szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bezáratta egyik londoni éttermét a világhírű séf, Heston Blumenthal, miután huszonnégy vendégük is megbetegedett egy ott elfogyasztott menü után.

„Átmenetileg bezárattam az éttermet. Ez inkább csak óvintézkedés. 2009-ben már kerültem hasonló szituációba, így tudom, mi a teendő ilyen esetben” – nyilatkozta a molekuláris gasztronómia sztárséfje a Daily Mailnek.

Az étterembezárás pénteken történt, miután huszonnégy vendégtől is visszajelzés érkezett, amelyben hasmenésre és hányingerre panaszkodtak. Az étterem értesítette az egészségügyi hatóságokat, amelynek vizsgálatai alapján két vendégnél és három alkalmazottnál is kimutatható volt a főleg émelygést, hányást és hasi fájdalmakat okozó ún. norovírus. A fertőzést valószínűleg szennyezett osztriga vagy tenger gyümölcsei okozták, de hozzájárulhatott a vírus terjedéséhez az is, hogy a konyhán dolgozók nem mostak alaposan kezet.

A londoni Hyde Parkban található Dinner by Heston Blumenthal étterem, mely főleg tradicionális angol recepteket kínál étlapján, 2011-ben nyílt meg, és a botrány előtt több szakértő is a világ legjobb éttermei között emlegette.

2009 februárjában egy másik Blumenthal-étterem, a The Fat Duck is bezárt egy nagyobb mértékű fertőzés miatt. Akkor a vendégek 15 százaléka, közel ötszáz ember kapott fertőzést. Az egészségügyi szervek akkor több kritikát is megfogalmaztak az étteremmel szemben. Szerintük Blumenthal túl lassan értesítette a hatóságokat, így a fertőzött alkalmazottak még hosszabb ideig helyükön maradhattak. Ráadásul a konyhában használt tisztítószerek sem feleltek meg az előírásoknak.

A molekuláris gasztronómia egy modern konyhatechnikai trend, melynek lényege, hogy különböző kémiai és fizikai folyamatokat alkalmaznak a készítés és a tálalás folyamán. Heston Blumenthal ennek az irányzatnak a képviselője, tévés műsorokat vezet, több luxusétterem tulajdonosa.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!