szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Kit érdekel már, hogy ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit, amikor Kiotóban vadásszák a japán séfeket. Pisztoly dörren, vér fröcsög, a jakuzák a konyhában elitmenüre céloznak. A vacsorát jegyre adják.

A világ egyik legfigyelemreméltóbb amerikai séfje, a három Michelin csillagos, - a brit Restaurant Magazine által 2012-ben a világ 7. legjobb éttermeként rangsorolt - Alinea étterem tulajdonosa, Grant Achatz tavaly áprilisban nyitotta meg Next névre keresztelt új éttermét Chicagóban. A rövid idő alatt felfuttatott gasztro zarándokhely nemcsak különleges menüsoraival hívja fel magára a figyelmet, hanem éttermi jegyrendszerével – ennek kiötlője Nick Kokonas, a Next társtulajdonosa.

©

A jegyek forgalmazásához az internetes Craigslist web site-ját, a Facebook-ot és a Twittert használják. A felfokozott érdeklődés miatt nem ritka, hogy egy-egy jegy 500, de akár 1000 dollárért cserél gazdát, így sokszorosát kóstálja a vacsorajegy annak, mint a nyitás utáni menü 65-110 dollár körüli ára.
Februárban az étterem holland típusú aukciós jegyeladást is hirdetett, ez alkalommal 4000-5000 dollárig kúsztak fel a kétszemélyes vacsorajegyek. Még így is több ezer fős a 2012-es várólistájuk. A másodlagos piac csökkentése érdekében ebben az évben bérletrendszer bevezetésével próbálkoznak.

A Next másik sajátossága a negyedévenként változó étlap, de nem az évszakok vagy az idényjelleg miatt, hanem kigondolt tematikák szerint. Most ért véget a június 2-től szeptember 9-ig tartó Szicíliai menü, s szeptember 15-től december 31-ig a Kiotói menü összeállítása szerepel az étlapon.
Úgy az előzőket – Párizs 1906 (ez volt a nyitómenü, a nagy séf, August Escoffier emlékének szentelve), Thaiföld, Gyermekkor, Hódolat az El Bullinak -, mint a jelenlegi menüsort, új video spottal harangozzák be.

A felvételek inkább a kép és szöveg hatására építenek, mint a reklámozásra. A Szicíliai- és az El Bulli menük videói (Grant Achatz egy szezont dolgozott az El Bulliban, nagy tisztelője Ferran Adriànak – a szerk.) a szicíliai illetve a molekuláris konyháról szólnak, s azokról a fogásokról, ételkülönlegességekről informálnak, amelyek a Next vendégeinek tányérjába kerültek.

A Kiotói menü két fejtörő spotjának (Next Kyoto Teaser 1-2) azonban egyelőre nem sok köze van a japán konyhához. Az egyiken fekete bőrkabátos fiatalember keveri a kártyát, míg az asztal másik végén egy elég feszültnek tűnő, talpig fehérbe öltöztetett nő ül. Csak akkor találkozik a tekintetük egy pillanatra, amikor az egyik asztalra tett lapot megfordítja a kártyavető.

A kísérő feliratok szerint a fiatalember arról álmodik, hogy megismerje a rendkívüli emberek bizniszét. Ez a spot semmit nem árul el a menüről, és a folytatás a véres konyhai jelenetekkel ennél meglepőbb. Ugyanaz a fehérruhás nő mondja el: az ő japán férje azzal próbálkozik, hogy elkészítse a világ legjobb ételét, de tudja, hogy sohasem lesz belőle nagy séf. Ezért úgy döntött, hogy végez a világ legjobb szakácsaival, amit megtett…

Pisztolydörrenések, a konyhapulton szétfröccsenő vér, egy citromos dobozból kilógó láb, a Next felirat egy töltényen, a monoton zenei aláfestés fokozza a hatást. Vajon milyen kódolt üzenete van a leginkább jakuza leszámolásra hajazó video spotnak?

A Next ínyenc vendégei ezzel már szeptember 15-től szembesülhetnek, amikor Grant Achatz és csapata menükínálatát ízlelgetik. Hogy autentikus japán ételeket kapnak, arra a legjobb garancia, hogy Achatz japán barátjának, a kreatív Yoshiaki Takazawának  tokiói éttermében, az Aronia de Takazawában folytatott „előtanulmányokat” a Next főséfjével David Berammal együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja