szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vannak, akiknek a negyvennapos böjt, másoknak a nagy téli töltekezések utáni fogyókúra kezdődik. Jöhetnek a húsmentes, kímélő napok, ám a kreativitásról nem kell lemondanunk, sőt. Ehhez adunk most néhány ötletet, mégpedig a Chow nevű oldal gyűjtéséből válogatva.

A receptek kezdőknek sem fognak nagy fejtörést okozni, kevés tapasztalattal is van, amelyik negyedóra alatt elkészül. Köztük kettő is felhasználja a céklát, nem véletlenül. A vitaminok és ásványianyagok kiváló forrása így tél végén, éljünk vele bátran.

Almás-kéksajtos céklasaláta

Könnyű, negyedóra alatt elkészül és igazi vitaminbomba. Szükségünk lesz hozzá radicchio salátára is, mégpedig a márványozottan bordó változatra.

Hozzávalók:

1 alma
1 sült cékla
1 fej radicchio saláta (esetleg az előmosott, tasakos kiszerelésű )
1 dkg morzsolt kéksajt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál almaecet
1 mogyoróhagyma
1 1/2 teáskanál dijoni mustár

Chow.com

A mustárt, olívaolajat, hagymát, almaecetet, mogyoróhagymát keverjük össze egy nagy tálba. Majd adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott almát, a szintén kockákra vágott sült céklát (a céklát kiolajozott alufóliába burkolva süssük meg). Ezután jöhet a durvára felvágott-tépkedett saláta, rá a morzsolt kéksajt. Ismételten jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Színes céklasaláta tejszínes öntettel

Ha szeretjük a céklát, ezzel a recepttel is nyert ügyünk van. A tányéron is nagyon jól mutat, igazi színorgia, ami a szürke téli napok után szívmelengető látvány lesz. Szervezetünket pedig felkészítjük a tavaszra.

Hozzávalók:

körülbelül 5-6 közepes cékla (ha hozzájutunk, akkor sárga és vörös)
1/2 csésze tejszín
1 citrom lereszelt héja
4 evőkanál frissen facsart citromlé (körülbelül 2 citromból)
1/4 csésze friss metélőhagyma
1/4 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál pezsgőecet (nem rengeti meg a koncepciót, ha jó minőségű fehér almaecetet használunk)
1 evőkanál darált mogyoróhagyma
1/4 csésze extra szűz olívaolaj
1 1/2 csésze vékonyra szeletelt édeskömény (kb. 12 dkg)
2 evőkanál kapribogyó
1/2 csésze dió, durvára vágott pirított
4 dkg füstölt pisztráng apróbb darabokra szedve
só, fekete bors

Chow.com

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Rakjuk a céklát egy négyzet alakú sütőedénybe és annyi vizet adjunk hozzá, hogy ellepje az alját. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le az edényt alufóliával, és süssük addig, míg a kés hegye könnyen belemegy. Körülbelül 40 perc.

Közben készítsük el a tejszínes öntetünket. Adjuk hozzá a citromhéját, a citromlevet, snidlinget, keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, citromlével. A vinaigrette öntethez kézi habverővel keverjük össze a mustárt, a maradék citromlevet, ecetet, gyöngyhagymát, sót, borsot. Hagyjuk állni 15 percig, majd adjuk hozzá lassú keverés mellett fokozatosan adagolva az olívaolajat.

Amikor kész a cékla, hagyjuk annyira kihűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. Hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre (megkönnyíti a műveletet, ha villát szúrunk a céklába): ezután tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá az édesköményt, kapribogyót, maradék snidliget. Keverjük össze a mustáros öntettel, és fűszerezhetjük, ha szükséges. Tálalás után kerülhet rá a dió és a füstölt pisztráng, végül locsoljuk meg a tejszínnel.

Tradicionális ír burgonyapalacsinta

Az írek nagy kedvence a tradicionális burgonyapalacsinta. Szintén nem igényel nagy konyhai jártasságot, és körülbelül egy órát vesz el a napunkból. Mindemellett pénztárcakímélő, vacsorára például kiváló. Ezt a fogást fogyókúrázóknak azért le kell mozogni.

Hozzávalók:

3-4 nagyobb burgonya
3/4 csésze teljes tej
1 1/4 teáskanál só
1 tojás
1/3 csésze liszt
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1-2 evőkanál sótlan vaj, kis darabokra vágva

Chow.com

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 100 fokra. Vágjuk kockára a háromnegyed burgonyát, dobjuk serpenyőbe, sózzuk, és öntsünk rá hideg vizet. Főzzük addig, hogy jól összetörhető legyen. Közben nagy lyukú reszelőn lereszeljük az egyharmad maradék burgonyát. Ha kész a főtt burgonya, adjunk hozzá 1/4 csésze tejet, törjük, keverjük simára. Ezután mehet bele a reszelt burgonya, amit leszűrtünk, kinyomkodtuk belőle a nedvességet. Üssük egy nagyobb tálba a tojást, használjuk fel a maradék tejet, a lisztet, sót, habverővel keverjük, dolgozzuk hozzá az egész burgonyamasszát, míg szép homogén lesz.

Most már előkerülhet a serpenyő is, megéri olyat választani, amely tapadásgátló bevonattal van ellátva. Ha már megfelelő a hőmérséklet – úgy tesztelhetjük az edény forróságát, hogy meglocsoljuk pici hideg vízzel, ha a vízcseppek pattognak, az edény használatra kész, ha azonnal elpárolognak, az edény túl forró – akkor tegyük bele a vajat. Ezt majd mindegyik sütésnél meg kell ismételni. Készítsünk három lepényt – vagy az edény mérete szerinti darabot – , és süssük aranybarnára. Ez körülbelül 4-5 perc, majd megfordítjuk, jöhet a másik oldal sütése is. Helyezzük egy tepsibe, és a sütőben tartsuk melegen, amíg a többi lepény is elkészül.

Selymes zellerkrémleves

Végül egy leves, tejszín nélkül, így diétázók is fogyaszthatják. A zellergyökér ízéhez rendkívül jól illik a párolt burgonya és alma, amelyek pürésítésével selymes levest kapunk. Tartalmasabb lesz, ha kínálunk hozzá pirított zsemlekockát, párolt almát, de meglocsolhatjuk szarvasgombás olajjal is. Tálaláskor rászórhatunk friss zellerlevelet.

Hozzávalók:

körülbelül 3 közepes zellergyökér
3 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz a díszítéshez
1 csésze vékonyra szeletelt póréhagyma (kb. 1 közepes)
1 centis darabokra vágva
1 savanykás alma
szintén 1 centis darabokban
2 burgonya
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
bors
3 csésze víz
2 csésze csirke- vagy zöldségerőleves

Chow.com

Hevítsük fel az olajat egy lábosban, vagy nagyobb, magasfalú serpenyőben. Dobjuk rá a póréhagymát, és hagyjuk puhulni, amíg lágy és áttetsző lesz. Ezután adjuk hozzá a zellergyökeret, a burgonyát, almát, fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze a zöldségeket az olajjal, öntsük hozzá a vizet és a levest, majd forraljuk fel. Fedjük le, pároljuk amíg a zöldségek megpuhulnak. Ez mintegy 20-25 perc. Vegyünk ki egy csészényi levet, és tegyük félre. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest, majd tartsuk alacsony lángon, melegen az edényben a tálalásig. Ha túl sűrű a leves, hígíthatjuk a félretett léből. Ízesítsük sóval, borssal. És locsoljuk meg olajjal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!