szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Míg Németországban tekintélyes politikusok a lóhús botrányba keveredett termékeket jótékonykodnák oda segélyszervezeteknek, addig a nyakig válságban lévő Spanyolországban Michelin-csillagos séfek állnak egy-egy szolidaritási akció mellé.

Andalúzia szakácsai tevékeny részesei lettek annak az akciónak, amely a rászorultakat ellátó Córdobai Élelmiszerbank javára szervezett gyűjtést. Összesen 17 étterem csatlakozott az agrárélelmezés innovációjával foglalkozó córdobai, cádizi, jaéni, huelvai és almeríai felsőoktatási tanintézmények közösségének kezdeményezéséhez, a Kilochef-hez.

Nemcsak tartós élelmiszerekkel, zöldségekkel és tetemes mennyiségű olívaolajjal gyarapították jó szívű adományozók révén a Córdobai Élelmiszerbank készletét,de magukat az adományozókat is „begyűjtötték”. A jótékonykodók megvendégelését élvonalbeli éttermek séfjei vállalták, köztük többen Michelin-csillagosok vagy/és  Repsol – nap elismeréssel bírók (a  nap formájú logó a spanyolországi Repsol étteremkalauz minősítését jelzi– a szerk.)

©

A Kilós-séf akció lényege az volt, hogy a február 4-től 14-ig tartó begyűjtés során minden kiló élelmiszerért beváltható tikettet kaptak a jótékonykodók – innen származik a kezdeményezés elnevezése. A tiketteknek a legfinomabb tapasokra való beváltási lehetősége már a konyhaművészek érdeme. A 17 étterem 203 féle tapas-szal és 126 fajta innivalóval látta vendégül a donátorokat a córdobai Victoria piacon. A hasonló nevű sétányon található, a XIX. századi patinát és a XXI. századi korszerűséget ötvöző piac az élelmezési- és gasztronómiai központ szerepét is igyekszik betölteni az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő városban.

Hogy az adományozók választási lehetőségét megkönnyítsék, a gazdag tapas választék listáját előre közzétették. A bőség zavarában  tapasolók, így előre összeállíthatták, kitől és mit kívánnak megkóstolni. A példa kedvéért említsük meg a cádizi Santa María kikötő egy Michelin-csillagos és három Repsol-napos Aponiente éttermét: séfje, Ángel León friss halból készült surimit kínált (a surimi  japán gasztronómiai terminológia: felaprított, pürésített,formázott halhús – a szerk.) Dani García, a New York Cityben e hónapban éttermet nyitó mesterséf, két Michelin-csillagos és három Repsol-napos marbellai vendéglője, a Calima saját specialitásait készítette el a piacra látogatóknak.

Választékában a grillezett királyráktól az articsókával töltött ropogós ravioliig sok minden megtalálható. A „tapasok templomának” becézett córdobai Bodegas Campos hagyományos andalúz harapnivalóval, zsírban lesütött ibériai sertéshússal várta a donátorokat. Ezen kivül még 14 andalúziai étterem prezentálta a Kilochef keretében italkísérő falatkáit.

©

A spanyol tapas világszerte egyre ismertebb, az USA-tól Japánig több országban, és az európai városokban, így Budapesten is nyíltak már tapasbárok. A tapasnak több száz fajtája, külön recepttára és tekintélyes szakirodalma van, választéka folyamatosan gazdagodik. A tájegységeknek, illetve a Spanyol Királyság egyes közigazgatási területeinek is vannak jellegzetes különlegességei, Andalúziában ilyen tipikus tapas a serranito: a serrano sonkából, csirkehúsból vagy vesepecsenyéből, paradicsomból, paprikából összeálló szendvicsféle, amely szintén nem hiányozhatott a Kilós-séf akcióból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megsemmisítő kritika látott napvilágot Eszenyi Enikő színházáról

Megsemmisítő kritika látott napvilágot Eszenyi Enikő színházáról

Mobilokra is kiadja a Microsoft a Windows Defendert

Mobilokra is kiadja a Microsoft a Windows Defendert

Radar360: Szintet lépett a hazai koronavírus-helyzet

Radar360: Szintet lépett a hazai koronavírus-helyzet