szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli adóhatóság vitát kiváltó kezdeményezése a zsír- vagy más néven hájadó bevezetése. Ezzel újabb ország csatlakozik azoknak a táborához, amelyek az élelmezés területén már alkalmazzák, illetve most fontolgatják az újabb adónem életbe léptetését.

Az iniciatíva az után született meg, hogy befejezték az ország felnőtt lakosságának egészségügyi állapotát felmérő kutatásokat. Ebből kiderül, hogy a lakosság 37%-a túlsúlyos és további 15%-a elhízott. Az egészségügyi minisztérium azt állítja, a probléma kezelése évente milliárdos nagyságrendű kiadásokkal jár.

Az egészséges táplálkozás ösztönzése érdekében az adóhivatal támogatja a zsíradó bevezetését. Nyilván erre mintául szolgálnak a Dániában, Franciaországban és Magyarországon meghozott intézkedések: a megemelt „büntető” áfa az egészségtelen táplálkozási cikkekre és nagy cukortartalmú üdítőitalokra.

wikipedia.org

Hazánkban és Romániában a magas telített zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerek, míg Franciaországban a cukros italok, édesség, csokoládé és a margarin tartoznak ebbe a körbe.

Az izraeli zsíradó bevezetéséről hírt adó Food Navigator által megkérdezett szakember, Efrat Kat, az Algatechnologies marketing és értékesítési igazgatója így vélekedett: „Az én személyes véleményem, hogy az oktatáson múlik a kiegyensúlyozott étrend, ez sokkal fontosabb, mint bármilyen árkülönbség”.

Izraellel egy időben foglalkoztatja ez a kérdés Nagy-Britanniát és az ottani közvéleményt is. Az brit orvosi lapban, a British Medical Journalban megjelent felszólító tartalmú cikkek az elhízás megfékezése érdekében 20%-os adó bevezetését sürgetik az egészségtelen ételekre és italokra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!