Londonból érkezik az ifjú séf

Londonból érkezik az ifjú séf

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
-sz-
Tetszett a cikk?

Hamarosan újabb külföldi sztárséf érkezik Magyarországra: Ben Spalding, London egyik legígéretesebb ifjú ásza június végén a csopaki Szent Donátban és Budapesten egy titkos kis kertben is vacsorát ad.

Ígéretes, fiatal tehetség - indokolatlanul szerény jelzők. Nekünk úgy tűnik, ez a fickó már bizonyított. Az igaz, hogy még a három ikszet is csak pár év múlva lépi át a séf, aki már beutazta a fél világot, és számos csillagos helyen tette le a névjegyét.

Ki az a Ben Spalding?

A 27 éves, Kentben élő Ben Spalding szenvedélyesen szereti a főzést, két kisgyermekét és a house zenét.  A világ legkiválóbb Michelin-csillagos éttermeiben tökéletesítette tudását. Dolgozott a három csillagos Per Se étteremben, New Yorkban, a szintén három csillagos Restaurant Gordon Ramsay és az egy csillagos Restaurant 28+ étteremben, a svédországi Göteborgban. Ben nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Gary Rhodes W1 és L’Autre Pied étterme elnyerte a Michelin csillagot 2008-2009-ben.

©

A jó öreg Európa után „ átfőzte magát” Ausztráliába, ahol a nemzetközileg elismert melbourne-i Vue de Monde-ban dolgozott. Újabb kihívások után kutatva, tudását olyan világhírű éttermekben tökéletesítette tovább, mint Heston Blumenthal három Michelin csillagos The Fat Duck étterme, Raymond Blanc két csillagos Le Manoir aux Quat’ Saisons étterme. Megfejelte még a sort további három kétcsillagossal, köztük  az oslói Bagatelle-el.

2011-ben visszatért Londonba, ahol Simon Rogan-nal megnyitották a Roganic éttermet, mely rögtön nagy sikert aratott, és már első hat hónapban számos elismerő kritikát s díjat söpört be. Spalding azonban nem nyugodott, és becélozta   Brett Graham két Michelines Ledbury éttermét Londonban a Notting Hill-en. Hab a tortán: gyorsan beindította StrippedBack névre keresztelt street food projektjét a Broadway Marketen.

2012-ben hatalmas sikert aratott vendégséfként a londoni John Salt étteremben, ahol áldásos tevékenységének köszönhetően az asztalfoglalások várólistája pillanatok alatt három és fél hónaposra duzzadt, és remek kritikákat kapott egyedi, fantáziadús alkotásaival. 2013 elején saját céget alapított, Creative Belly Limited néven, ahol főszerepet kap Ben izgalmas, művészi, kreatív munkássága bármilyen eseményről is legyen szó.

2015-ös tervei között szerepel saját éttermének megnyitása Londonban, és első szakácskönyvét is szeretné kiadni.

Magyarországra a Globalista Konyha hozza el.

Mi az a Globalista Konyha?

A Globalista Konyha  2013 óta szervez különleges, pár estés vacsorákat, mindig más londoni szakácsokkal, folyamatosan változó helyszíneken. Az alapítók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy olyan utánozhatatlan, egyszeri eseményeket hozzanak létre, amelyek bárhol megállnák a helyüket a világban. A szervezésükben tavaly novemberben Josh Katz, a londoni Zest konyhafőnőke, az idén februárban pedig Tom Catley, az Inn The Park Restaurant séfje járt Magyarországon.