szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kell ahhoz ünnepet jelölnie a naptárnak, hogy egy tányér tartalmas, jó leves az asztalra kerüljön. S mi tagadás, a zöldségek és húsok mellett szeretjük, ha van miben még megállnia a kanálnak. A levesbetétek egyik legkedveltebbje a vendéglőkben a maceszgombóc, odahaza viszont sokan félnek elkészíteni.

Facebook

 Kétségtelen, megvan annak a titka, hogy a maceszgombóc kemény labdaként ne ugorjon ki a tányérból, de ne is omoljon szét a kanál alatt belezavarosodván a levesbe. Nem elég hozzá a pár, egyébként rendkivül egyszerű alapanyag, a macesz avagy pászkalap / esetleg a belőle készült dara /, a víz, a tojás, fűszerek, kevés zsíradék - szükségeltetik még némi fifika is. Ez az, amit nagyon is bírnak például a budapesti Fülemüle, a Pozsonyi Kisvendéglő, a Yiddishe Mamma Mia, a Macesz Huszár konyháján. De miért ne lehetne házilag is tökéletes? 

A Food&Wine szerzője utánajárt, miképpen is tud tökéletes lenni a maceszgombóc. Nemcsak saját tapasztalatait osztja meg az olvasóval, hanem az olyan legendás helyek titkai sem titkok többé, mint az amerikai Katz's Deli, a 2nd Avenue Deli vagy a Zabar's, és még egy originális izraeli receptet is kapunk.

Aki a tökéletest keresi, kattintson a blogra

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!