szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kutatások bizonyítják, hogy a nők borélvezethez szükséges érzékszervei sokszor jobban működnek a férfiakénál, a fogyasztásban és a borkészítésben a nők mégis hátul kullognak. Ingyenes női borakadémia indult november elejétől.

Miért nem mernek bort választani a nők? Férfi tudomány-e a borkészítés? Melyik ételhez milyen bor illik? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak választ azok a nők, akiket több száz jelentkező közül válogattak be az első ingyenes, női borakadémiára, amelyet a Borospohár&Tűsarok Facebook-oldalon indítottak el női borászok.

A Női Borakadémia november elejétől ingyenes online képzést nyújt a borkészítés és borkóstolás témában nőknek, hogy a kezdők megtanulhassák a legfontosabb boros praktikákat.

A borkészítés leginkább férfitudományként ismert, ezért a gyöngyössolymosi Nyilas Pincészet borásznői a Borakadémiával szeretnék inspirálni a hazai női borfogyasztókat, hogy nőként is magabiztosan merjenek maguknak bort választani. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra a szakmai tudásra, ami a női bortermelők kezében van, ezzel hangsúlyozva a szakmai önmegvalósítás fontosságát a nők életében.

A nők is jó eséllyel vannak benne a teljes népesség azon szerencsés 25 százalékában, akik ún. super-tasterek. Ahogy azt a Yale Medical School kutatói bizonyították, a világon minden negyedik ember super-taster, vagyis genetikailag sokkal kifinomultabb ízérzékkel rendelkezik, mint a többiek. A számok szerint a férfiak között mindössze 15 százalék, a nők között pedig 35 százalék a super-tasterek aránya.

Tudományosan bizonyított, hogy a nők szaglása időszakosan jobb, mint a férfiaké. A Monell Chemical Senses Centerben dolgozó tudósok azt találták, hogy a szagérzékenység legfőbb felelőse az ösztrogén nevű női hormon, amelynek a mennyisége a ciklus különböző szakaszában hol megnő, hol lecsökken. Ezzel párhuzamosan változik a nők szagok iránti érzékenysége is.

Amerikai tudósok megállapították, hogy a nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában. Israel Abramov kutatásvezető, a New York Városi Egyetem munkatársa és csoportja felfedezte, hogy ahhoz, hogy ugyanazt az árnyalatot érzékeljék a férfiak, mint a nők, kissé nagyobb hullámhosszra van szükségük a látható spektrum teljes terjedelmében. Az eltérés pontos okát nem ismerik a kutatók, de feltételezik, hogy a tesztoszteronszint különbségének szerepe lehet kialakulásában.

Egy 2013-as borkutatás megállapítja, hogy mindezen tények ellenére Magyarországon a legtöbb bort a férfiak isszák és a fogyasztott mennyiség csökkenése döntően a nők között volt jellemző. Sőt, a bort tisztán vagy fröccsként is többnyire férfiak isznak, míg a nők között többen vannak, akik üdítővel vagy kólával keverve fogyasztják. A Borakadémia célja, hogy több igényes borfogyasztó nő éljen Magyarországon, akik később továbbadhatják a hazai borkultúrát lányaiknak.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!