Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8bd82244-8b9c-4e18-a8c4-26df67ffbff8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A tűzszerészek három aknavetőgránátot emeltek ki egy építkezésen megállított markoló kanalából, majd észrevették, hogy további robbanószerkezetek vannak a környéken.","shortLead":"A tűzszerészek három aknavetőgránátot emeltek ki egy építkezésen megállított markoló kanalából, majd észrevették...","id":"20241203_Masodik-vilaghaborus-aknavetogranatokat-talaltak-Obudan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8bd82244-8b9c-4e18-a8c4-26df67ffbff8.jpg","index":0,"item":"2f4284aa-5ba2-4f75-94ed-e777c20daacf","keywords":null,"link":"/itthon/20241203_Masodik-vilaghaborus-aknavetogranatokat-talaltak-Obudan","timestamp":"2024. december. 03. 08:17","title":"Második világháborús aknavetőgránátokat találtak Óbudán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"69ab871d-4cf4-4741-b672-905cce10b2c0","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Brian Thompsonra a Hilton hotelből kilépve lőttek rá, a kórházban halt meg.","shortLead":"Brian Thompsonra a Hilton hotelből kilépve lőttek rá, a kórházban halt meg.","id":"20241204_merenylet-unitedhealthcare-vezerigazgato-brian-thompson-manhattan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/69ab871d-4cf4-4741-b672-905cce10b2c0.jpg","index":0,"item":"84a74632-087a-4bce-a390-c5e4ac7d259b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241204_merenylet-unitedhealthcare-vezerigazgato-brian-thompson-manhattan","timestamp":"2024. december. 04. 16:33","title":"A nyílt utcán lőtték le Manhattanben a UnitedHealthcare egészségbiztosító vezérigazgatóját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05d30b87-a2f0-4559-80e5-4e656076e78a","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Ismét az utcára vonult a grúz ellenzék, miután a kormány bejelentette, hogy 2028-ig felfüggeszti az EU-csatlakozás folyamatát. A távozófélben lévő államfő nem ismeri el az új kormány legitimitását.","shortLead":"Ismét az utcára vonult a grúz ellenzék, miután a kormány bejelentette, hogy 2028-ig felfüggeszti az EU-csatlakozás...","id":"20241204_hvg-Parhuzamos-tortenetek-gruzia-georgia-gruz-alom-valasztas-eu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05d30b87-a2f0-4559-80e5-4e656076e78a.jpg","index":0,"item":"da493bff-a248-4324-a499-63f27d0e2c26","keywords":null,"link":"/360/20241204_hvg-Parhuzamos-tortenetek-gruzia-georgia-gruz-alom-valasztas-eu","timestamp":"2024. december. 04. 10:15","title":"Grúziában ismétlődhet meg az ukrajnai forradalom","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b4aa33d6-6b75-4f30-a58b-4b477b584a3c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"2024-ben elérheti a 4iG Csoport a 200 milliárd forintos EBITDA-t, és tárgyalásban állnak a nagy minősítőkkel, hogy a növekedési kötvényprogram mellett kilépjenek a nemzetközi kötvénypiacra is – mondta Fekete Péter vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves pénzügyi eredményének közzétételéhez kapcsolódó háttérbeszélgetésen.","shortLead":"2024-ben elérheti a 4iG Csoport a 200 milliárd forintos EBITDA-t, és tárgyalásban állnak a nagy minősítőkkel...","id":"20241202_4ig-q3-eredmeny-sajtotajekoztato-urprogram-rebranding-urkutatas-fekete-peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b4aa33d6-6b75-4f30-a58b-4b477b584a3c.jpg","index":0,"item":"7a57ee55-4472-4c0d-a6bf-11e2e26689a3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241202_4ig-q3-eredmeny-sajtotajekoztato-urprogram-rebranding-urkutatas-fekete-peter","timestamp":"2024. december. 03. 12:51","title":"A nemzetközi kötvénypiac mellett a világűr felé is kacsingat a 4iG","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6891eb4d-a37a-42b9-8aad-bc6c02f51299","c_author":"Balla István","category":"360","description":"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem július 1-jén hivatalba lépett új rektora, Charaf Hassan célul tűzte ki, hogy a BME nyolc éven belül Európa tíz legjobb műszaki egyeteme között lesz. Az államháztartás merev szabályai nem kedveznek a fejlődésnek, ezért teljesen átszabná az egyetem működési kereteit.","shortLead":"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem július 1-jén hivatalba lépett új rektora, Charaf Hassan célul tűzte...","id":"20241203_Charaf-Hassan-BME-rektor-A-modellvaltas-nem-cel-hanem-az-egyik-lehetseges-eszkoz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6891eb4d-a37a-42b9-8aad-bc6c02f51299.jpg","index":0,"item":"bc833e95-9eb1-4881-93ae-7205437b2308","keywords":null,"link":"/360/20241203_Charaf-Hassan-BME-rektor-A-modellvaltas-nem-cel-hanem-az-egyik-lehetseges-eszkoz","timestamp":"2024. december. 03. 12:20","title":"Charaf Hassan, BME-rektor: Az alapítványi modell számunkra így nem pálya","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3bbe4d5e-88aa-4494-beb2-a93175327a31","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A milliárdos üzletember egy interjúban beszélt az Auchant érintő agresszív növekedési terveiről, az édesapját és kollégáját is érintő számlacsalási ügyről, valamint Tiborcz Istvánhoz fűződő viszonyához is.","shortLead":"A milliárdos üzletember egy interjúban beszélt az Auchant érintő agresszív növekedési terveiről, az édesapját és...","id":"20241204_jellinek-interju-auchan-tbrcz-szamlacsalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3bbe4d5e-88aa-4494-beb2-a93175327a31.jpg","index":0,"item":"40cff08c-5bea-4e92-90b7-0a330631b05f","keywords":null,"link":"/kkv/20241204_jellinek-interju-auchan-tbrcz-szamlacsalas","timestamp":"2024. december. 04. 09:31","title":"Jellinek Dániel hivatalosan is az Auchan résztulajdonosa lett, és azt mondja, nem passzolja tovább","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa4f97b8-b3b5-4b05-b3bb-85e377aff375","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos Ausztriában is emelkedik az autópályák használati díja.","shortLead":"Nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos Ausztriában is emelkedik az autópályák használati díja.","id":"20241203_dragulnak-az-osztrak-autopalya-matricak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa4f97b8-b3b5-4b05-b3bb-85e377aff375.jpg","index":0,"item":"f3cd817b-7eaf-4034-b4d5-3f12b3514c7b","keywords":null,"link":"/cegauto/20241203_dragulnak-az-osztrak-autopalya-matricak","timestamp":"2024. december. 03. 07:21","title":"Drágulnak az osztrák autópálya-matricák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"550ac623-0586-4c3a-acde-1ad7e22784c8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A fiúval állítólag „semmi baj nem volt” az iskolaváltásig.","shortLead":"A fiúval állítólag „semmi baj nem volt” az iskolaváltásig.","id":"20241204_szeged-ongyilkossagi-kiserlet-wesley-iskola","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/550ac623-0586-4c3a-acde-1ad7e22784c8.jpg","index":0,"item":"ec43fd6e-2a67-485b-89f3-e326f49c3c0b","keywords":null,"link":"/itthon/20241204_szeged-ongyilkossagi-kiserlet-wesley-iskola","timestamp":"2024. december. 04. 18:54","title":"Telex: Korábban a bezáratott Wesley-iskolába járt a fiú, aki felakasztotta magát Szegeden","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Milyen koktélokat igyunk? Szilveszteri gyorstalpaló
szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?
Bár a hazai koktélkultúra már erősen bontogatja szárnyait, nem jellemző, hogy annyira bevett szokás lenne a koktélozás. Nyáresteken még csak-csak belehúzunk, aztán hosszú szünet szilveszterig, mert ilyenkor azért a pezsgőzés mellett ez is sikk. A Mojito, a Cosmopolitan vagy a Pina Colada a legtöbbek számára már ismert. A kevert italok varázslatos világa azonban még sok meglepetést tartogat.
Kezdjük az alapoknál. Mit is értünk koktél alatt? Bármilyen legalább két összetevőből kevert alkoholos italt. A kutatók szerint már az ősi Mezopotámiában készítettek kevert italokat,ám ismertebbé a XVII-XVIII. században vált, valódi lendületet pedig a XIX. század derekán kapott. A Cocktail elnevezés kezdetben egy konkrét italt jelölt – nem tudni ki, mikor és hol készítette először –, csak később vált a kevert italok általános kategóriájává. Cocktail, azaz kakasfarok – hogy mire utal a név, nem tisztázott: egyes történetek szerint az első koktélokat kakasfarokkal díszítették, mások szerint az italok színes kavalkádja emlékeztet a kakas farktollazatára – ez utóbbi talán igaz is lehetne a mai koktélokra, az első ilyen italok azonban közel sem voltak ennyire látványosak. Megint más elméletek szerint a szónak semmi köze sincs a kakashoz, eredete lehet a francia coquetel (tojástartó), de akár az azték Xochitl is, mely utóbbi egy mexikói hercegnő neve volt, aki kevert italokkal hódította a katonákat.
Koktélok készítésére számos mód kínálkozik: a technológiák és alapanyagok alkotta koordinátarendszerben szép lassan bontakoznak ki előttünk a különböző koktéltípusok. A technológia felől megközelítve a kérdést: vannak olyan italok melyeket shakerben, határozott rázómozdulatokkal készítenek, másokat kanállal keverve, megint másokat turmixgép segítségével. A leglátványosabb alkotások a rétegzett koktélok, melyek esetében a mixer az italokat rendkívül precízen egymásra tölti. A hozzávalók tengelyén találjuk a legjellegzetesen alapitalokat, melyek népes koktélcsoportoknak szolgálnak bázisul: a rum, a vodka, a gin, a brandy, a whiskey, a pezsgő illetve a tequila jelentik a legfontosabb kiindulási pontokat. Az alkoholok mellett számos más jellegzetes alapanyagot használnak koktélok készítésére: a cukor, a különféle zöldségek és gyümölcsök, illetve a belőlük készült pürék, a fűszerek és a tojás minden koktélbár legalapvetőbb felszereléseihez tartoznak.
Számos olyan klasszikus koktél van, mely megszületése óta töretlen népszerűségnek örvend. A Cosmopolitan, a Bloody Mary, a Cuba Libre, a Caipirinha, a Mai Tai vagy a B52 sosem mennek ki a divatból. De folyamatosan újabb és újabb kreációkkal gazdagszik a koktélok végelláthatatlan sora: a bártenderek varázslatos italokkal igyekeznek maguknak nevet szerezni a világban. A koktélbárok az új kreációk és a bevett klasszikusok mellett azonban egy új trendnek is hódolnak: elfelejtett régi receptúrákat kutatnak fel és azok, vagy azok tovább gondolt verziói alapján is készítenek italokat. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint Aczél Miksa 1899-es könyvének, az American Barnak napjainkban megjelent új kiadása. Az eredeti könyv az első magyar koktélokkal foglalkozó kiadvány, nemcsak hasznos receptgyűjtemény, de rendkívül izgalmas korlelet is egyszerre. A szerkesztők dőlt betűs kommentjei és a kiadványt kísérő kisfilmeket tartalmazó lemez segítségével a mai felhasználók is biztonsággal készíthetnek italokat Aczél Miksa receptjei alapján.
Maiden Blush Aczél módra
Használd a fagyasztó kelyhet, tégy bele pár darab jeget, egy kávéskanál cukorport, ½ pohár málnaszörpöt és ½ citrom levét, 1 liqueur pohár maraschinó-t, 1 pohárka gin-et, frappirozd jól, szürd és töltsd át, szeletke naranccsal szolgáld fel.
Megjegyzés: Mérsékelten édeskés, széles ízspektrumú koktél, rengeteg virágos buké tolong benne. Picit kevesebb citrommal komplexebbnek érezzük.
Mi lehet a koktélok népszerűségének titka? A koktélozás sokak számára a fényűzés, az egzotikum, a gondtalanság szimbóluma, egy olyan fajta életé, melyről csak álmodoznak. Ők azok, akik koktélokra gondolva rögtön a homokos tengerparton ringó pálmafák képét is látják. Másoknak a kevert italok a gasztronómia egy kifinomult válfaját jelentik, ahol a kreatívitás nem a tányéron, hanem egy pohárban jelentkezik. Valahol a válasz a fenti kérdésre az életérzés és az ízélmény között lehet félúton. A varázslatért azonban fizetni kell. Tény, hogy a koktélozás nem olcsó mulatság. Többnyire már maguk az alapitalok sem olcsók,és sokszor más speciális összetevő is alaposan megemeli a koktél árát. Ennek ellenére a hazai rajongók tábora egyre nő, és mind jellemzőbb,hogy magára valamit is adó vendéglátóegység nem nyít mixer nélkül.
Nehéz azonban a számos koktélt kínáló hely között megtalálni azokat, ahol valóban felkészült szakemberek és szakszerűen elkészített italok várják a vendégeket – sokan úgy gondolják, mi sem lehet egyszerűbb, mint egy recept alapján összeöntögetni az italokat. Valójában a koktélokat készítő szakemberek feladata ennél sokkal összetettebb, komoly felkészülést, nagy gyakorlatot és állandó továbbképzéseket igénylő hivatás ez – és akkor bizony az italokon túl egy szó sem esett még a legfontosabbról, a vendégekkel való viszonyról. A jó bártender nem elsősorban italokat kever, hanem élményeket ad,és ehhez bizony nem kevés emberismeretre,“pszichológiára“ van szüksége.