szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Nem tartják számon afrodiziákumként, de nekünk senki se mondja,hogy az eper nem vágykeltő gyümölcs. Ilyentájt kifejezetten vágyunk rá.

Hogy az illatos, ingerlő, gyönyörűségesen piros Fragaria éppen szamóca vagy földieper, az a beteljesülés szempontjából tulajdonképpen mindegy is. Mindenesetre annyit jegyezzünk meg, hogy az előbbi erdei körökben honos, az utóbbit meg nem győzték úgy a 14. századtól ültetni, nemesíteni, variálni.

Az sem kizárt, hogy most is akadnak valahol szerelmetes természetű kertészek, akik éppen egy új fajtán törik a fejüket. S bármibe lefogadnánk, hogy akkor nő van a dologban. Gyanítjuk ugyanis, hogy a vágy titokzatos tárgya ihletett ilyen szép neveket, mint például Nadina, Pocahontas, Lamda. Éppen mostanság érnek abból a 15-20 féléből, amit nálunk termesztenek. A folyton termő Rapella, és az évente legalább kétszer termésével megörvendeztető Surprise és Souvenir (Meglepetés és Ajándék) is romantikus históriákat sejtet.

Eperszezon - Tökéletes recept
wikipedia.org

A legjobban fantáziálni ezekről egy tál eper társaságában lehet. Nyersen a legfinomabb. Esetleg leheletnyi cukorral, pláne vaníliással: akkor már pár menta- vagy bazsalikomlevelet is rejthetünk közé. Akár meg is csöpögtethetjük sűrű, édes balzsamecettel. Egy-egy szemet dobjunk a pezsgőnkbe is. Ha ragaszkodunk az egészséges életmódhoz, igyunk eperturmixot. Innen már csak egy lépés az eperkrémleves. Hogy miért leves? Mert se nem ital, se nem krém. Viszont akár desszertnek is megteszi.

50-60 dkg lecsumázott epret 3 dl tejszínnel,1 dl tejföllel, 2 dl vörös borral és ízlés, illetve az eper érdeme szerint cukorral vagy mézzel összeturmixolunk. Behűtjük, citromfűleveleket csipdesünk rá, bekanalazzuk.

Ha desszertfronton nem érezzük magunkat ütőképesnek, akkor kápráztathatunk a világ legegyszerűbb epres nyalánkságával is. Ráadásul a keresztségben bármilyen nevet kaphat hangulatunktól, pillanatnyi lelki- és elmeállapotunktól függően, merthogy valójában nincs neki. Epres izé, de nagyon jó.

1 kg epret igazságosan elfelezünk. Az egyik részt azonmód összeturmixoljuk 20 dkg porcukorral és fél citrom levével. Fél órára behűtjük, majd tálkákba osztjuk (4-6  adag kijön belőle). Ha közben bekapkodtunk a rakomány félretett feléből pár szemet, immáron testvéries osztozkodás lesz, de maradandó károsodást nem szenved a művünk. A lényeg, hogy mindegyik tálkára jusson egészben is szépen a gyümölcsből, aztán szórjuk meg a tetejét szálasra vágott, pörkölt mandulával. Ennyi.

Tipp: citromlé helyett máskor tejföllel vagy krémjoghurttal is turmixolhatjuk.

Haladóknak epres krémtorta (liszt nélkül):

1 liter tejet 20 dkg cukorral és egy vanilíarúd kikapart belsejével – állandó kavarás közepette – felforralunk. Kicsit hűlni hagyjuk, éppen csak addig, míg 4 tojássárgáját kikeverünk pici cukorral. Fogunk egy alkalmatos edényt, amibe vizet melegítünk, és egy még alkalmatosabbat, amit ráilleszthetünk a tetejére, hogy óvatosan összevegyítsük benne a vaníliás tejes-tojássárgájás alkotóelemeket.

Tökéletes recept eperszezonban
Gy.Zs.

Tetszik tudni, ezt hívják vízfürdőnek. Nem állítjuk, hogy a vízfürdőn való fokozatos besűrítésnél nincs jobb elfoglaltság – szintén folyamatos kavargatással jár –, de megéri. Mindenesetre lesz sikerélményünk, amikor egyszer csak azt mutatja, hogy ő már krém. Akkor félretesszük hűlni, mi pedig robotolunk tovább.

1/2 liter tejszínt csipet sóval, cukorral kemény habbá verünk és óvatosan összeforgatjuk a "hüledező" krémmel. A következőkben állagváltoztatásra bírunk 3 dkg zselatint – minden zacskón ott a leírás –, és hozzáadjuk a habos-krémes keverékhez, ami így késznek tekinthető. Már csak egy középen lyukas kuglóf- vagy tortaformát – savarin – kell kerítenünk, amibe töltve minimum 30 percet dermedezzen a hűtőszekrényben, de mindenképpen addig, míg formatartóan megszilárdul.

Nem tudjuk, feltűnt-e, hogy idáig szó se volt eperről. Most kerül a képbe úgy fél kilónyi leöblítve, lecsumázva. Likőrős pohárnyi Grand Marnier-t vagy Maraschinót locsolunk rá, vaníliás cukorral megszórjuk. Ha a formában várakozó krém megszilárdult, bátran fordítsuk ki egy tálra és töltsük meg az üregét az alkoholizált eperrel, de jusson  köré is.

Ha akad otthon tavalyi eperdzsem – az idei receptjét majd máskor megadjuk –, kevés vízzel langyosítsuk, sziruposítsuk össze, hogy meglocsolhassuk vele a liszt nélküli tortánkat. A végén jöhet a dilemma, hogy nyomjunk-e tejszínhabrózsákat rá kínáláskor, vagy sem. Ki-ki maga számoljon el a lelkiismeretével.

Utóírat: eperről minden Tahitótfaluban e hét végén a 14.Eperfesztiválon.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!