szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

Bár a hazai koktélkultúra már erősen bontogatja szárnyait, nem jellemző, hogy annyira bevett szokás lenne a koktélozás. Nyáresteken még csak-csak belehúzunk, aztán hosszú szünet szilveszterig, mert ilyenkor azért a pezsgőzés mellett ez is sikk. A Mojito, a Cosmopolitan vagy a Pina Colada a legtöbbek számára már ismert. A kevert italok varázslatos világa azonban még sok meglepetést tartogat.

Kezdjük az alapoknál. Mit is értünk koktél alatt? Bármilyen legalább két összetevőből kevert alkoholos italt. A kutatók szerint már az ősi Mezopotámiában készítettek kevert italokat,ám ismertebbé a XVII-XVIII. században vált, valódi lendületet pedig a XIX. század derekán kapott. A Cocktail elnevezés kezdetben egy konkrét italt jelölt – nem tudni ki, mikor és hol készítette először –, csak később vált a kevert italok általános kategóriájává. Cocktail, azaz kakasfarok – hogy mire utal a név, nem tisztázott: egyes történetek szerint az első koktélokat kakasfarokkal díszítették, mások szerint az italok színes kavalkádja emlékeztet a kakas farktollazatára – ez utóbbi talán igaz is lehetne a mai koktélokra, az első ilyen italok azonban közel sem voltak ennyire látványosak. Megint más elméletek szerint a szónak semmi köze sincs a kakashoz, eredete lehet a francia coquetel (tojástartó), de akár az azték Xochitl is, mely utóbbi egy mexikói hercegnő neve volt, aki kevert italokkal hódította a katonákat.

Koktélok készítésére számos mód kínálkozik: a technológiák  és alapanyagok alkotta koordinátarendszerben szép lassan bontakoznak ki előttünk a különböző koktéltípusok. A technológia felől megközelítve a kérdést: vannak olyan italok melyeket shakerben, határozott rázómozdulatokkal készítenek, másokat kanállal keverve, megint másokat turmixgép segítségével. A leglátványosabb alkotások a rétegzett koktélok, melyek esetében a mixer az italokat rendkívül precízen egymásra tölti. A hozzávalók tengelyén találjuk a legjellegzetesen alapitalokat, melyek népes koktélcsoportoknak szolgálnak bázisul: a rum, a vodka, a gin, a brandy, a whiskey, a pezsgő illetve a tequila jelentik a legfontosabb kiindulási pontokat. Az alkoholok mellett számos más jellegzetes alapanyagot használnak koktélok készítésére: a cukor, a különféle zöldségek és gyümölcsök, illetve a belőlük készült pürék, a fűszerek és a tojás minden koktélbár legalapvetőbb felszereléseihez tartoznak.

Számos olyan klasszikus koktél van, mely megszületése óta töretlen népszerűségnek örvend. A Cosmopolitan, a Bloody Mary, a Cuba Libre, a Caipirinha, a Mai Tai vagy a B52 sosem mennek ki a divatból. De folyamatosan újabb és újabb kreációkkal gazdagszik a koktélok végelláthatatlan sora: a bártenderek varázslatos italokkal igyekeznek maguknak nevet szerezni a világban. A koktélbárok az új kreációk és a bevett klasszikusok mellett azonban egy új trendnek is hódolnak: elfelejtett régi receptúrákat kutatnak fel és azok, vagy azok tovább gondolt verziói alapján is készítenek italokat. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint Aczél Miksa 1899-es könyvének, az American Barnak napjainkban megjelent új kiadása. Az eredeti könyv az első magyar koktélokkal foglalkozó kiadvány, nemcsak hasznos receptgyűjtemény, de rendkívül izgalmas korlelet is egyszerre. A szerkesztők dőlt betűs kommentjei és a kiadványt kísérő kisfilmeket tartalmazó lemez segítségével a mai felhasználók is biztonsággal készíthetnek italokat Aczél Miksa receptjei alapján.

Maiden Blush Aczél módra

Használd a fagyasztó kelyhet, tégy bele pár darab jeget, egy kávéskanál cukorport, ½ pohár málnaszörpöt és ½ citrom levét, 1 liqueur pohár maraschinó-t, 1 pohárka gin-et, frappirozd jól, szürd és töltsd át, szeletke naranccsal szolgáld fel.

Megjegyzés: Mérsékelten édeskés, széles ízspektrumú koktél, rengeteg virágos buké tolong benne. Picit kevesebb citrommal komplexebbnek érezzük.

Mi lehet a koktélok népszerűségének titka? A koktélozás sokak számára a fényűzés, az egzotikum, a gondtalanság szimbóluma, egy olyan fajta életé, melyről csak álmodoznak. Ők azok, akik koktélokra gondolva rögtön a homokos tengerparton ringó pálmafák képét is látják. Másoknak a kevert italok a gasztronómia egy kifinomult válfaját jelentik, ahol a kreatívitás nem a tányéron, hanem egy pohárban jelentkezik. Valahol a válasz a fenti kérdésre az életérzés és az ízélmény között lehet félúton. A varázslatért azonban fizetni kell. Tény, hogy a koktélozás nem olcsó mulatság. Többnyire már maguk az alapitalok sem olcsók,és sokszor más speciális összetevő is alaposan megemeli a koktél árát. Ennek ellenére a hazai rajongók tábora egyre nő, és mind jellemzőbb,hogy magára valamit is adó vendéglátóegység nem nyít mixer nélkül.

Nehéz azonban a számos koktélt kínáló hely között megtalálni azokat, ahol valóban felkészült szakemberek és szakszerűen elkészített italok várják a vendégeket – sokan úgy gondolják, mi sem lehet egyszerűbb, mint egy recept alapján összeöntögetni az italokat. Valójában a koktélokat készítő szakemberek feladata ennél sokkal összetettebb, komoly felkészülést, nagy gyakorlatot és állandó továbbképzéseket igénylő hivatás ez – és akkor bizony az italokon túl egy szó sem esett még a legfontosabbról, a vendégekkel való viszonyról. A jó bártender nem elsősorban italokat kever, hanem élményeket ad,és ehhez bizony nem kevés emberismeretre,“pszichológiára“ van szüksége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját