szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha október akkor rizling, ha február, akkor furmint, ha április, akkor kékfrankos. Ezekben a hetekben zajlik a Kékfrankos MOST! programsorozat, amelynek keretében országszerte számos helyen tartanak bemutatókat, borkóstolókat, borvacsorákat. A zárórendezvény április 30-án a Boscolo Hotel Budapestben lesz, ahol több mint nyolcvan hazai és határon túli pincészet mutatja meg, milyen sokszínű is tud lenni ez a kékszőlő.

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő fajtája, ami a kevés, kizárólag fehérborokra specializálódott borvidéken kivül mindenhol előfordul. Tényleg sokszínűnek mondható, hiszen többféle bortipusban is ott van: kedvelt rozé és siller alapanyag, készíthető belőle könnyű, mindennapi fogyasztásra szánt gyümölcsös bor épp úgy, mint a terroir jegyeket megőrző prémium tétel.

Éppen erre az összetettségre alapozva szervezte meg az országos kékfrankos hónapot a Winelovers csoport, amelynek nevéhez fűződik egyebek mellett az Olaszrizling Október is, novemberre pedig a Bordó Blend-et tervezi.

©

A Kékfrankos MOST! április 30-iki zárórendezvényén hazai és külföldi borszakértők tartanak mesterkurzusokat, és a délután 2-től este 10-ig tartó sétálókóstolókon 87 pincészet kékfrankosaival ismerkedhetnek meg a borkedvelők. Jellemzően egri, villányi, szekszárdi, soproni pincészetekkel találkozhatunk, köztük olyan nagy nevekkel, mint például Demeter, Kovács Nimród, Gróf Buttler, Vincze, Bock, Sauska, Gere, Polgár, Vylyan, Takler, Heimann, Mészáros, Vida, Dúzsi, Pfneiszl, Luka.  Ott lesz a fiatalok közül például két "mátrai tőkés", Karner és a Losonci, Szekszárdról az újhullámos Lajvér Avantgarde. Nem maradhat ki Hajós-Baja sem a Dimenzióval, a Koch borászattal, Sümegivel; Tolnát a Grál képviseli. De még a Dél-Balaton, Balatonfüred-Csopak, a Kunság és Etyek-Buda is felvillantja a maga kékfrankosát egyebek mellett a Kislaki, Guden, Homola, Koch, Ipacs képviseletében.

A határon túli kékfrankosokat Balla Géza hozza Ménesről, Bott Frigyes Felvidékről, és 16 burgenlandi pincészet, köztük például a Wachter Wiesler, a Weingut Esterházy, a Weingut Weninger vagy  Claus Preisinger.

 A jegyvásárlásról, a teljes programról naprakész információk az esemény facebook oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá