Milyen lett Bodrogi Gyula étterme? Megnéztük

Milyen lett Bodrogi Gyula étterme? Megnéztük

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
M. Zs.
Tetszett a cikk?

Nem ritka, hogy népszerű emberek, ha mégoly sikeresek is, új vállalkozásba fognak. S előfordulhat, hogy abban is sikeresek lesznek. Feltéve, ha nem csak a nevüket adják hozzá. Van a tehetségnek valami titka, ami nem kötődik se műfajhoz, se korhoz, se stílushoz.

Sokan szeretnek főzni, de kevesen tudnak. Még kevesebben vannak, akik ezt be is látják. Viszont hamar bele tudnak szeretni a celeb szakács szerepébe. Pláne, ha unos-untalan azzal hizlalja toborzott közönségük a májukat, hogy már megint milyen jó ételt kreáltak. Akkor a végén el is hiszik, hogy valóságos fakanálművészek. S persze szerencsére vannak olyanok, akik tényleg értően és szívvel-lélekkel tudnak örömöt okozni a konyhában is. Ők azért jellemzően nem a valóság show-k, kereskedelmi csatornák vacsoracsatáiból és a bulvár világából kerülnek ki.

Bodrogi Gyula színművész kiváló szakács hírében áll. Kis hazánkban sokan vannak, akik ismerik például elhíresült „dupla lecsóját”, ami a mi fantáziánkat is felcsigázta. El is mentünk egy kóstolóra – mily meglepő névválasztás – a Bodrogi Étterembe, amit fiával, Ádámmal közösen nyítottak a napokban Budán. Nincsenek illúzióink, nem vártuk, hogy a nemzet színésze pattanjon ki a konyhából, de a receptjeire kíváncsiak voltunk. A terasz dobogóját még éppen ácsolták, ám a konyha és a pincérek már teljes fegyverzetben fogadtak minket. Az étlap diszkrét választéka megnyugtatóan kevés extrémitással kecsegtet, amelyen helyet kap haltól, vadtól a marhán át a tanyasi csirke is.

A dupla lecsót a világ minden kincséért sem hagynánk ki, de megkóstoljuk a maceszgombócos libalevest és a marhapofalevest is, mint klasszikusokat, melyen jól tesztelhető a konyha. A marhahúslevesbe valószínűleg dupla adag sót tettek, amit hígítani kell egy kevés vízzel, hogy kedvvel kanalazható legyen, ám a libaleves és benne a remegő gombóc épp a megfelelő színű, állagú és ízű.

A második fogásnak érkező dupla lecsónak csak a mennyiségében találunk kifogásolnivalót – ugyanis kevésnek ítéljük –, ám az íze, ahogy vártuk, kiváló. A szarvaspörkölt és a juhtúrós puliszka látványra ötös, a hússal viszont meggyűlik a bajunk. Egyik-másik darab elrághatatlan, ám a tartalmas, ízes pörköltszaftot jóízűen kitunkoljuk.

A desszertek közül a túrógombócot és a csörögét teszteljük. Előbbi nem is gombóc, inkább galuskaféle, de ezt az étlapon is így hirdetik, tehát nem kifogásoljuk. Viszont a citromhéjat és a vaníliát igenis hiányoljuk az egyébként formás és lebegően könnyű termetes galuskákból. A csörögefánk csörög és ropog, mégsem kemény és száraz. Az, ami.

Mindent összevetve kijelenthetjük: örülünk, hogy Bodrogi Gyula ebben az étterem műfajban is kipróbálja magát,bízva fia vendéglátós tapasztalatában is. S igenis örülünk, hogy nem maradt a cipész a kaptafánál. Sejtjük, van még bőven a tarsolyában családi recept, saját konyhai lelemény. Visszatérünk,mert kipróbálnánk még pár ételt, például a Dédi töltött káposztáját, ami állítólag hét féle húsból készül, a csülöktatárt, vagy a harcsakrémlevest tésztabatyuban főtt belsőséggel.