Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e9223856-2dcf-4799-a1b1-023a1237a667","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"Az időjárási szélsőségek erősen megzavarták a globális vízkörforgást.","shortLead":"Az időjárási szélsőségek erősen megzavarták a globális vízkörforgást.","id":"20250106_Mitol-voltak-a-brutalis-arvizek-tavaly-A-tudosok-reszletesen-elmagyarazzak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e9223856-2dcf-4799-a1b1-023a1237a667.jpg","index":0,"item":"dcd3c36a-d57d-4898-94f6-1c00e18d7d71","keywords":null,"link":"/zhvg/20250106_Mitol-voltak-a-brutalis-arvizek-tavaly-A-tudosok-reszletesen-elmagyarazzak","timestamp":"2025. január. 06. 21:59","title":"Mitől voltak a brutális árvizek tavaly? A tudósok részletesen elmagyarázzák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65865552-04bb-472b-a089-77bc00cd3043","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Új robotporszívót mutatott be a CES 2025 kiállításon a kínai Roborock, ami egy pluszkarral parkolja el a földön fekvő tárgyakat.","shortLead":"Új robotporszívót mutatott be a CES 2025 kiállításon a kínai Roborock, ami egy pluszkarral parkolja el a földön fekvő...","id":"20250107_roborock-saros-z70-robotporszivo-kar-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65865552-04bb-472b-a089-77bc00cd3043.jpg","index":0,"item":"1707fa0c-9bd4-4e81-9355-3476b3149439","keywords":null,"link":"/tudomany/20250107_roborock-saros-z70-robotporszivo-kar-video","timestamp":"2025. január. 07. 10:03","title":"Nemcsak takarít, el is pakol az új kínai robotporszívó – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f3ee6c36-c8d9-40e2-a3a5-c11660d98893","c_author":"E.ON","category":"brandcontent","description":"Egy kis-és középvállalkozás zöldülésének folyamatában fontos mérföldkő az, amikor a működéséhez szükséges energiát már fenntartható energiaforrásokkal tudja biztosítani. Ennek egyik módja a származási garanciával ellátott zöldáram vásárlása, ami a környezetvédelmi szempont mellett üzleti hasznot is biztosít a felhasználónak. De nézzük, mi a zöldáram, hogyan szerezhető be, és milyen előnye származhat belőle egy vállalkozásnak?","shortLead":"Egy kis-és középvállalkozás zöldülésének folyamatában fontos mérföldkő az, amikor a működéséhez szükséges energiát már...","id":"20241204_Vonzobbak-a-zoldarammal-mukodo-vallalkozasok_eon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f3ee6c36-c8d9-40e2-a3a5-c11660d98893.jpg","index":0,"item":"f4635455-cbc2-4145-b0cf-9c307710b46d","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241204_Vonzobbak-a-zoldarammal-mukodo-vallalkozasok_eon","timestamp":"2025. január. 08. 12:30","title":"Tudta, hogy áram és áram között is van különbség?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c26b5ffd-c11c-4e89-b0fc-dd7dfc6f5435","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Donald Trump jogi úton hivatalosan kezdeményezte az ellene indult New York-i büntetőperben, hogy határozatlan időre halasszák el az ítélethirdetést, mert az akadályozná elnöki munkáját. A Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénz ügyében az év elején Trumpot valamennyi vádpontban bűnösnek találták.","shortLead":"Donald Trump jogi úton hivatalosan kezdeményezte az ellene indult New York-i büntetőperben, hogy határozatlan időre...","id":"20250106_Elnoksege-idejere-meguszhatja-az-itelethirdetest-a-pornosztarnak-fizetett-hallgatasi-penz-ugyeben-mar-elitelt-Trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c26b5ffd-c11c-4e89-b0fc-dd7dfc6f5435.jpg","index":0,"item":"af7157fd-fbe4-4db7-a347-ce745654410e","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_Elnoksege-idejere-meguszhatja-az-itelethirdetest-a-pornosztarnak-fizetett-hallgatasi-penz-ugyeben-mar-elitelt-Trump","timestamp":"2025. január. 06. 21:08","title":"Elnöksége idejére megúszhatja az ítélethirdetést a pornósztárnak fizetett hallgatási pénz ügyében már elítélt Trump","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6820e043-417b-4c11-8bee-eb40f20e1465","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Las Vegasban mutatta be a HMD az OffGrid nevű készüléket, ami műholdas kapcsolaton keresztül hív segítséget, ha bajba kerül a felhasználó.","shortLead":"Las Vegasban mutatta be a HMD az OffGrid nevű készüléket, ami műholdas kapcsolaton keresztül hív segítséget, ha bajba...","id":"20250106_hmd-offgrid-muholdas-kapcsolat-uzenetkuldes-eletmentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6820e043-417b-4c11-8bee-eb40f20e1465.jpg","index":0,"item":"7eff52e2-711d-45ba-8215-e940f54a2e27","keywords":null,"link":"/tudomany/20250106_hmd-offgrid-muholdas-kapcsolat-uzenetkuldes-eletmentes","timestamp":"2025. január. 06. 15:33","title":"Életet menthet a HMD új kütyüje, elég hozzá megnyomni egy gombot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71cb8ba6-5c92-45ec-bb97-1013db6b5b10","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ellenzéki politikus közösségi oldalán több kérdést is feltett a miniszterelnök utazásával kapcsolatban.","shortLead":"Az ellenzéki politikus közösségi oldalán több kérdést is feltett a miniszterelnök utazásával kapcsolatban.","id":"20250106_Magyar-Peter-Orban-Viktor-india-utazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71cb8ba6-5c92-45ec-bb97-1013db6b5b10.jpg","index":0,"item":"69b021c9-fa61-46bd-ad6f-2775df70ef0e","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_Magyar-Peter-Orban-Viktor-india-utazas","timestamp":"2025. január. 06. 17:54","title":"Magyar Péter azt kérdezi Orbán Viktortól, hogy állami géppel utazott-e Indiába","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","shortLead":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","id":"20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759.jpg","index":0,"item":"6b599474-0092-45ba-b588-94f0ed88f2d0","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","timestamp":"2025. január. 06. 16:47","title":"Beperelték Nagy Ferót, mert a kutyája ráugrott valakire az utcán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"543d49f4-988f-4766-a42c-b83851de24f1","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Radikális állatvédők rendhagyó módját választották a figyelemfelhívásnak, de csak az üveglapot sikerült összepiszkítaniuk.","shortLead":"Radikális állatvédők rendhagyó módját választották a figyelemfelhívásnak, de csak az üveglapot sikerült...","id":"20250107_Olasz-allatvedok-tragyaval-probaltak-osszekenni-egy-Picasso-festmenyt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/543d49f4-988f-4766-a42c-b83851de24f1.jpg","index":0,"item":"795ca224-2b85-4a45-9d5b-53b682b9b0b3","keywords":null,"link":"/kultura/20250107_Olasz-allatvedok-tragyaval-probaltak-osszekenni-egy-Picasso-festmenyt","timestamp":"2025. január. 07. 17:59","title":"Olasz állatvédők trágyával próbáltak összekenni egy Picasso-festményt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nincs az a gasztromagazin, amelyikben mostanság ne virítana egy pompás, fotogén sült pulyka. Lehet, hogy nem is igazi, lehet, hogy nem is ehető, de gyönyörű. Utánajártunk, lehetséges-e a karácsonyi asztalra varázsolni igazi pulykasültet enyv, ragasztó, tonna festék és persze photoshop nélkül.
A karácsonyi pulykavacsora angolszász képződmény, de jó ideje egyre népszerűbb nálunk is, hovatovább már a saját találmányunknak tekintjük. Vad vágyaink és elképzeléseink vannak az illatozó, aranybarnára sült, tökéletes madárról, amely nemcsak a magazinokból, de az ilyenkor tömegesen ránk zúdított, bájos, karácsonyos amerikai filmekből is ránk köszön.
A realitás aztán legkésőbb akkor ér utol minket, amikor kikerül a saját pulykánk a sütőből, és a ráncos, helyenként mumifikálódott tetem egyáltalán nem hasonlít a filmbeli társára. E sorok íróját már a hentesnél is többször kiábrándította a rögvalóság, amikor finoman szólva iscsak sportos, csontos pulykát kapott a képzeletbeli, ducin terpeszkedő helyett. Ilyenkor kezdünk gyanakodni, hogy a filmbeli pulykák csakis poliészterből lehetnek.
Azért létezik megoldás, ha nem sajnáljuk az időt és energiát. A (majdnem) képeslapra és filmvászonra illő pulyka elkészítéséhez a Bon Appetit magazin tanácsai, és a saját – angliai – háziasszonyi tapasztalataink nyomán adunk tippeket, ráadásnak pedig egy kipróbált receptet.
AP
Csak teljesen ép bőrű, telt pulykát vegyünk meg. Magyarországon megvan az a rossz szokásuk a henteseknek, baromfisoknak, hogy a nyakat kivágják, ráadásul ezt többnyire úgy teszik, hogy a mell egy része és az azt borító bőr is vele megy. Nagy hiba, hiszen éppen oda kellene jócskán töltelék a mell kiszáradását megelőzendő. Az épp bőr elengedhetetlen, hogy a pulyka ne aszalódjon ehetetlenné sütés közben.
Mekkora legyen a madár? Ha fél kiló pulykahúst számolunk egy főre, akkor hideg sült, pulykás szendvics képében bőven kitart az egész ünnepre. S akkor kell is hozzá egy év, hogy újra megkívánjuk. Amúgy egy bébipulyka elég egy átlagos, négyfős családnak. Egy nagyobb, már „tini” példányból tágabb családi kör is megvacsorázik, a kifejlett „amerikaias” XXL méret pedig igazi nagy vendégvárónak bizonyulhat. Ne essünk ámulatba a mérettől, inkább gondolkozzunk el azon, hogy a kiszemelt példány befér-e a sütőnkbe.
Hagyjunk elég időt az előkészítéshez és a sütéshez. Ha a mélyhűtőből kerül elő a pulyka, akkor legalább egy teljes nap kell, hogy szép lassan kiengedjen, ne erőszakoskodjunk vele a mikro olvasztóprogramjával. Egy nagykorú jószágot már délelőtt be kell dugni a sütőbe, hogy estére elkészüljön. Máskülönben a pulykavacsorából könnyen pulykareggeli lesz. A pulyka legyen szobahőmérsékletű a sütés előtt legalább egy órával. Ez segít az egyenletesebb sütésben, és hogy belseje is mihamarabb elérje a kívánt hőfokot. A pulykát már egy nappal a sütés előtt is be lehet fűszerezni, hogy az ízek összeérjenek.
Ne felejtsük el, hogy a szupermarketek a belsőségeket tartalmazó zacskót általában a pulyka belsejébe rejtik. Semmi sem kiábrándítóbb, mint egy olvadt zacskó látványa, amikor a madarat ízekre bontjuk az asztalnál.
Sütés közben ne locsolgassuk túl gyakran a pulykát. Minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a sütőt, az hőt veszít, és a pulyka sütése lelassul. Emellett a hűvösebb levegő miatt a pulyka bőrének a felszínén vékony zsírréteg keletkezhet, amely megakadályozza, hogy ropogósra süljön. Ha biztosra akarunk menni, vegyünk egy digitális húshőmérőt, lehetőleg olyat, amelynek az elektródája sütés közben a madárban maradhat, így a sütő indokolatlan nyitogatása nélkül követhetjük nyomon a belül lezajló drámát.
Kezdjük a sütést mellével lefelé, így kevesebb az esély arra, hogy a mellébe sül a tepsi rácsos mintázata, vagy időnek előtte felszakad a madár leragadt bőre. A mellet minden esetben védeni kell a kiszáradástól. Csomagoljuk a pulyka lábvégeit és a szárnyak végét is alufóliába, mert ezek hamar megégnek és elszenesedhetnek, ami rendkívül csúnyán mutat. A szárnyvégeket ne vágjuk le, hanem dugjuk a madár háta mögé. Takarjuk a pulykát legalább a sütési idő egyharmadáig vastag alufóliával, hogy inkább párolódjon, de vigyázzunk, mert az alufólia is ráragadhat. Zsírozzuk be a fóliát.
Ha komolyan tartunk tőle, hogy száraz lesz a pulykánk, beboríthatjuk szalonna csíkokkal. Erre az előrecsomagolt, vékonyan szeletelt bacon a legalkalmasabb. Dekoratív megoldás, ha a szalonnát rácsosan helyezzük el a madár mellén, és akkor azért sem kell nagyon aggódni, hogy milyen a bőre.
Ha töltjük a pulykát, a tölteléket mindig egyenletesen oszlassuk el a bőrealatt, és ne töltsük túl, mert a töltelék sütés közben megdagad és felrepesztheti a bőrt. A töltelék állaga olyan legyen, hogy ha szeletelésre kerül, tömören keretezze a húst. A töltött pulyka bőrét minden esetben varrjuk be a nyakánál és a hasüregnél, vagy tűzzük össze hústűvel, nehogy a töltelék „megszökjön”. A lábakat összekötözhetjük a madár előtt, az dekoratívan mutat.De ha nagyon duci, akkor inkább ne erőltessük, mert sütés közben kifordulhatnak a csontok.
Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni. Így zamatosabb és porhanyósabb lesz. Ne feledjük, a pulyka jobb omlósan, mint forrón. Akár egy-két óráig is állhat tálalás előtt, de lazán fóliába kell csomagolnunk, hogy ne hűljön ki, és számítsunk rá, egy kissé összeráncolódik a bőre.
Bónusz: Zsályás, citromos vajjal sütött pulyka
Hozzávalók
5-10 kg-os szoba-hőmérsékletű pulyka szárazra törölve (az alábbi hozzávalókat a méret szerint oszlatjuk el) 10 dkg sótlan, natúr vaj, szobahőmérsékleten, plusz egy pár evőkanál olvasztott vaj a locsolgatáshoz 1 marék apróra vágott friss zsálya 2 teáskanál frissen reszelt citromhéj 1 teáskanál paprika só és frissen őrölt fekete bors 2 citrom, negyedelve
Keverjük össze a vajat a zsályát, a paprikát és a reszelt citromhéjat egy tányérba, hogy kenhető masszát kapjunk. Lazítsuk fel a pulyka bőrét a nyak részénél, és osszuk az egyveleg felét a bőr és a mell közé egyenletesen. A másik felével tegyük ugyanezt a lábrésznél fellazított bőr alatt. Ezután sózzuk és borsozzuk a pulykát kívül-belül, és tegyük a gyomorüregbe a citromokat. Előkészítés után hagyjuk a pulykát állni egy órán át. Mielőtt az előmelegített (200 fok) sütőbe toljuk, öntsünk alá egy kis vizet (kb. 1 cm magasan), kezdjük a sütést mellel lefelé és locsolgassuk meg párszor a maradék vajjal. Sütés után hagyjuk a pulykát legalább 30 percig állni, mielőtt szeletelni kezdjük. A szeleteléshez nagyon éles kést használjunk, a legjobb az elektromos kés. A lényeg, hogy ne farigcsáljuk szét a húst.