szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Egy évvel ezelőtt gerillákat szabadítottak a Józsefváros patinás tereire, most egyenesen terrorral fenyegetőznek. A veszély csapolva és palackozva fenyeget. Jön az 5. Főzdefeszt június 7. és 9. között.

A Főzdefeszt szervezői nem elégszenek meg egyszerűen csak azzal, hogy 25 hazai főzde 100 féle kézműves sörét vonultassák fel a Mikszáth Kálmán – Szabó Ervin tér tengelyre. Nem is finoman lőnek a közízlésre. A fesztivál „alcíme”: Weizen / Búza / Terror – bevallottan addig erőszakoskodnak velünk, amíg az utolsó citromkarika is eltűnik a búzasörünkből.

Hogy a jó búzasörben semmi keresnivalója nincs a citromkarikának – és nem kell zúzmarásra hűteni –, arról olyan fegyverekkel próbálnak meggyőzni, mint például: a tapolcai Stari White Horse, a Kaltenberg Limet Weizen, a Legenda Sixfingers búza, a Kárpi szűretlen búza vagy a Palóc búza. A Bors, amely 2012-ben az Év sörfőzdéje volt, most mézesmadzagot húzogat az orrunk előtt, illetve mézes búzasört tölt a poharainkba: a Marian Maid állítólag semelyik eddig létező /búza sör/ kategóriába nem sorolható be. Persze Budapest legújabban megnyitott kézműves sörözdéje, a Léhűtő sem maradhat ki a kavarásból, sőt viszi a prímet fesztiválstandként, ahol az egész felhozatal végigkóstolható, s még csomagoltathatunk is otthonra.

Az első magyar gerilla, aki mára tisztes polgári főző és boltos lett, Armando több mint 20 fajta újvilági komlóval újratervezte a Grabancot, s lőn Hopaocolypse. A tavalyi kiskunhalasi gerilla, a Hopfanatic hozza az első amerikai-komlós bajor stílusú búzasört, az illatos White Hops-ot. Nyakukon persze a következő gerillanemzedék: a Bázis whiskymalátás sörrel, a Tibeer Duvel-klónnal, a Sörök a Möszjő Vedréből pedig porterrel virít a székesfőváros első kézműves sörös romkocsmájának, az Élesztőnek a standján.

Wikipedia

Álljunk elébe a búzasör-terrorizmusnak, és vessük be magunkat június második hétvégéjén a Palotanegyedbe. Nemcsak tucatnyi újdonság vár felfedezésre. Újrakóstolhatjuk régi kézműves kedvenceinket is. Várható például Majoros Gábor hőn óhajtott nagy visszatérése Csobánkáról a Fekete Báránnyal, a Fekete Máriával, az Öregsörrel. Hosszú idő után a már klasszikus brand, a Köleses új változattal, a Mézes Kölesessel jelentkezik.

Apropó méz. Azt állítják a Főzdefesztesek, hogy a jó búzasörbe, amiben benne van a napfény íze, a citromé, a lime-é, citrusos gyümölcsöké, citromkarikát tenni, az legalább olyan, mint a mézes baklavát megcukrozni! Egyébként desszertnek inkább sörfagyi IPA-ból és Imperial Stout-ból, vagy gyümölcssörös jégkása. Lesz.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!