szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ister-Granum EGTC. Elég rejtélyesen hangzik. Az talán már valamivel többet mond: termelői közösség a magyar-szlovák határ mentén. Most közös kiadványban mutatják be értékeiket.

Az Ister-Granum EGTC az Európai Unió második, határon túli  együttműködési csoportosulásaként jött létre 2008-ban, mára 82 taggal számol helyi termékhálózata, ami afféle összekötőkapocs a szlovák-magyar határ mentén álló települések között (1806 négyzetkilométernyi terület, több mint 170 ezer lakos). Esztergom, Nagymaros, Pilismarót, Nagybörzsöny, Kesztölc, Karva, Kéménd, Szőgyén - így már ugye, eléggé ismerős ez a régió? Évek óta szervezik helyi terméknépszerűsítő programjaikat számos partnerrel együttműködve, tevékenységüket a térség önkormányzatai és lakossága kezdettől fogva pozitív visszajelzéssel igazolja.

Az Ister-Granum gondozásában jelent meg A Helyi Finomságok Tárháza - termelőtől a konyháig címet viselő kiadvány - adja hírűl az Élelmiszer Online. „Újszerű megközelítésű, ilyen tematikájú, átfogó, helyi termékeket és szolgáltatókat összekapcsoló, ismertető kiadvány térségünkben még nem készült. Egyszerre szól a térségben élőknek és a térségbe érkezőknek" - ajánlják a szerkesztők a praktikus, és egyben élvezetes stilusban készült összeállítást, amely részletesen mutatja be, hogy mi minden is van nagy, közös "kosarukban". Megismerkedhetünk a termelőkkel (pontos címmel, elérhetőséggel), akik a zöldségeket, gyümölcsöket, tej-tejtermékeket, húskészítményeket, pékárukat, édességeket, fűszereket, savanyúságokat, párlatokat, borokat, házi söröket és különféle egyéb kézműves termékeket teszik a helyi piacok ( a vásárnapok településenként jegyezve) standjaira.

A Duna két partjáról közösen
©

 S ha bevásároltunk, irány a konyha, ahol a mellékelt recepttárból válogatva magyar-szlovák reggelit adhatunk, ebédet, vacsorát főzhetünk. A mi kedvencünk a pilisszentléleki aszaltgyümölcsös krumplileves,a süttői savanyú nyúl  és a tejben főtt darás rétes lett.

Tessék válogatni, a kiadvány ingyenesen letölthető 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet