Tökéletes tökölés - recept
Ha úgy gondolnánk, hogy egy főzőtök nem egy tök nekünk, mert elég pórias, akkor gondoljunk csak arra, régebben úritöknek nevezték. Nem hiába e magasztos megjelölés, hiszen a most kapható, igazi zsenge tökből meglepően változatos és ízletes fogások készíthetők.
A tökféléket már időszámításunk előtt 5 ezer évvel termelték a mai Mexikó területén, és mint oly sok zöldségfélét, ezt is az Újvilág felfedezésének köszönheti Európa.
A tökfélék családja hihetetlenül gazdag. Az ismertebb fajták közül ide tartozik az uborka és patisszon, a cukkíni, a hokkaidó tök, a sárga húsú sütőtök. A legismertebb mind közül az úritök, más néven spárga- vagy hagyományosan főzőtök.
Bármelyik fajtát is választjuk, érdemes minél zsengébb, kisebb, fényes, egészséges héjú példányokat a kosarunkba tenni, mert ezek a legízletesebbek, akár héjastól is fogyaszthatók. Ha a kocsány színe sárgás, akkor a tökféle már túlérett, azt hagyjuk csak a zöldséges standon…
Nézzük a recipét, mit mond az „egészségőr”: a tökféléknek kiemelkedően magas a szerves sótartalma, ami elengedhetetlen az egészséges máj- és hasnyálmirigy működéshez. A rendszeres tökfogyasztás csökkenti a vércukorszintet, jó hatással van a köszvényes panaszokra, magas víz- és rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre. A tökféléknek magas a B1-, B2- C-vitamin tartalma, az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, nátriumot, cinket és rezet sorakoztatnak.
Mindennek tudatában neki is állhatunk főzni. Valószínűleg a legismertebb tökös étel a kapros-tejfölös tökfőzelék, ami hidegen igazi nyári hűsítő, frissítő fogás lehet. Sajnos sokan a tökfőzeléket menzai rémségként ismerték meg, ezért inkább távol tartják magukat tőle. De érdemes még egy esélyt adni ennek a szinte már hungarikumnak számító ételnek. Új dimenzióba emelhetjük az utálatos főzeléket, ha a tököt vajon párolva, fele rész tejszínnel és tejföllel,reszelt citromhéjjal és szerecsendióval ízesítve, citrommal savanyítva és rengeteg friss kaporral készítjük el.
Mint minden zöldségféle, így a tökfélék is nyersen fogyasztva őrzik meg leginkább a bennük rejlő összes értékes vitamint és ásványi anyagot. Így érdemes a zsenge tököt felkockázva vagy vékony karikákra szelve salátákhoz adni, vagy levét kipréselve répával, almával, uborkával vitaminkoktélként fogyasztani.
Mivel egyik tökfélének sincs markáns, jellegzetes íze, így főzéskor bátran szabadjára engedhetjük fantáziánkat.
Átváltozhatnak krémlevessé, isteni velük a lecsó, grillezve, roston is bátran kínálhatjuk, és kedvelt csemege rántva is. Töltve igazán kiadós és finom egytálétel készíthető belőlük, és lereszelve, tojással, fűszerekkel összegyúrva ízes helyettesítői a húspogácsáknak, vagdaltaknak.
Savanyúságként is sokféle változatban tartósíthatjuk a téli hónapokra. Végül, de nem utolsó sorban, helyük van a süteményekben is: a tökös-mákos rétes sokak kedvence, de reszelt cukkínivel gazdagíthatjuk a bögrés / kikevert /süteményt vagy a muffint is.
A fűszerek közül jól harmonizál a tökfélékkel a kapor, a petrezselyem, a fokhagyma, a kakukkfű, a menta a bazsalikom, a bors.
Igazi, bár kevésbé ismert különlegesség a sörtésztába mártott, bő olajban kisütött tökvirág is. Csak aszfaltkoptató háziasszonyoknak kicsit nehézkes a beszerzése.
Most pedig következzen néhány kedvcsináló recept.
GOMBÁS TÖKPÖRKÖLT
Hozzávalók:
50 dkg spárgatök kockára vágva
25 dkg gomba
1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom, kockára vágva
1 zöldpaprika
Olaj
Őrölt pirospaprika
Frissen őrölt fekete bors
Kakukkfű
só
Elkészítés:
Az olajat egy nagyobb lábasban felmelegítjük, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott tököt, a megtisztított, feldarabolt gombát, majd időnként megkeverve addig főzzük, amíg elfő a leve. Meghintjük piros paprikával, sóval, borssal, kakukkfűvel, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát és fedő alatt puhára pároljuk.
Magában, egytálételként, barna kenyérrel is finom, de készíthetjük tojással, vagy köretként tálalhatjuk sült húsok mellé. Cukkínivel is ugyanígy müködik.
TÖKÖS-MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
3 tojás
35 dkg reszelt tök, lecsepegtetve
30 dkg kristálycukor
2 dl olaj
15 dkg darált mák
1 teáskanál ecet
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojás sárgákhoz adagoljuk a kristálycukrot és habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk a mákot, az apróra reszelt, kicsavart tököt, az olajat, a lisztet, a sütőport, a vaníliaesszenciát, a reszelt citromhéjat és az ecetet. Jól elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot.
Muffinpapírral kibéleljük a sütőformákat, és háromnegyedéig megtöltjük tésztával. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
TÖKFASÍRT
Hozzávalók:
50 dkg tök (lehet cukkíni is)
15 dkg sajt
5 evőkanál liszt
1 nagy csokor kapor apróra vágva
2 tojás
Só
Elkészítés:
A tököt almareszelőn lereszeljük, besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk. A levét kicsavarjuk, leöntjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a felvert tojásokat, az apróra vágott kaprot, sót, fekete borsot. Az olajat felforrósítjuk egy magasabb falú serpenyőben, és evőkanállal kis halmokat szaggatunk az olajba, lepényeket formálunk. Mindkét oldalon ropogósra, arany barnára sütjük. Még melegen, fokhagymás tejföllel vagy ketchuppal, és sajttal megszórva fogyasztjuk.
ÍNYENC TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg megtisztított, gyalult tök
2,5 dl habtejszín
2 dl tejföl
1 csokor újhagyma, vékony szeletekre vágva
2 csokor kapor, apróra vágva
8 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál méz
1 citrom leve és reszelt héja
Csipet frissen őrölt szerecsendió
Só ízlés szerint
6-7 csepp szarvasgombás olaj
víz
Elkészítés:
5 dkg vajon megpároljuk a vékony szeletekre vágott újhagymát, rádobjuk a kapor felét, megkeverjük. Hozzáadjuk a gyalult tököt és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Belereszeljük a citromhéjat. Amíg fő, a tejszínből, tejfölből és a lisztből kézi habverővel csomómentes habarást készítünk. Amikor már majdnem puha a tök, állandó keverés mellett beleöntjük a habarást. Megvárjuk, amíg egyet rottyan, és levesszük a tűzről. Belekeverjük a maradék kaprot, a 3 dkg vajat, a mézet, a sót, a szerecsendiót. Állandó keverés mellett hozzácsöpögtetjük a citromlevet és a szarvasgombás olajat.
Mennyi étek, más bolygóról, mint a mezei tökfőzelék. Nem lehet abbahagyni. Hidegen is nagyon finom.