Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7e690c32-df46-4e1f-9e7a-25e9f27f0ccf","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Az egészséges sertések felvásárlását sem korlátozzák tovább.","shortLead":"Az egészséges sertések felvásárlását sem korlátozzák tovább.","id":"20250606_szaj-koromfajas-operativ-torzs-megszuntetes-kormanyhatarozat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7e690c32-df46-4e1f-9e7a-25e9f27f0ccf.jpg","index":0,"item":"10837c35-210f-4a33-a39e-e238d6ed183f","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_szaj-koromfajas-operativ-torzs-megszuntetes-kormanyhatarozat","timestamp":"2025. június. 06. 08:48","title":"Megszűnik a száj- és körömfájásjárvány miatt létrehozott Operatív Törzs","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3101f120-4dde-4bce-a6e5-ed6284cc23ba","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"A hitel nem tartozás, a különadók nélkül minden rendben lenne, hiszen enni kell, és az ételhez műtrágya kell – nyilatkozta a csődközelbe került műtrágyakirály, Bige László.","shortLead":"A hitel nem tartozás, a különadók nélkül minden rendben lenne, hiszen enni kell, és az ételhez műtrágya kell –...","id":"20250605_Bige-Laszlo-El-kellene-donteni-ki-az-aki-ehen-hal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3101f120-4dde-4bce-a6e5-ed6284cc23ba.jpg","index":0,"item":"97b49d1c-2614-4e45-a437-5eaaacd30610","keywords":null,"link":"/zhvg/20250605_Bige-Laszlo-El-kellene-donteni-ki-az-aki-ehen-hal","timestamp":"2025. június. 05. 08:25","title":"Bige László: El kellene dönteni, ki az, aki éhen hal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2822aec3-ec5f-4566-839d-5903de943684","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Az orosz elnök nem idióta, tudja, hogy nem képes helyreállítani az Orosz Birodalmat vagy a Szovjetuniót. Ő az állam nagyságát akarja visszahozni, de az oroszok emiatt nagyon sokat veszítenek – mondta a HVG-nek Benjamin Nathans történész, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki a szovjet másként gondolkodókról írt könyvéért Pulitzer-díjat kapott.","shortLead":"Az orosz elnök nem idióta, tudja, hogy nem képes helyreállítani az Orosz Birodalmat vagy a Szovjetuniót. Ő az állam...","id":"20250605_hvg-benjamin-nathans-amerikai-tortenesz-szovjet-orosz-ellenzek-autoriter-vezetok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2822aec3-ec5f-4566-839d-5903de943684.jpg","index":0,"item":"f9b4baec-711d-4ba5-8463-73b3d8bd515a","keywords":null,"link":"/360/20250605_hvg-benjamin-nathans-amerikai-tortenesz-szovjet-orosz-ellenzek-autoriter-vezetok","timestamp":"2025. június. 05. 11:30","title":"„Putyin nem nehézsúlyú öklöző, de úgy vív, mintha az lenne”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"26a90eb9-a237-4f01-a859-64be6c02d194","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A 650 milliós CPAC mellett további 252 millióról van szerződésük idén Szánthó Miklóséknak Balásy Gyula cégeivel.","shortLead":"A 650 milliós CPAC mellett további 252 millióról van szerződésük idén Szánthó Miklóséknak Balásy Gyula cégeivel.","id":"20250606_titokzokni-szantho-miklos-ner-balasy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/26a90eb9-a237-4f01-a859-64be6c02d194.jpg","index":0,"item":"1c240110-5db2-48b5-993f-886eed178eac","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_titokzokni-szantho-miklos-ner-balasy","timestamp":"2025. június. 06. 14:14","title":"Titokzokni, naptej, sajtkés – 252 millióért rendelt a Szánthó Miklós-féle Alapjogokért Központ Balásy Gyula cégétől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"472c251a-9d75-4d3f-9707-7649d0e6f54e","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"Thomas Mann korának egyik, vagy a legnagyobb hatású írója volt. Settembrini, Naphta, Cippola, Leverkühn, József, Aschenbach és Kröger – kis- és nagyregényei alakjainak elhíresült mondatai mélyen beépültek a világ szellemi életébe. Súlyos konfliktusok kísérték végig az életét. Magyarországon volt olyan is, hogy átkozták, de kiadták, és olyan is, hogy magasztalták, de nem adták ki.","shortLead":"Thomas Mann korának egyik, vagy a legnagyobb hatású írója volt. Settembrini, Naphta, Cippola, Leverkühn, József...","id":"20250606_Thomas-Mann-1875-1955-150-eve-szuletett-nacizmus-masodik-vilaghaboru-jozsef-attila","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/472c251a-9d75-4d3f-9707-7649d0e6f54e.jpg","index":0,"item":"15b947c2-b909-4023-a60a-9aa510612b2b","keywords":null,"link":"/360/20250606_Thomas-Mann-1875-1955-150-eve-szuletett-nacizmus-masodik-vilaghaboru-jozsef-attila","timestamp":"2025. június. 06. 18:07","title":"Egy gyilkosság állította örökre a demokrácia mellé – 150 éve született Thomas Mann, aki utolsó németországi fellépésével is vihart kavart","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38873e93-f5cf-4462-a170-8c75d0cd794e","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Több mint 240 milliárdos bevételi eredménye mellé szép nyereség is járul, bár ez már nem rekord.","shortLead":"Több mint 240 milliárdos bevételi eredménye mellé szép nyereség is járul, bár ez már nem rekord.","id":"20250606_mvm-paksi-atomeromu-zrt-2024-es-eredmenye-bevetel-profit-energiatermeles-beszamolok-2025","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38873e93-f5cf-4462-a170-8c75d0cd794e.jpg","index":0,"item":"7516e43c-b122-4427-8a2a-70d30c9b887f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250606_mvm-paksi-atomeromu-zrt-2024-es-eredmenye-bevetel-profit-energiatermeles-beszamolok-2025","timestamp":"2025. június. 06. 07:54","title":"Évtizedes rekordot döntött árbevételben a paksi atomerőmű ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1b388283-0f1c-4bca-b7bc-4e15ce480b9b","c_author":"HVG","category":"360","description":"Közel három és fél éve tart Oroszország Ukrajna elleni agressziója. A támadó hadsereg jelenleg kisebb területet tart megszállva, mint három évvel ezelőtt, amikor kevés híján Kijev is elesett. ","shortLead":"Közel három és fél éve tart Oroszország Ukrajna elleni agressziója. A támadó hadsereg jelenleg kisebb területet tart...","id":"20250605_hvg-tenytar-orosz-ukran-haboru","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1b388283-0f1c-4bca-b7bc-4e15ce480b9b.jpg","index":0,"item":"9e1b6dfd-19a0-4133-a7d8-a55e2dc41d0c","keywords":null,"link":"/360/20250605_hvg-tenytar-orosz-ukran-haboru","timestamp":"2025. június. 05. 12:15","title":"Putyin több százezer emberét feláldozva sem tudta megadásra kényszeríteni Ukrajnát – számokban az orosz offenzíva mérlege","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi az amerikai kormányzat műholdját, az USA 338-at.","shortLead":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi...","id":"20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e.jpg","index":0,"item":"b5fad1c3-01bf-464b-8d71-6afc089f8e68","keywords":null,"link":"/tudomany/20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","timestamp":"2025. június. 05. 11:03","title":"Rátapadt egy orosz műhold az amerikaira, fegyver is lehet a fedélzetén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nincs az a gasztromagazin, amelyikben mostanság ne virítana egy pompás, fotogén sült pulyka. Lehet, hogy nem is igazi, lehet, hogy nem is ehető, de gyönyörű. Utánajártunk, lehetséges-e a karácsonyi asztalra varázsolni igazi pulykasültet enyv, ragasztó, tonna festék és persze photoshop nélkül.
A karácsonyi pulykavacsora angolszász képződmény, de jó ideje egyre népszerűbb nálunk is, hovatovább már a saját találmányunknak tekintjük. Vad vágyaink és elképzeléseink vannak az illatozó, aranybarnára sült, tökéletes madárról, amely nemcsak a magazinokból, de az ilyenkor tömegesen ránk zúdított, bájos, karácsonyos amerikai filmekből is ránk köszön.
A realitás aztán legkésőbb akkor ér utol minket, amikor kikerül a saját pulykánk a sütőből, és a ráncos, helyenként mumifikálódott tetem egyáltalán nem hasonlít a filmbeli társára. E sorok íróját már a hentesnél is többször kiábrándította a rögvalóság, amikor finoman szólva iscsak sportos, csontos pulykát kapott a képzeletbeli, ducin terpeszkedő helyett. Ilyenkor kezdünk gyanakodni, hogy a filmbeli pulykák csakis poliészterből lehetnek.
Azért létezik megoldás, ha nem sajnáljuk az időt és energiát. A (majdnem) képeslapra és filmvászonra illő pulyka elkészítéséhez a Bon Appetit magazin tanácsai, és a saját – angliai – háziasszonyi tapasztalataink nyomán adunk tippeket, ráadásnak pedig egy kipróbált receptet.
AP
Csak teljesen ép bőrű, telt pulykát vegyünk meg. Magyarországon megvan az a rossz szokásuk a henteseknek, baromfisoknak, hogy a nyakat kivágják, ráadásul ezt többnyire úgy teszik, hogy a mell egy része és az azt borító bőr is vele megy. Nagy hiba, hiszen éppen oda kellene jócskán töltelék a mell kiszáradását megelőzendő. Az épp bőr elengedhetetlen, hogy a pulyka ne aszalódjon ehetetlenné sütés közben.
Mekkora legyen a madár? Ha fél kiló pulykahúst számolunk egy főre, akkor hideg sült, pulykás szendvics képében bőven kitart az egész ünnepre. S akkor kell is hozzá egy év, hogy újra megkívánjuk. Amúgy egy bébipulyka elég egy átlagos, négyfős családnak. Egy nagyobb, már „tini” példányból tágabb családi kör is megvacsorázik, a kifejlett „amerikaias” XXL méret pedig igazi nagy vendégvárónak bizonyulhat. Ne essünk ámulatba a mérettől, inkább gondolkozzunk el azon, hogy a kiszemelt példány befér-e a sütőnkbe.
Hagyjunk elég időt az előkészítéshez és a sütéshez. Ha a mélyhűtőből kerül elő a pulyka, akkor legalább egy teljes nap kell, hogy szép lassan kiengedjen, ne erőszakoskodjunk vele a mikro olvasztóprogramjával. Egy nagykorú jószágot már délelőtt be kell dugni a sütőbe, hogy estére elkészüljön. Máskülönben a pulykavacsorából könnyen pulykareggeli lesz. A pulyka legyen szobahőmérsékletű a sütés előtt legalább egy órával. Ez segít az egyenletesebb sütésben, és hogy belseje is mihamarabb elérje a kívánt hőfokot. A pulykát már egy nappal a sütés előtt is be lehet fűszerezni, hogy az ízek összeérjenek.
Ne felejtsük el, hogy a szupermarketek a belsőségeket tartalmazó zacskót általában a pulyka belsejébe rejtik. Semmi sem kiábrándítóbb, mint egy olvadt zacskó látványa, amikor a madarat ízekre bontjuk az asztalnál.
Sütés közben ne locsolgassuk túl gyakran a pulykát. Minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a sütőt, az hőt veszít, és a pulyka sütése lelassul. Emellett a hűvösebb levegő miatt a pulyka bőrének a felszínén vékony zsírréteg keletkezhet, amely megakadályozza, hogy ropogósra süljön. Ha biztosra akarunk menni, vegyünk egy digitális húshőmérőt, lehetőleg olyat, amelynek az elektródája sütés közben a madárban maradhat, így a sütő indokolatlan nyitogatása nélkül követhetjük nyomon a belül lezajló drámát.
Kezdjük a sütést mellével lefelé, így kevesebb az esély arra, hogy a mellébe sül a tepsi rácsos mintázata, vagy időnek előtte felszakad a madár leragadt bőre. A mellet minden esetben védeni kell a kiszáradástól. Csomagoljuk a pulyka lábvégeit és a szárnyak végét is alufóliába, mert ezek hamar megégnek és elszenesedhetnek, ami rendkívül csúnyán mutat. A szárnyvégeket ne vágjuk le, hanem dugjuk a madár háta mögé. Takarjuk a pulykát legalább a sütési idő egyharmadáig vastag alufóliával, hogy inkább párolódjon, de vigyázzunk, mert az alufólia is ráragadhat. Zsírozzuk be a fóliát.
Ha komolyan tartunk tőle, hogy száraz lesz a pulykánk, beboríthatjuk szalonna csíkokkal. Erre az előrecsomagolt, vékonyan szeletelt bacon a legalkalmasabb. Dekoratív megoldás, ha a szalonnát rácsosan helyezzük el a madár mellén, és akkor azért sem kell nagyon aggódni, hogy milyen a bőre.
Ha töltjük a pulykát, a tölteléket mindig egyenletesen oszlassuk el a bőrealatt, és ne töltsük túl, mert a töltelék sütés közben megdagad és felrepesztheti a bőrt. A töltelék állaga olyan legyen, hogy ha szeletelésre kerül, tömören keretezze a húst. A töltött pulyka bőrét minden esetben varrjuk be a nyakánál és a hasüregnél, vagy tűzzük össze hústűvel, nehogy a töltelék „megszökjön”. A lábakat összekötözhetjük a madár előtt, az dekoratívan mutat.De ha nagyon duci, akkor inkább ne erőltessük, mert sütés közben kifordulhatnak a csontok.
Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni. Így zamatosabb és porhanyósabb lesz. Ne feledjük, a pulyka jobb omlósan, mint forrón. Akár egy-két óráig is állhat tálalás előtt, de lazán fóliába kell csomagolnunk, hogy ne hűljön ki, és számítsunk rá, egy kissé összeráncolódik a bőre.
Bónusz: Zsályás, citromos vajjal sütött pulyka
Hozzávalók
5-10 kg-os szoba-hőmérsékletű pulyka szárazra törölve (az alábbi hozzávalókat a méret szerint oszlatjuk el) 10 dkg sótlan, natúr vaj, szobahőmérsékleten, plusz egy pár evőkanál olvasztott vaj a locsolgatáshoz 1 marék apróra vágott friss zsálya 2 teáskanál frissen reszelt citromhéj 1 teáskanál paprika só és frissen őrölt fekete bors 2 citrom, negyedelve
Keverjük össze a vajat a zsályát, a paprikát és a reszelt citromhéjat egy tányérba, hogy kenhető masszát kapjunk. Lazítsuk fel a pulyka bőrét a nyak részénél, és osszuk az egyveleg felét a bőr és a mell közé egyenletesen. A másik felével tegyük ugyanezt a lábrésznél fellazított bőr alatt. Ezután sózzuk és borsozzuk a pulykát kívül-belül, és tegyük a gyomorüregbe a citromokat. Előkészítés után hagyjuk a pulykát állni egy órán át. Mielőtt az előmelegített (200 fok) sütőbe toljuk, öntsünk alá egy kis vizet (kb. 1 cm magasan), kezdjük a sütést mellel lefelé és locsolgassuk meg párszor a maradék vajjal. Sütés után hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni, mielőtt szeletelni kezdjük. A szeleteléshez nagyon éles kést használjunk, a legjobb az elektromos kés. A lényeg, hogy ne farigcsáljuk szét a húst.