szeletelni kezdjük. A szeleteléshez nagyon éles kést használjunk, a legjobb az elektromos kés. A lényeg, hogy ne farigcsáljuk szét a húst.