szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Nem véletlen, hogy a gasztronómiai világfórumok közül a legújabb éppen Dániában talált ideális terepre. A tavalyi debütálás után az idén is hamarosan lesz MAD 2012.

Észak-európai országok szakácsművészete? Tuti, hogy a hívó szavak: új skandináv konyha, René Redzepi és a koppenhágai kikötőben található étterme, a Noma, amelyet a mértékadó brit szaklap, a Restaurant Magazine 2010-ben és 2011-ben is a világ legjobb éttermének választott. A térség többi országa is előkelő helyen áll a nemzetközi kulináris rangsorolásban.

Elég, ha csak márciusig megyünk vissza, amikor a Bocuse d'Or Brüsszelben megrendezett európai versenyén az aranyérmes Norvégia mellett a második hely Svédországé, a harmadik Dániáé lett. A lyoni világdöntőben továbbjutó 12 ország közül Izland a 4., Finnország a 10., Észtország a 11. helyen kvalifikálta magát (a miénk lett a 9. hely).

Az északi konyha már nem is olyan lassan átveszi a vezető szerepet a kontinensen. Talán csak Bíró Lajosban bízhatunk, hogy kicsit odapörköl nekik a koppenhágai bisztrókajáival. Az északi konyha nemcsak divatot teremt a felhasznált természetes alapanyagokkal, de a környezet (vizek, erdők-mezők) új alapanyagait tárja fel. Meglevő kulináris ismereteket asszimilál az újakkal, felelősséget érez a jelen és a jövő táplálkozásért, s ehhez a legnagyobb mértékű környezettudatosságot társítja.

Mint tavaly, most is a koppenhágai Refshaleøen sziget lesz a helyszíne július 1-én és 2-án a kétnapos MAD 2012 gasztronómiai szimpóziumnak. A dán mad szó ételt jelent. Míg a csúcsfejek tanácskoznak, addig a nagyközönség számára megnyílik a Foodcamp - étel(élelem)tábor -, ahol a kézműves élelmiszerek és készítmények mellett a szakácskiválóságok ételeiből tartanak bemutatót és kóstolót.

René Redzepi: "Fellobbantotta a kulináris világforradalmat"
Time Magazin

A MAD résztvevői a világ gasztronómiai életének vezető személyiségei - élelmiszer-kutatók, tudósok, termelők, séfek és szakírók -, az emberi étvágy fogalomkörét igyekeznek megtölteni tartalommal és közelítik meg előadásaik, vitáik során különböző szemszögből. Legyen az a táplálkozás iránti vágyakozás vagy éppen az éhségünk csillapítása, a belső szükségletek, az ételek érzékekre való hatásának feltárása.

A résztvevő séfcsillagok: Massimo Bottura (Olaszország), Ferran Adria (Spanyolország), Fergus Henderson (Egyesült Királyság), René Redzepi (Dánia), Marc Veyrat (Franciaország), Dan Barber (Egyesült Államok), Rasmus Kofoed (Dánia), Zeniya Takagi (Japán), Wylie Dufresne (USA), Enrique Olvera (Mexikó). A tudományos életből  Andrea Pieronit (Olaszország), az etnobotanika professzorát, valamint honfitársát, Massimo Montanari történész professzort és Paul Rozint (USA), a pszichológia professzorát várják Koppenhágába.

A mai modern konyha előtt álló új kihívások és feladatok túlmutatnak a sütés-főzés tudományán.„A szakácsok új lehetősége - és talán kötelessége -, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot arról, hogy mit jó enni, és miért” - fogalmazza meg egyértelműen az esemény programgondolatát René Redzepi, akit a minap az amerikai Time hírmagazin címoldalán is viszontláthattunk, mint olyan befolyásos séfet, aki „fellobbantotta a kulináris világforradalmat”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!