szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olaszként értékesített olívaolajok 80 százalékát valójában olcsóbb, görög, spanyol, marokkói és tunéziai olívaolajjal keverik – írta pénteken a La Repubblica című olasz napilap.

A fenti gyakorlat miatt a vám- és adóhivatal vizsgálatot indított az 5 milliárd eurós (1 533,4 milliárd forintos) éves forgalmat bonyolító ágazatban."Az élelmiszeripari ágazatban nagyhatalmú csoport működik, amely hatalmas nyereségre tesz szert az importból és a kevert olívaolaj eredetének felderíthetetlenségéből" – mondta Stefano Masini, a Coldiretti, a legnagyobb olasz agrárszervezet tagja a lap szerint. "Ma már a mezőgazdasági maffia jelenlétéről is beszélhetünk az olívaolaj-ágazatban" – tette hozzá.

A lapjelentés szerint a nyomozók egyik problémája, hogy a külföldi olívaolaj-termelők és -exportálók gyakran az olívaolajat importáló és Olaszországban értékesítő cégek leányvállalatai. "Ők ellenőrzik az árakat és a piacot. Korábban jól ismert olasz cégek sajtolták az olívaolajat, manapság viszont silóik vannak" – írta a la Repubblica. A külföldi olívaolaj importára mindössze kilónként 20 eurócent (mintegy 60 forint), és kilónkénti áron 4 eurós (1200 forintos) áron adják tovább.

A keverékeken az Olaszországban értékesített vagy exportált olívaolaj esetében kötelező címkék gyakran olvashatatlanok vagy megtévesztőek – írta a La Repubblica.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!