szerző:
Megyeri Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

Az év utolsó napján buli van. Ilyenkor nem vacakolunk ölbe terített szalvétával, késsel-villával, porcelántányérral. Jövünk-megyünk, fél kézzel felkapunk valamit az asztalról. A másik kezünkben úgyis ott a pohár.

Ha pogácsákon és sajtos rudakon túlmutató, de egyszerűen elkészíthető, mégis különleges harapnivalót akarunk, vegyük elő a muffinsütőt és eresszük szabadjára a fantáziánkat. Mert hát ki mondta, hogy azokba a kis mélyedésekbe csak kevert édes tésztát lehet tölteni? Ugye, hogy senki? Legyen ez a nap attól is más, hogy kis energia-befektetéssel nagy sikert aratunk, például sajtos, lazacos kosárkáinkkal.

Hozzávalók:

1 zacskó leveles tészta
10 deka füstölt lazac
35 deka reszelt sajt
2 tojás
1 deci sűrű főzőtejszín
só, bors

Elkészítés:

A lazacot minimális méretűre vágjuk és összekeverjük a reszelt sajttal. Hozzáadjuk a tejszínt, a tojások sárgáját és a fűszereket, majd a tojások habbá vert fehérjéjét. Tegyük félre, míg előkészítjük a tésztát. Ha olyat vettünk, ami tömbben van – kinyújtjuk fél centi vastagra és szabályos négyzetekre szabjuk, melyek a muffinsütő mélyedéseibe illeszthetőek úgy, hogy kis peremük is maradjon.

A 220 fokra előmelegített sütőbe (a leveles tésztának magas hőfok kell) annyi időre tegyük csak be, míg a rétegek szépen elválnak egymástól, egymás fölé emelkednek, és olyan lesz a tészta, mint egy stilizált lapozott könyv. Vagyis nagyon szép.

A maradék tésztát nagyon vékony csíkokra vágjuk. A masszát csak háromnegyedig töltsük a kosárkákba, mert kicsit fel fog emelkedni. A tésztacsíkokat tegyük rá párhuzamos vagy átlós irányban, ahogy tetszik. Ha többféle tölteléket készítünk, így meg is tudjuk különböztetni őket egymástól. Kenjük be egy kis félretett tojássárgájával és tegyük vissza a sütőbe addig, míg szép rózsaszínre sül a tetejük.

Megyeri Zsuzsa

Tipp:

Ha azokra is gondolunk, akiket kiráz a hideg a haltól, akkor a kosárkák egy részéből kihagyjuk a lazacot, és csak a sajtos tölteléket pakoljuk bele kevés őrölt szerecsendióval ízesítve. Ha valaki ezt sem szereti, annak adjunk rágódni adóztatott csipszet. Ja, és mindenkinek kínáljunk még egy jó nagy kosár otthon pattogatott kukoricát (előre csomagolva kapható, csak a mikróba kell bedobni zacskóstól). Az mindig beválik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!